Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Sotavuodet 1939-1945

Postikortin suosio oli yleisesti laskenut 1920-luvulta lähtien. Sota-aika nosti uudelleen korttien suosiota, vaikka paperia säännösteltiin sodan takia. Postikortit ja kirjeet olivat tavallisin viestintäväline rintaman ja kotirintaman välillä. Niiden avulla hoidettiin sosiaalisia suhteita, jaettiin tietoa ja pidettiin mielialaa yllä.

Talvi- ja jatkosodan aikana kortteja kirjoitettiin massoittain ”täältä jostakin” kenttäpostin välityksellä. Postikortti on pelkistetty ja rehellinen dokumentti sodan mielettömyydestä. Korttien avoimet viestit saattoivat olla hyvin henkilökohtaisia. Kirjoittamisesta tuli koko kansan tapa.

Sota-aika loi uudenlaisia postikortteja. Rintamapostikorteissa oli esipainatuksin merkitty tila lähettäjän ja vastaanottajan tiedoille. Kirjoitustilaa oli molemmin puolin korttia, sillä kuvat olivat yleensä pienikokoisia.

Kuvien aiheissa vallitsevina olivat isänmaallisuus, uskonnollisuus ja propaganda. Sotilaat myös piirsivät kuvia ajan kuluksi tai kuvakorttien puutteessa. Jatkosodassa aihevalikoima keventyi ja korsuhuumori kukki. Sodan lopulla korttien määrä väheni ja tekstit lyhenivät, kun ei ollut tilaisuutta tai voimia kirjoittaa paljon. Tärkein tieto oli elossa olo.

Lähettyjen postikorttien määrä                                                    

  • 1939: 9 miljoonaa
  • 1945: 15 miljoonaa

Postikortin postimaksu

  • 1940: 1,75 mk
  • 1945: 3 mk
  • Kenttäposti ilmaista.

 

Sotavuodet

Kenttäpostia sodan ajalta. Kuva: Postimuseo
Pystymallinen postikortti, jossa on sinisellä pohjalla valkoinen V ja teksti Voittoon. Yläpuolella on valkoisessa osassa kaksi sinistä lentokonetta, joista lähempi pudottaa pommeja, ja siinä on hakaristit siivissä.
Vaakatasoinen postikortin taustapuoli, johon on lyijykynällä kaunolla kirjoitettu kenttäpostia ja vastaanottajan tiedot sekä alhaalta ylöspäin, käänteisesti itse viesti. Kortissa on painettuna Victoria-kortti-teksti sekä sekä iso V. Kenttäpostikonttorin postileimassa on päiväyksenä 23.11.41 sekä vieressä tekstinä Varat työn ja taistelun lainaan!
Pystymallinen postikortti, jossa on piirroskuva kuin olisi valokuva kiinnitettynä nastoilla seinään. Piirroskuvan kuvassa puolikuva naisesta ja teksti äiti. kortin alapuolella testinä Kuvia korsun seinältä.
Postikortin taustapuoli, jossa on kenttäpostia-leima sekä käsinkirjoitettu viesti pystytasoisesti luettavaksi. Kortti on osoitettu Vänr. Arvo Etelämäelle. Tekstinä:" Täällä heinäk. 36 p:nä -44. Parhaimmat terveiseni Teille sinne tulilinjaan, täältä kotikylästä! Voikaa hyvin! Tervehtien: Hilkka."
Postikortin taustapuoli, jossa on ääriviivapiirroskuva pystymallisesti tarkasteltavaksi kolmesta miehestä paidatta ja heidän edessään sotilasasuisesta miehestä pöydän takana. Tekstinä kuvan alla Koopee - kelpaa palvelukseen. kortissa on kenttäpostia-leima ja painettu teksti sekä postileima. Kortti on osoitettu Niemenkylän Naisosastolle ja lotille Jurvan Niemenkylään.
