Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Mail Art re-designed

2. kerros
14 / 10 / 7

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n pienoisnäyttely avartaa näkemystä postitaiteessa käytettävistä materiaaleista ja tuo muotoilijat sekä taidekäsityöläiset postitaiteen piiriin.

Postitaiteessa vain luovuus on rajana; esimerkiksi nahka, kierrätetty farkkukangas, kirjontalangat, villa, vanhat suomalaiset kolikot ja peurankarva taipuvat näyttelyn töissä uniikeiksi, postitettaviksi taideteoksiksi. Näyttelyssä on mukana viidentoista Modus ry:n jäsenen töitä.

Postitaiteessa taiteilijat lähettävät toisilleen viestejä, pieniä taideteoksia, piirustuksia, kannanottoja ja kuvia. Kaikki kulkee postin kautta. Alun alkaen periaatteena oli, ettei lähetetty teos saanut olla arvokkaampi kuin kirjekuori, jossa teos kulki. Usein teos oli taiteilijan tekemä ja postimerkillä varustettu postikortti. Nykyisin sekä teoksissa että toimitustavassa sovelletaan myös nykytekniikkaa.

Postitaiteen tekemiseen saa ja voi osallistua kuka tahansa. Postitaidenäyttelyyn tai tapahtumaan tähtäävän projektin voi niin ikään aloittaa kuka tahansa. Yleensä kaikki projektiin tulleet työt laitetaan näytteille. Postitaideprojekteissa ei ole osanottajamaksuja eikä teoksia voi ostaa tai myydä. Näyttelyn järjestäjä lähettää osallistujille tavallisesti projektin osanottajaluettelon, joka joskus on vaatimaton osoitemoniste, joskus painettu näyttelykatalogi.

Postitaide sai alkunsa 1960-luvun alussa Keski-Euroopassa, jossa oli syntynyt kokeilevan taiteen Fluxus-liike. Postitaide on saanut vaikutteita myös dadaismista ja surrealismista. Suomeen postitaide saapui 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Postitaiteen pioneereja Suomessa olivat mm. Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, Arto Kytöhonka ja J.O. Mallander.

Modus ry

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry on perustettu Tampereella vuonna 2001. Se on muotoilijoiden, taidekäsityöläisten sekä taideteollisuusalojen ammattilaisten yhdistys.

Mail Art re-designed-näyttely on osa kansainvälistä MailArt4Seniors-hanketta, jota rahoittaa Erasmus+. Lue lisää hankkeesta Modus ry:n sivuilta.

Näyttelyn yhteydessä Modus ry järjestää postitaide-työpajoja.

Postimuseon postitaidekokoelma

Postimuseolla on kokoelmissaan postitaidetta: Paul Tiililän postitaidekokoelma.

Katso videoesittely Youtube-kanavaltamme.

Postitaidetta videoilla

Tutustu postitaiteeseen ja näyttelyn taiteilijoihin Youtube-kanavamme Postitaide-soittolistalla.

Takaisin ylös