Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Wendelinin Oma Koti

2. kerros
14 / 10 / 7

Pienoisnäyttely esittelee Martta Wendelinin kansitaidetta Oma Koti -lehdissä. Vuosina 1931–1934 julkaistuun Oma Koti -lehteen Wendelin maalasi sen kaikki 62 kantta sekä lisäksi kansia lehden julkaisemiin opaskirjasiin.

Oma Koti -lehti perustettiin loppuvuodesta 1931 kilpailijaksi jo 1923 aloittaneelle suuren suosion saavuttaneelle Kotiliesi -naistenlehdelle. Uusi lehti ilmoitti tahtovansa “ennen kaikkea elvyttää kodin henkeä ja edistää kodinhoitotaitoa”. Lisäksi se ilmoitti haluavansa lukijoikseen myös kaupunkilaisia, jotka usein joutuivat asumaan pienissä asunnoissa. Kodinhoidon ohella lehdessä esiteltiin muotia, taidetta, kirjallisuutta ja muuta kulttuuria.

Oma Koti -lehden kaikki kannet maalasi Martta Wendelin (1893–1986), josta oli jo tullut suosittu Kotiliesi- ja Aitta-lehtien kansitaiteilijana. Uuden lehden kansikuvat olivat rauhallisen leppoisia maaseutuaiheita. Niissä korostui työteliäs ja onnellinen arki, johon itsestään selvänä kuuluivat äitiys ja lastenhoito sekä koti- ja maataloustyöt. Kotiliedessä tavallisia uskonnollisia kansia ei lehdessä kuitenkaan julkaistu.

Oma Koti -lehti jäi 62 numeron elinkaarellaan lyhytikäiseksi. Sitä julkaistiin marraskuun 1931 näytenumerosta 1934 heinäkuun alkupuolen numeroon. Lehti oli silti ehtinyt kasvaa suunnilleen yhtä suosituksi kuin Kotiliesi. Talouslaman kurimuksessa Otava ja WSOY päättivät kuitenkin siirtää osan lehtiliiketoimintaansa uuteen Yhtyneet Kuvalehdet -yhtiöön. Oma Koti liitettiin tällöin Kotilieteen, jonka kilpailijaksi se oli alun perin perustettu.

Näyttelyn on koonnut tamperelainen keräilijä Kari Elkelä omista kokoelmistaan.

Katso kuvia

Oma koti -lehtiä Kari Elkelän kokoelmista.
Takaisin ylös