Postikortti, johon on pystymallisesti kirjoitettu: "Tällä jossain 25.12.41. Lähetän tässä monet kiitokseni siitä joulupaketista jonka sain jo joku aika sieltä teiltä sen Saarelan pojan mukana. Toivon myös toiminnallenne hyvää ja onnellista jatkoa alkavana Uunna Vuonna 1942." Lähettäjäksi oikeaan alakulmaan on merkitti stm E. Annala.
Vaakamallinen postikortti, jossa on vasemmalla pystytasoinen hiilipiirroskuva sotilaista maassa konekiväärin kanssa. Osa puista on katkenneita ja palaneita. Alla Satakunnan vaakunan karhu sekä painettuna teksti Kertoo terästerveisemme, että tästä väisty emme. Oikealla puolella Kenttäpostia-merkintä, Lähettäjän ja vastaanottajan tiedot kirjoitettuna kaunolla lyijykynällä. Lähettäjänä kopr. T. Kamrat ja vastaanottajana Emäntä Alma Kamrat Ikaalinen.
Pystymallinen kortti, jossa on kaunolla lyijykynällä kirjoitettu viesti päiväyksellä 5.8. -44. Aloituksena on Tervehdys taas täältä rintamalta. kirjoittaja kertoo olevansa etulinjassa, eikä voi nukkua öisin. Päivällä on rauhallisempaa, joten lepäilee silloin.
Vaakamallinen postikortti, jossa on vasemmalla puolella pystytasoinen kuva aittasta kuunvalossa metsän reunalla. Kuvan vieressä on kaunolla lyijykynällä käsinkirjoitettu viesti, joka on päivätty 2.1.-40 ja alkaa tervehdyksellä Terve Äitini!.
Vaakamallinen postikortin taustapuoli, jossa on leimat Kenttäpostia ja sotasensuurin tarkastama. Teksti on jatkoa ja se on parista kohtaa sutattu mustalla värillä. Lyijykynällä käsinkirjoitetun viestin ja vastaanottajatietojen lisäksi kortissa on vielä painettuna teksti kenttäpostia sekä kenttäpostikonttorin 9.1.-40 päivämäärällä varustetut postileimat. Kortti on osoitettu Rouva Esteri Lehtoselle Pitäjänmäki, Seutula.
Pystymallinen postikortti, jossa on piirroskuvana Suomen lippu rivistö v-mallisena ja taivaalla viisi lentokonetta muodostelmassa. yläpuolella punaisella Hauskaa Joulua!-teksti.
Postikortin taustapuoli, jossa on painettuna tekstinä Suomen ilmapuolustusliitto suomeksi ja ruotsiksi, kaksi malli 1930 leijona -postimerkkiä, Helsingin postileima ja vastaanottajan tietoina kirjoitettu K.H. Tohtori Toivo T. kaila Parantola Harjavalta. Joulutervehdys on kirjoitettu pystymallisesti luettavaksi.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on lyijykynäpiirros. Piirroksessa sotilas ilmoittaa tarkastus kuorma-autolle, jossa on ovi auki ja sisällä tavaroita. Yläpuolella teksti varaosia.
Vaakamallinen postikortin taustapuoli, jossa on leimat Kenttäpostikonttori, kenttäpostia ja Sotasensuurin tarkastama. Kortti on osoitettu Rouva Esteri Lehtoselle Helsinkiin, vaihtoehtoisena osoitteena Pitäjänmäki. Viesti on kirjoitettu pystymallisesti luettavaksi ja alkaa "Terve Äiti!".
Pystymallinen postikortti, jossa on lyijykynäpiirros haitaria soittavasta miehestä, taustalla lintu laulamassa, vieressä näkkileiväksi merkitty paketti sekä orava. Ylhäällä puhekuplassa teksti "kullalleni minä laulelen, kellenkäs minä muille...
Postikortin taustapuoli, jossa on postileiman lisäksi kenttäpostia-leima. Kortti on osoitettu Neiti Anni Rautiaiselle Suolahdelle ja päivätty "Rintamalla 23.9.41." kortti on kirjoitettu lyijykynällä.
Vaakamallinen postikortti, jossa on vasemmalla puolella pystymallinen kuva sotilaasta maastossa ase olallaan, oikealla ylhäällä Kenttäpostia-leima, Kenttäposti-teksti ja Kenttäpostikonttorin postileima. Kortti on osoitettu lyijykynällä kaunolla neiti Jelagni Viipuri Sot.hall.piirin esikunta.
Pystymallinen postikortti, jossa on lyijykynällä kirjoitettu viesti päivättynä "lyhyenä perjantaina 1942" ja aloituksella "Tuntematon terveiset täältä karuilta korpikunnailta, eräältä Karjalan pojalta."
Vaakamallinen postikortti, jossa oikealla on pystymallinen ääriviivapiirroskuva. Kuvassa on Suomen lippu tangossa, talvinen maisema ja sotilas katsomassa lippua. Käsinkirjoitettu teksti on kirjoitettu pystytasoisesti luettavaksi. Teksti on jatkoa.
Vaakamallinen postikortin taustapuoli, jossa on painettuna kenttäpostia-teksti ja -tunnus. Kortti on osoitettu Sairaanhoitajatar neiti Aino Heikkiselle Harjavaltaan. Lähettäjäksi on merkitty Res. aliluutn. P. Luukkonen Merivoimat.
Taitoksessa ollut vaakamallinen postikortti, jossa on pystymallisesti vaakatasoinen kuva kahdesta sotilaasta lumipuvuissaan talvella sekä painettu teksti Teki työnsä, teki tiensä. Jätti kansojen merehen Väinämöisen venehen jäljen. Kortissa on oikealla yläkulmassa lähettäjän tiedot, jotka peittyvät Helsingin postileimaan. Painettuna Kenttäpostia-teksti ja tunnus. Osoitettu Korp. Toivo Juhani Pohjakalliolle.
Pystymallinen postikortti, jossa käsinkirjoitettua tekstiä, päivätty Helsinki 30.8.1941. Kortissa mainitaan Viipurin valloitus kyseisenä päivä ja: "Helsinki liputettu".
Pystymallinen postikortti, jossa on piirroskuva kolmesta henkilöstä sota-asuissa, yksi soittaa haitaria
Kenttäpostia-leimalla varustettu postikorti taustapuoli, jossa on painettuna teksti Sotilaspostikortti. Käsinkirjoitettu viesti on päivätty 24.2.40.
Pystymallinen postikortti, jossa on yläpuolella kuva sotilaista rivissä, yksi on kiinnittämässä jotain toisen kaulaan, tekstinä vieressä Oi sana kallis: sankari - kun saat sen maaltasi!. Kortti on päivätty Taipale 29.3.-42 ja alkaa tervehdyksellä Hyvää Pääsiäistä!
Kenttäpostia-tekstillä varustettu postikortin tausta, jossa on vasemmalta pystytasoisesti luettavissa viestin jatkoa. Lähettäjäksi on kirjoitettu Helmi mäenpää, Kylmäkoski, Taipale ja se on osoitettu Eino Elolle. Postileima on Tuomalan.
Pystymallinen postikortti, jossa on yläkulmassa mustavalkoinen painettu piirroskuva lumimyrskystä, jossa on valkoisia hahmoja. Päivätty 11.7.41 ja viesti alkaa kertomuksella H.Y. Eilistä vasten yöllä sain kranaatin sirun rintaani rajan toisella puolen suoritetuissa taisteluissa.
Vaakatasoinen postikortin taustapuoli, jossa on tekstin jatkoa. Lähettäjäksi kirjoitettu Luutn. Onni Pohjakallio. kortti on osoitettu Korp. T.J. Pohjakalliolle ja siinä on painettuna Kenttäpostia-merkintä ja -tunnus.
Pystymallinen postikortti, jossa on mustavalkoinen kuva Mannerheimista sotilasasussaan. Alla tekstinä Sotamarsalkka C. Mannerheim.
Tyhjä postikortin taustapuoli.
