Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Siis mitä, siis mikä? Ota lehti- ja jakelusanasto haltuun!

Suomessa ilmestyy noin 250 sanoma- ja kaupunkilehteä. Ilmestyvien lehtien määrä Suomessa on korkea väkilukuun verrattuna. Jos verrataan asukasmäärää lehdistön kokonaislevikkiin, on Suomi koko maailman tilastossa kolmantena.

Sanomalehtiä voi luokitella mm. levikkialueen, sisällön ja ilmestymistiheyden mukaan. Päivä- ja paikallislehdet ilmestyvät säännöllisesti joko 7-päiväisinä tai useamman kerran viikossa valtakunnallisesti tai paikallisesti. Ne tilataan maksua vastaan ja jaetaan varhaisjakelussa tai Postin mukana kotiin. Kaupunkilehdet ovat mainosrahoitteisia ja ilmaisia. Niitä ei jaeta varhaisjakelussa. Iltapäivälehdet ovat myynnissä vain irtonumeroina.

Perusjakelu tai päiväjakelu on Postin tai muun jakeluyhtiön osoitteellisten lähetysten jakelua arkisin maanantaista perjantaihin päiväaikaan.

Varhaisjakelu alkaa yöllä ja päättyy alueella sovitun palvelutason mukaisesti, tyypillisesti 6:00, 6:30 tai viikonloppuisin hieman myöhemmin. Jaetaan 7 päivänä viikossa.

Viikonloppujakelulla tarkoitetaan yleensä Postin 5-päiväistä perusjakelua korvaavaa viikonloppujakelua tai viikonloppuina 7-päiväistä varhaisjakelua laajemmin suoritettavaa varhaisjakelun osaa. Viikonloppujakelu voi olla joko omiin laatikoihin jakelua tai osoitteellista/osoitteetonta.

Yhdistetty jakelu tarkoittaa varhaisjakelun aikataululla tehtävää yhdistettyä varhais- ja perusjakelua eli sanomalehtien lisäksi jaetaan osoitteellisia kirjeitä ja aikakauslehtiä.

Sanomalehtien jakelua Riihimäellä vuonna 1956. Postimuseo.

Takaisin ylös