Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Postimerkkien ‘kermaa’ Postimuseossa ja muita tunnettuja postimerkkejä

Pirjo Mattila

Postimuseossa on toukokuun ajan ollut esillä eräitä maailman tunnetuimpia postimerkkejä. Näyttely liittyy Finlandia 2017 -postimerkkinäyttelyyn, joka on tämän vuoden tärkein eurooppalainen filateliatapahtuma.

Kuningatar Viktoriaa voisi hyvällä syyllä kutsua kaikkien postimerkkien äidiksi, sillä hänen sivuprofiilinsa koristaa maailman ensimmäistä postimerkkiä eli Penny Blackiä. Merkki on ikoninen, mutta sen maine ei perustu niinkään harvinaisuuteen kuin historialliseen asemaan. Teollisen ajan viestinnän mullistaneen keksinnön syntyä ja alkuvaiheita kuvittavat näyttelyssä ainutlaatuiset kohteet kuningatar Elisabet II:n yksityisestä postimerkkikokoelmasta. Vaikka Penny Black ei postimerkkinä olekaan erityisen harvinainen, se on kuitenkin filatelian ylhäisaatelia.

Toinen esillä oleva kuuluisuus, Blue Mauritius eli Mauritiuksen sininen kahden pennyn Post Office -merkki, sen sijaan on harvinainen. Mauritiuksen ensimmäisiä postimerkkejä painettiin vuonna 1847 vain 500 kappaletta alkuperäisessä asussaan, ja niitä tunnetaan tällä hetkellä käyttämättöminä vain neljä kappaletta. Myös sen sisarmerkki eli yhden pennyn punainen on jokseenkin yhtä harvinainen. Näihin merkkeihin on myös liitetty erityinen tarina, mikä on lisännyt mielenkiintoa niitä kohtaan. Tarina kertoo, että merkkien valmistusta olisi kiirehditty, jotta kuvernöörin vaimo olisi saanut ne käyttöönsä tanssiaiskutsuja varten. Olipa tarina totta tai ei, sen merkeille tuoma lisäarvo on omiaan lisäämään niiden kiinnostavuutta.

Edellä mainitut postimerkit ovat siis Postimuseon näyttelyssä lainassa kuninkaallisesta postimerkkikokoelmasta, jonka pani alulle jo kuningatar Elisabetin isoisä Yrjö V 1800-luvun lopulla. Osittain asemansa, mutta myös tietämyksensä ansiosta hän onnistui hankkimaan jo varhaisessa vaiheessa kokoelmaansa harvinaisia ja merkittäviä kohteita. Se onkin kattavuudessaan ainutlaatuinen Ison-Britannian ja sen entisten siirtomaiden postimerkkien kokoelma. Näyttelyssä on esillä myös muita erikoisia ja erityisiä postimerkkejä kuninkaallisesta kokoelmasta. Niihin ja niiden syntytarinoihin ehtii siis vielä tutustua tämän viikon aikana Postimuseossa.

Muita kuuluisia postimerkkejä ja tarinoita

Lähes täydellisen kuninkaallisen kokoelman luultavasti ainoa mainittava aukko on se tämän hetken ehkä kuuluisin – ja tiettävästi myös kallein – postimerkki, Brittiläisen Guianan 1 centin magenta vuodelta 1856. Niitä ei tiedetä säilyneen kuin yksi kappale. Alkujaan merkki oli tarkoitettu tilapäiseksi ratkaisuksi, koska postimerkit pääsivät loppumaan ennen uuden lähetyksen saapumista Englannista. Merkkejä painatettiin paikallisen sanomalehden kirjapainossa. Tilauksen tehnyt postimestari piti kuitenkin painoasua niin kehnona, että hän määräsi virkailijat signeeraamaan merkit aitouden varmistamiseksi. Virkailijan nimikirjaimet ovatkin hallitsevin elementti muuten melko haalealla merkillä. Sen taakse ovat omat tunnuksensa kirjanneet jotkut merkin entisistä omistajista kuten Philipp von Ferrary ja Arthur M. Hind sekä yhtenä viimeisimmistä John E. Du Pont, taposta tuomittuna vankilassa viime vuotensa viettänyt kuuluisan teollisuussuvun vesa. Hänen kuolemansa jälkeen merkin osti kuuluisa kenkäsuunnittelija Stuart A. Weitzman huutokaupassa vuonna 2014 lähes 9,5 miljoonalla dollarilla. ”Punainen postimerkki” on tällä hetkellä näytteillä Yhdysvalloissa, Washingtonissa sijaitsevassa Smithsonian instituutin Postimuseossa.