Postikortin taustapuoli, jossa on piirroskuvana sotilasasuisia miehiä, osa rivissä. Painettuna tekstinä: "Alokas Kiehura, mistä tunnette kersantti. Äänestä, herra kersantti." Molempien kersantti-sanojen kohdalle on käsinkirjoitettu eteen ali. Kortti on osoitettu: Alikers. Toivo Juhani Pohjakalliolle. Yläpuolella on Helsingin postileimat 12.9.41 sekä lähettäjän tiedot. Postikortissa on merkintä Kenttäpostia.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on koko leveydeltä käsinkirjoitettua viestiä. Se on päivätty Helsinki 12.9.1941 ja alkaa Rakas Poka.
Vaakatasoinen postikortti piirroksella, jossa on ihmisiä linja-autoasemalla. Piirroksessa kaksi sotilasta ja kaksi miestä juttelevat keskenään. Toisen miehistä selässä on Neuvostoliiton tunnus sirppi ja vasara. Tekstinä alapuolella on: Jos vakooja olisi merkitty, välissä Neuvostoliiton tunnus, olisi hänet helppo tuntea. Mutta niin ei ole - siksi jokaisen oltava puheissaan varovainen!.
Postikortin taustapuoli, jossa on Laukaan postileima 29.8.41-päiväyksellä. Kortissa on kenttäpostia-painatus sekä lähettäjä-tietokohta. Kortin viesti on kirjoitettu pystysuuntaisesti luettavaksi ja se on osoitettu Kers. Kankainen Vilholle. Se on päivätty 27.8.41.
Postikortin taustapuoli, jossa on kaunolla kirjoitettu viesti vaakatasoiseen malliin pystytasoisesti luettavaksi sekä merkintä kenttäpostia.
Pystymallinen postikortti, jossa on poltettu reunainen piirroskuva kättä lippaan laittavasta sotilaasta ja kättään ojentavasta naisesta sekä alapuolella tekstinä käsinkirjoitettu Hyvää Vappua! -toivotus. Postileimana on Hyrylän postileima 26.4.44.
Postikortin taustapuoli, jossa on leima kenttäpostia ja se on päivätty 24.4.-44.
Itsepiirretty vaakatasoinen postikortti, jossa parrakas ja hännällinen Gdjariksi merkitty henkilö lähtee pakoon hiilihangon kanssa, taustalla pieni sotilas ja Suomen kartta Tarton rajoilla. Tiestattuna Pois Ryssän Piru Suomesta!.
Vaakatasoinen postikorttti, josta kuultaa piirros läpi. Lyijykynällä merkintä Kenttäpostia 25, Postileimalla Laukaa 1.12.41. Käsinkirjoitettu kaunolla oleva viesti toisinpäin vasemmalla puolella: Terveisiä Laukaasta sinne Karjalan saloille. Täällä voidaan Hyvin. Miten Siellä? Postikortti on osoitettu Korp. Veikko Niemiselle ja alalaitaan on merkitty Lähettäjät: Aino, Armas ja Kari. Laukaa paloasema.
Pystymallinen postikortti, jossa on musta-valkoinen piirros asuinrakennuksesta, männyistä ja kuusista sekä kaksi erillistä piirrosta äidistä vauva sylissään ja asennossa olevasta sotilaasta. Tekstinä oikeassa alalaidassa "Velvollisuutta en väistyä saata, varjelen kotia, kansaa ja maata." Hirviseppä.
Vaakatasoisen postikortin taustapuoli, jossa on kenttäpostia-merkintä ja -tunnus. Se on leimattu Kenttäpostikonttorissa ja päivätty 23.1.40. Lähettäjän tiedot on yläpuolella, viesti on kirjoitettu toisinpäin.
Vaakatasoinen postikortti, jossa piirrettynä kuvakahdesta panssariajoneuvosta tulittamassa ja kolmesta sotilaasta kypärissään, repuissaan, saappaissaan ja aseissaan, joissa pistin.
Postikortin taustapuoli, jossa on leima sotasensuurin tarkastama ja kirjoitettuna merkintä kenttäpostia. Kortti on osoitettu ja Kersantti Kauno Varilalle sekä päivätty "Kotona 8.4.40"..
Pystymallinen kortti, jossa on yläpuolella sotilaan kuva ja Eino Leinon runo: "Sodat suuret kestettiin, hallan eljet estettiin. Kestämmekö kerran vielä ison vihan miehen miellä? Käsinkirjoitettu viesti on kirvoitettu vaakatasoisesti.
Vaakatasoinen postikortin tausta, jossa on kenttäpostia-leima. Postikortti on päivätty 20.3.40 ja alapuolen lähettäjätietoihin on kirjoitettu Lotta Greta Kaheri, Joukko-osasto AK.7700 ja kenttäpostikonttori 27. Kortin käsinkirjoitettu teksti alkaa tervehdyksellä Rakas Laima-täti!
Pystytasoinen postikortti, jossa on karttakuva Tarton rauhan mukaisesta Suomen itärajasta, Karjalan vaakuna, Iso V-kirjain sinivalkoisella ja teksti Voitto.
Kortin tausta osa, jossa on Helsingin postileima, merkintä kenttäpostia, osoitus Alikers. A.J. Pohjakallio, mutta Kortin teksti alkaa sanoilla Rakas Toivo. Kortti on päivätty Helsinki 26.11.1941.
Pystymallinen postikortti, jossa on sinisellä pohjalla valkoinen V ja teksti Voittoon. Yläpuolella on valkoisessa osassa kaksi sinistä lentokonetta, joista lähempi pudottaa pommeja, ja siinä on hakaristit siivissä.
Vaakatasoinen postikortin taustapuoli, johon on lyijykynällä kaunolla kirjoitettu kenttäpostia ja vastaanottajan tiedot sekä alhaalta ylöspäin, käänteisesti itse viesti. Kortissa on painettuna Victoria-kortti-teksti sekä sekä iso V. Kenttäpostikonttorin postileimassa on päiväyksenä 23.11.41 sekä vieressä tekstinä Varat työn ja taistelun lainaan!
Pystymallinen postikortti, jossa on piirroskuva kuin olisi valokuva kiinnitettynä nastoilla seinään. Piirroskuvan kuvassa puolikuva naisesta ja teksti äiti. kortin alapuolella testinä Kuvia korsun seinältä.
Postikortin taustapuoli, jossa on kenttäpostia-leima sekä käsinkirjoitettu viesti pystytasoisesti luettavaksi. Kortti on osoitettu Vänr. Arvo Etelämäelle. Tekstinä:" Täällä heinäk. 36 p:nä -44. Parhaimmat terveiseni Teille sinne tulilinjaan, täältä kotikylästä! Voikaa hyvin! Tervehtien: Hilkka."
Postikortin taustapuoli, jossa on ääriviivapiirroskuva pystymallisesti tarkasteltavaksi kolmesta miehestä paidatta ja heidän edessään sotilasasuisesta miehestä pöydän takana. Tekstinä kuvan alla Koopee - kelpaa palvelukseen. kortissa on kenttäpostia-leima ja painettu teksti sekä postileima. Kortti on osoitettu Niemenkylän Naisosastolle ja lotille Jurvan Niemenkylään.
Postikortti, johon on pystymallisesti kirjoitettu: "Tällä jossain 25.12.41. Lähetän tässä monet kiitokseni siitä joulupaketista jonka sain jo joku aika sieltä teiltä sen Saarelan pojan mukana. Toivon myös toiminnallenne hyvää ja onnellista jatkoa alkavana Uunna Vuonna 1942." Lähettäjäksi oikeaan alakulmaan on merkitti stm E. Annala.
Vaakamallinen postikortti, jossa on vasemmalla pystytasoinen hiilipiirroskuva sotilaista maassa konekiväärin kanssa. Osa puista on katkenneita ja palaneita. Alla Satakunnan vaakunan karhu sekä painettuna teksti Kertoo terästerveisemme, että tästä väisty emme. Oikealla puolella Kenttäpostia-merkintä, Lähettäjän ja vastaanottajan tiedot kirjoitettuna kaunolla lyijykynällä. Lähettäjänä kopr. T. Kamrat ja vastaanottajana Emäntä Alma Kamrat Ikaalinen.
