Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely nostaa esiin sanomalehden aseman suomalaisten aamussa

02.11.2020

Postimuseo keskittyy vuonna 2021 sanomalehteen ja sen jakeluun. Museo avaa 28.5.2021 Aamukahvi ja tuore lehti -näyttelyn, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään, päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen.

Suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus saada lehti kotiin aamukahvipöytään. Useimmissa maissa lehti ostetaan irtonumerona lähikioskista. Suomessa sanomalehti kulkee pitkän matkan ja monien käsien kautta ennen kuin se päätyy aamukahvin seuraksi.

Sanomalehti ei tule, se tuodaan

Näyttely tuo sanomalehdestä näkyviin näkymätöntä, erityisesti lehden kuljetusta ja jakelua sekä näitä töitä tekeviä ihmisiä. Lehden jakajalla on tärkeä, mutta lähes näkymätön rooli. Jakaja kulkee kelissä kuin kelissä vuoden ympäri joka päivä. Lehden jakamiseen liittyy monenlaisten tekijöiden kirjo. Se on monen ensimmäinen työpaikka. Useat jakajat ovat maahanmuuttajia. Työn arvostus on matala. Varhaisjakelua Suomessa tekevät useat yhtiöt Postin lisäksi.

Digimurros muuttaa paperista lehteä

Näyttelyn keskiössä on paperinen sanomalehti. Sisällössä näkyy vahvasti myös digitaalinen murros, sanomalehden käyttötavan muutos ja tulevaisuus niin lehden kuin jakelun näkökulmasta. Kävijä voi pohtia sanomalehden käyttöään ja sitä, mitä digimurros tuo tullessaan lehden ulkomuotoon ja jakeluun.

Näyttely tarjoaa monenlaista toimintaa

Kävijä voi esimerkiksi istahtaa aamukahvipöytään eri aikakausien hahmojen kanssa, eläytyä varhaisjakajan aamuyön reitille Postin sähköskootterin ohjaimissa, kokeilla jakelupäivystäjän puhelinta ja selailla Helsingin Sanomia vuosilta 1889–2019. Sanomalehtiteema tulee näkymään vahvasti myös tapahtumatarjonnassa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistava kirja valottaa paperisten sanomalehtien historiaa ja tulevaisuutta

Samaan aikaan näyttelyn avautumisen kanssa Postimuseo julkaisee FT Tuomas Hopun tutkimuksen Sivistystä ja uutisia kansalle – postilaiset sanomalehtien jakajina. Historiantutkimusta täydentää tutkimusjohtaja, FT Heikki Nikalin katsaus paperisten sanomalehtien nykytilaan ja tulevaisuuteen. Tutkimus valottaa, miten paperisten sanomalehtien aikakausi alkoi ja miltä se näyttää vuonna 2030.

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely avautuu Postimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella 28.5.2021 ja on esillä 27.3.2022 asti. Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Posti Group Oyj, Päivälehden museo ja mediamuseo Rupriikki.

Muut näyttelyt

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta esittelee suomalaisen postikortin 150 vuotista historiaa 19.2.–2.5.2021. Kiertonäyttely.
Jalkapallohuumaa kautta aikojen -pienoisnäyttely esittelee fanikulttuuria ja otteluohjelmia kesällä 2021.

Lisätiedot

Projektipäällikkö Suvi Jalli puh. 040 531 0388, suvi.jalli@postimuseo.fi

EDITOITU 24.2. näyttelyiden aloitus ja lopetuspäivämääriä.

Katso kuvia

Kahvikuppi ja sanomalehti pöydällä.
Isä ja lapsi lukevat sanomalehteä keittiön pöydän ääressä aamulla.
Takaisin ylös