Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Teemana luonto

Luonnossa liikkuessa kohtaa usein henkeäsalpaavan kauniita näkyjä. Maisemassa saattaa olla ihmisen aikaansaannoksia, mutta luonto itse toimii yleensä mestarillisimpana taiteilijana. Luonnon kasvit, eläimet ja maisemat saavat kerta toisensa jälkeen ihmettelemään maailman kauneutta. Luonto näkyy usein myös omakuvapostimerkkien aiheissa. Luontoa ja ajatuksia siitä on ikuistettu merkkeihin valokuvista, ja kauniita merkkejä on syntynyt myös omista taideteoksista, jotka ovat saaneet inspiraationsa luonnosta.

Luonto ja ympäristö inspiraation lähteenä

Lähettäjä Tarja Seppänen.
Luonnossa kameran kanssa

Lähikuvia luonnosta

Tämä erityisen kaunis makrokuva hahtuvilla helmeilevistä vesipisaroista syntyi valokuvausharrastuksen myötä. Kuvasta on teetetty postikorttejakin. Lähettäjä harrastaa myös postcrossingia ja laittaa toisinaan valituille vastaanottajille omakuvapostimerkkejään ja kertoo samalla tarinan niiden takana. Saajat ovat olleet hyvin kiinnostuneita merkeistä.

Lähettäjä Eija-Liisa Ruohotie.

Kärpässienet

Kävelylenkin varrella Tampereen Kaukajärvellä lähettäjän silmään sattui kaunis näky: Punaiset kärpässienet loistivat kilpaa polun varrella. Luonnon kauneus löytyy usein yllättävistä paikoista!

Lähettäjä Jouko Saikkonen.

Viirupöllö

Viirupöllön vastentahtoinen poseeraus rengastusreissun yhteydessä päätyi muistoksi omakuvapostimerkkiin.
”Silloinen Jyväskylän maalaiskunta, Tikkakoski. Huhtikuuta mentiin, katsasteltiin viirupöllöjen pesäpuuhia. Rantakuusikossa odotti tuttu emo, samalla reviirillä ja samassa pöntössä jo monena vuonna pesinyt. Naaraalla oli valmiiksi kihlat jalassa, ohjelmassa oli siksi vain neuvolan perusjutut: mitattiin ja punnittiin.
Ilme on rauhallinen. Mutta jos osaisi niin sanoisi, että tietäkää kunhan seuraavan kerran tulette, poikasaikaan. Silloin ei kysellä, päälle tullaan rajusti, epäröimättä, aikailematta, hartioihin, niskaan ja suoraan silmiin tähdäten.
Juuri niin se teki.
Hieno lintu!”

Lähettäjä Camilla Gröndahl.

Kohtaaminen

Keväällä lähettäjä kävi siivoamassa isänsä hautaa Hietaniemen hautausmaalla. Samaan aikaan lähipuuhun ilmestyi mustarastas, joka lauloi kauniisti koko vierailun ajan ja antoi lähestyä valokuvan ottamiseksi. Myöhemmin kuvaa katsoessa rastaan yläpuolella näkyy lokki liitämässä taivaalla. Kuvasta tuli kaunis ja vaikuttava. Tästä mieleen painuneesta kohtaamisesta teetettiin muistoksi omakuvapostimerkki.

Lähettäjä Marja-Leena Tuhkanen.
Vaikuttavia maisemia

Veneretki

Saimaan Tuohistonsaaristossa riittää monipuolista luontoa ja eläimistöä. Yhdelle pikkusaarelle pääsee helposti poikkeamaan venereitiltä, mutta siellä on silti seurana vain luonto ja lintujen äänet. Mustikkasato on yleensä runsas, ja eräällä veneretkellä lähettäjä pääsikin näkemään joutsenperheen mustikka-ateriahetken aivan veneensä vieressä. Kalasääskellä on ollut jo vuosia pesä viereisen saaren puun yläoksilla, ja sitä tiiraillaan aina kiikareilla. Majavia asustelee läheisellä hieman isommalla saarella.

Myös suurempia luontokappaleita tallustaa saarilla; eräänä kesänä lähettäjän koira Riku Rikhard ei suostunut tulemaan veneestä maihin, ja tovin ihmeteltyä syykin löytyi. Veneen kokan lähellä rannassa oli karhun jätöksiä, joista päätellen karhuperhe oli hiljattain liikkunut rannassa.
Omakuvapostimerkkiin päätyi valokuva suosikkisaaren rannalta. Riku-koira istuskelee veneen keulassa katsellen auringonlaskua. Merkkiä on käytetty onnitteluterveisiin lapsenlapsille ja lastenlasten lapsille.

Lähettäjä Marko Lilja.

Majakkamaisema

Tankarin majakka Kokkolassa ikuistui aurinkoisena päivänä valokuvaan, ja myöhemmin kuvasta teetettiin omakuvapostimerkki.

Lähettäjä Marko Lilja.

Auringonlasku

Merkissä on kuvattuna lopputalven ilta Kokkolan rannikolla. Auringonlasku loi upeat värit rantaan, ja kuvia tuli tilanteesta otettua useampi. Parhaiten onnistunut kuva painettiin omakuvapostimerkkiin.

Lähettäjä Sanna Ristimäki.

Rantamaisema

Kuvan nimi: Usvainen aamuhetki 2018. Kuva on Kustavissa sijaitsevan mökin rannalta lokakuisena hiljaisena aamuhetkenä ikuistettu upea maisema.

Lähettäjä Kristiina Juvas.
Taideteoksiin ikuistettu

Lokki ja ahven

Kutsukortti vuonna 2012 pidettyyn taidenäyttelyyn ”Lintu vai kala – en fisk eller fågel” postitettiin tällä aiheeseen sopivalla lokkimerkillä. Omakuvamerkki ja kortti on teetetty lähettäjän akvarelleista.

Lähettäjä Leena Poikela.

Napakettu

Uhanalainen napakettu on saanut lähettäjän maalauksissa ja lastenmusiikissa erityisen huomion, ja kuuluu ansaitusti myös postimerkkiin.

Lähettäjä Leena Poikela.

Punarinta

Punarinta-aihe sai inspiraationsa koronavuoden etätöiden lomassa lintujen puuhia seuraillessa; punarinnan herkkyys ja kauneus valloittivat sydämen.

Takaisin ylös