Pystymallinen kortti, jossa on kaunolla lyijykynällä kirjoitettu viesti päiväyksellä 5.8. -44. Aloituksena on Tervehdys taas täältä rintamalta. kirjoittaja kertoo olevansa etulinjassa, eikä voi nukkua öisin. Päivällä on rauhallisempaa, joten lepäilee silloin.
Vaakamallinen postikortti, jossa on vasemmalla puolella pystytasoinen kuva aittasta kuunvalossa metsän reunalla. Kuvan vieressä on kaunolla lyijykynällä käsinkirjoitettu viesti, joka on päivätty 2.1.-40 ja alkaa tervehdyksellä Terve Äitini!.
Vaakamallinen postikortin taustapuoli, jossa on leimat Kenttäpostia ja sotasensuurin tarkastama. Teksti on jatkoa ja se on parista kohtaa sutattu mustalla värillä. Lyijykynällä käsinkirjoitetun viestin ja vastaanottajatietojen lisäksi kortissa on vielä painettuna teksti kenttäpostia sekä kenttäpostikonttorin 9.1.-40 päivämäärällä varustetut postileimat. Kortti on osoitettu Rouva Esteri Lehtoselle Pitäjänmäki, Seutula.
Pystymallinen postikortti, jossa on piirroskuvana Suomen lippu rivistö v-mallisena ja taivaalla viisi lentokonetta muodostelmassa. yläpuolella punaisella Hauskaa Joulua!-teksti.
Postikortin taustapuoli, jossa on painettuna tekstinä Suomen ilmapuolustusliitto suomeksi ja ruotsiksi, kaksi malli 1930 leijona -postimerkkiä, Helsingin postileima ja vastaanottajan tietoina kirjoitettu K.H. Tohtori Toivo T. kaila Parantola Harjavalta. Joulutervehdys on kirjoitettu pystymallisesti luettavaksi.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on lyijykynäpiirros. Piirroksessa sotilas ilmoittaa tarkastus kuorma-autolle, jossa on ovi auki ja sisällä tavaroita. Yläpuolella teksti varaosia.
Vaakamallinen postikortin taustapuoli, jossa on leimat Kenttäpostikonttori, kenttäpostia ja Sotasensuurin tarkastama. Kortti on osoitettu Rouva Esteri Lehtoselle Helsinkiin, vaihtoehtoisena osoitteena Pitäjänmäki. Viesti on kirjoitettu pystymallisesti luettavaksi ja alkaa "Terve Äiti!".
Pystymallinen postikortti, jossa on lyijykynäpiirros haitaria soittavasta miehestä, taustalla lintu laulamassa, vieressä näkkileiväksi merkitty paketti sekä orava. Ylhäällä puhekuplassa teksti "kullalleni minä laulelen, kellenkäs minä muille...
Postikortin taustapuoli, jossa on postileiman lisäksi kenttäpostia-leima. Kortti on osoitettu Neiti Anni Rautiaiselle Suolahdelle ja päivätty "Rintamalla 23.9.41." kortti on kirjoitettu lyijykynällä.
Vaakamallinen postikortti, jossa on vasemmalla puolella pystymallinen kuva sotilaasta maastossa ase olallaan, oikealla ylhäällä Kenttäpostia-leima, Kenttäposti-teksti ja Kenttäpostikonttorin postileima. Kortti on osoitettu lyijykynällä kaunolla neiti Jelagni Viipuri Sot.hall.piirin esikunta.
Pystymallinen postikortti, jossa on lyijykynällä kirjoitettu viesti päivättynä "lyhyenä perjantaina 1942" ja aloituksella "Tuntematon terveiset täältä karuilta korpikunnailta, eräältä Karjalan pojalta."
Vaakamallinen postikortti, jossa oikealla on pystymallinen ääriviivapiirroskuva. Kuvassa on Suomen lippu tangossa, talvinen maisema ja sotilas katsomassa lippua. Käsinkirjoitettu teksti on kirjoitettu pystytasoisesti luettavaksi. Teksti on jatkoa.
Vaakamallinen postikortin taustapuoli, jossa on painettuna kenttäpostia-teksti ja -tunnus. Kortti on osoitettu Sairaanhoitajatar neiti Aino Heikkiselle Harjavaltaan. Lähettäjäksi on merkitty Res. aliluutn. P. Luukkonen Merivoimat.
Taitoksessa ollut vaakamallinen postikortti, jossa on pystymallisesti vaakatasoinen kuva kahdesta sotilaasta lumipuvuissaan talvella sekä painettu teksti Teki työnsä, teki tiensä. Jätti kansojen merehen Väinämöisen venehen jäljen. Kortissa on oikealla yläkulmassa lähettäjän tiedot, jotka peittyvät Helsingin postileimaan. Painettuna Kenttäpostia-teksti ja tunnus. Osoitettu Korp. Toivo Juhani Pohjakalliolle.
Pystymallinen postikortti, jossa käsinkirjoitettua tekstiä, päivätty Helsinki 30.8.1941. Kortissa mainitaan Viipurin valloitus kyseisenä päivä ja: "Helsinki liputettu".
Pystymallinen postikortti, jossa on piirroskuva kolmesta henkilöstä sota-asuissa, yksi soittaa haitaria
Kenttäpostia-leimalla varustettu postikorti taustapuoli, jossa on painettuna teksti Sotilaspostikortti. Käsinkirjoitettu viesti on päivätty 24.2.40.
Pystymallinen postikortti, jossa on yläpuolella kuva sotilaista rivissä, yksi on kiinnittämässä jotain toisen kaulaan, tekstinä vieressä Oi sana kallis: sankari - kun saat sen maaltasi!. Kortti on päivätty Taipale 29.3.-42 ja alkaa tervehdyksellä Hyvää Pääsiäistä!
Kenttäpostia-tekstillä varustettu postikortin tausta, jossa on vasemmalta pystytasoisesti luettavissa viestin jatkoa. Lähettäjäksi on kirjoitettu Helmi mäenpää, Kylmäkoski, Taipale ja se on osoitettu Eino Elolle. Postileima on Tuomalan.
Pystymallinen postikortti, jossa on yläkulmassa mustavalkoinen painettu piirroskuva lumimyrskystä, jossa on valkoisia hahmoja. Päivätty 11.7.41 ja viesti alkaa kertomuksella H.Y. Eilistä vasten yöllä sain kranaatin sirun rintaani rajan toisella puolen suoritetuissa taisteluissa.
Vaakatasoinen postikortin taustapuoli, jossa on tekstin jatkoa. Lähettäjäksi kirjoitettu Luutn. Onni Pohjakallio. kortti on osoitettu Korp. T.J. Pohjakalliolle ja siinä on painettuna Kenttäpostia-merkintä ja -tunnus.
Pystymallinen postikortti, jossa on mustavalkoinen kuva Mannerheimista sotilasasussaan. Alla tekstinä Sotamarsalkka C. Mannerheim.
Tyhjä postikortin taustapuoli.
Postikortin taustapuoli, jossa on piirroskuvana sotilasasuisia miehiä, osa rivissä. Painettuna tekstinä: "Alokas Kiehura, mistä tunnette kersantti. Äänestä, herra kersantti." Molempien kersantti-sanojen kohdalle on käsinkirjoitettu eteen ali. Kortti on osoitettu: Alikers. Toivo Juhani Pohjakalliolle. Yläpuolella on Helsingin postileimat 12.9.41 sekä lähettäjän tiedot. Postikortissa on merkintä Kenttäpostia.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on koko leveydeltä käsinkirjoitettua viestiä. Se on päivätty Helsinki 12.9.1941 ja alkaa Rakas Poka.
Vaakatasoinen postikortti piirroksella, jossa on ihmisiä linja-autoasemalla. Piirroksessa kaksi sotilasta ja kaksi miestä juttelevat keskenään. Toisen miehistä selässä on Neuvostoliiton tunnus sirppi ja vasara. Tekstinä alapuolella on: Jos vakooja olisi merkitty, välissä Neuvostoliiton tunnus, olisi hänet helppo tuntea. Mutta niin ei ole - siksi jokaisen oltava puheissaan varovainen!.
Postikortin taustapuoli, jossa on Laukaan postileima 29.8.41-päiväyksellä. Kortissa on kenttäpostia-painatus sekä lähettäjä-tietokohta. Kortin viesti on kirjoitettu pystysuuntaisesti luettavaksi ja se on osoitettu Kers. Kankainen Vilholle. Se on päivätty 27.8.41.
Postikortin taustapuoli, jossa on kaunolla kirjoitettu viesti vaakatasoiseen malliin pystytasoisesti luettavaksi sekä merkintä kenttäpostia.
Pystymallinen postikortti, jossa on poltettu reunainen piirroskuva kättä lippaan laittavasta sotilaasta ja kättään ojentavasta naisesta sekä alapuolella tekstinä käsinkirjoitettu Hyvää Vappua! -toivotus. Postileimana on Hyrylän postileima 26.4.44.
Postikortin taustapuoli, jossa on leima kenttäpostia ja se on päivätty 24.4.-44.
Itsepiirretty vaakatasoinen postikortti, jossa parrakas ja hännällinen Gdjariksi merkitty henkilö lähtee pakoon hiilihangon kanssa, taustalla pieni sotilas ja Suomen kartta Tarton rajoilla. Tiestattuna Pois Ryssän Piru Suomesta!.
Vaakatasoinen postikorttti, josta kuultaa piirros läpi. Lyijykynällä merkintä Kenttäpostia 25, Postileimalla Laukaa 1.12.41. Käsinkirjoitettu kaunolla oleva viesti toisinpäin vasemmalla puolella: Terveisiä Laukaasta sinne Karjalan saloille. Täällä voidaan Hyvin. Miten Siellä? Postikortti on osoitettu Korp. Veikko Niemiselle ja alalaitaan on merkitty Lähettäjät: Aino, Armas ja Kari. Laukaa paloasema.
Pystymallinen postikortti, jossa on musta-valkoinen piirros asuinrakennuksesta, männyistä ja kuusista sekä kaksi erillistä piirrosta äidistä vauva sylissään ja asennossa olevasta sotilaasta. Tekstinä oikeassa alalaidassa "Velvollisuutta en väistyä saata, varjelen kotia, kansaa ja maata." Hirviseppä.
Vaakatasoisen postikortin taustapuoli, jossa on kenttäpostia-merkintä ja -tunnus. Se on leimattu Kenttäpostikonttorissa ja päivätty 23.1.40. Lähettäjän tiedot on yläpuolella, viesti on kirjoitettu toisinpäin.
Vaakatasoinen postikortti, jossa piirrettynä kuvakahdesta panssariajoneuvosta tulittamassa ja kolmesta sotilaasta kypärissään, repuissaan, saappaissaan ja aseissaan, joissa pistin.
Postikortin taustapuoli, jossa on leima sotasensuurin tarkastama ja kirjoitettuna merkintä kenttäpostia. Kortti on osoitettu ja Kersantti Kauno Varilalle sekä päivätty "Kotona 8.4.40"..
Pystymallinen kortti, jossa on yläpuolella sotilaan kuva ja Eino Leinon runo: "Sodat suuret kestettiin, hallan eljet estettiin. Kestämmekö kerran vielä ison vihan miehen miellä? Käsinkirjoitettu viesti on kirvoitettu vaakatasoisesti.
Vaakatasoinen postikortin tausta, jossa on kenttäpostia-leima. Postikortti on päivätty 20.3.40 ja alapuolen lähettäjätietoihin on kirjoitettu Lotta Greta Kaheri, Joukko-osasto AK.7700 ja kenttäpostikonttori 27. Kortin käsinkirjoitettu teksti alkaa tervehdyksellä Rakas Laima-täti!
Pystytasoinen postikortti, jossa on karttakuva Tarton rauhan mukaisesta Suomen itärajasta, Karjalan vaakuna, Iso V-kirjain sinivalkoisella ja teksti Voitto.
Kortin tausta osa, jossa on Helsingin postileima, merkintä kenttäpostia, osoitus Alikers. A.J. Pohjakallio, mutta Kortin teksti alkaa sanoilla Rakas Toivo. Kortti on päivätty Helsinki 26.11.1941.
Takaisin ylös