Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Liikkeelle! – Uuteen kotiin

2. kerros

Liikkeelle! – Uuteen kotiin -näyttely 24.4.–15.11.2015 kertoo uuden kodin rakentamisesta ja identiteetin säilyttämisestä karjalaisten evakoiden ja humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneiden pakolaisten näkökulmasta. Näyttely on toteutettu yhdessä Mediamuseo Rupriikin kanssa.

Oman kodin jättäminen pakotetusti ei ole helppoa. Sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja tapoihin oli monelle evakolle henkilökohtainen tragedia ja yhä järisyttävä kokemus. Nykyajan pakolaiset kokevat samanlaisia muutoksia ja tunteita Suomeen saapuessaan. Vaikka fyysinen koti on rakennettu uudelleen, niin juuret elävät yhä vanhoilla kotiseuduilla, myös jälkipolvien mielissä. Identiteetin rakentuminen jatkuu sukupolvesta toiseen.

Näyttelyn tarinoiden pohjalta on rakennettu myös mobiiliopas, joka toimii nyt verkossa. Uppoudu neljän Karjalan evakon ja neljän pakolaisen tarinaan. Kuuntele tästä!

Näyttelyssä esiteltävien karjalaisten kokemukset ovat melko yhteneväisiä. Koti Karjalassa jouduttiin jättämään kahteen kertaan, ensin talvisodan aikana ja sitten sodan päätyttyä. Uuteen kotiin sopeutumista helpottivat muun muassa muiden karjalaisten sijoittuminen samalle paikkakunnalle, yhteisöllisyys, iloinen mieli, optimismi, kulttuurielämä ja talkootyöt. Kuitenkin kaikkien juuret elävät yhä edelleen vahvasti Karjalassa.

Chilestä, Irakista ja Somaliasta muuttaneiden pakolaisten tarinat ovat karua kertomaa. Pelko ja epävarmuus täyttivät kotimaassa mielen. Pakomatka oli monelle heistä vaarallinen. Myös näyttelyn pakolaisten sopeutumista uuteen kotiin helpottaa yhteisöllisyys, sosiaalinen mieli ja erilaiset harrastukset. Suomen kielen oppiminen auttaa tulevaisuuden suunnittelua. Kotiin, entisille asuinsijoille on ikävä, mutta paluuhaaveista huolimatta, kaikille se ei ole edelleenkään mahdollista.

Näyttelyyn on tuotu kaikille yhteneväisiä teemoja, jotka ovat musiikki, ruoka, käsityöt, pukeutuminen ja koristautuminen sekä viestintä. Timo Wrightin teoksessa Pitkä matka kotiin näyttelijä Vesa Vierikko lukee tarinoita pakolaisten ja evakoiden kokemuksista. Näyttely esittelee myös historiallista kuvamateriaalia Karjalan evakoista. Postimuseo avaa näyttelyn yhteydessä verkossa luovutetun alueen postitoimipaikkoja kuvaavan aineiston.

Näyttelyssä on ollut yhteistyössä muun muassa pirkanmaalaisia karjalaisseuroja sekä Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriopiskelijoita. Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa.

Liikkeelle! – Suomi sodan jälkeen on Trafiikki-museoiden verkostonäyttelyhanke, jossa yhdeksän museota käsittelee jälleenrakennuskauden Suomea kunkin museon valitsemasta näkökulmasta. Trafiikki-museot ovat liikenteen ja viestinnän erikoismuseoita.

Takaisin ylös