Hintaennätystä piti aiemmin pitkään hallussaan Ruotsin ”keltainen kummitus” eli 3 killingin keltainen vuodelta 1855. Merkin kuuluisi olla vihreä, mutta virhe syntyi ilmeisesti siten, että kesken painotyön jouduttiin korjaamaan 8 killingin keltaisten merkkien ladelmaa. Tällöin arkkiin tuli erehdyksessä yksi 3 killingin painokuvake. Keltaista 3 killingin merkkiä tunnetaan vain yksi kappale. Viimeisin tiedossa ollut ostohinta merkistä oli noin 2 miljoonaa euroa. Sittemmin sen hankki kreivi Gustaf Douglas takaisin Ruotsiin pari vuotta sitten, mutta myyntihintaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Molempien edellä mainittujen harvinaisuuksien löytötarinaan liittyy postimerkkeilyä harrastanut nuori mies, joka penkoessaan suvun vanhoja kirjekuoria oli tehnyt erikoisen löydön. Nuorukaiset eivät kuitenkaan ymmärtäneet löytöjensä merkitystä vaan myivät kummalliset merkkinsä eteenpäin pientä korvausta vastaan.

Suuriin harvinaisuuksiin kuuluvat myös ne muutamat tunnetut Hawaijin kuningaskunnan ensimmäiset 2 centin postimerkit, joita kutsutaan lähetyssaarnaajamerkeiksi (Missionaries), koska ensimmäiset merkit löydettiin lähetyssaarnaajien kirjeenvaihdosta. Kerrotaan, että vuonna 1892 eräs intohimoinen keräilijä surmasi merkin omistajan saadakseen postimerkin haltuunsa.

Monista muistakin merkeistä kerrotaan mielenkiintoisia tarinoita. Kuuluisien postimerkkien lisäksi filatelian maailmassa kerrotaan tarinoita myös kuuluisista keräilijöistä. Osa niistä on myös traagisia, ja osassa tarinoista tragediaan on ollut syypäänä postimerkki. Tai oikeammin niiden ihmisissä herättämät intohimot.

Näyttely Ensimmäiset postimerkit – The First Stamps. Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista – Gems from the collections of Queen Elizabeth II and the Finnish Postal Museum, avoinna 28.5.2017 asti museokeskus Vapriikissa.

FINLANDIA 2017 -näyttely Tampere-talossa 24.5.-28.5.2017. http://www.finlandia2017.fi


Pirjo Mattila kokoelmapäällikkö

Kommentit

Åsa Huggare 26.1.2022 klo 06:58

Hei. MINULLA ON ÄITINI.JA HÄNEN ISÄNSÄ OVAT AIKOINAAN ÝHDESSÄ NIITÄ RUVENNUT keräämään ja polvestapolveen plemme keränneet näitä.. mm. Suomen postin ensileaukset ehjä kuori. Merkki kuoressa kii ja ensileimt.. Niin mistä voisin alkaa tiedustella. Hinta niille

Vastaa

Sanna Oikarinen / Postimuseon filateeliset kokoelmat 26.1.2022 klo 13:58

Hei!
Postimerkkien ja muiden keräilytuotteiden arvoja kannattaa kysyä esimerkiksi postimerkkikauppiailta, huutokaupoilta tai vaikkapa oman paikkakunnan filatelistiseuroilta; näiltä alan toimijoilta saat ajankohtaiset arvotiedot tai arviot. Filatelistiliiton verkkosivuilla on koottuna yhteystietoja alan toimijoille: https://www.filatelisti.fi/tietoa/linkkeja/ .

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös