Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kirjeiden Tom of Finland

2. kerros

Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely valottaa taiteilija Touko Laaksosen henkilökuvaa hänen kirjeenvaihtonsa kautta. Näyttely esittelee taiteilijan suurelle yleisölle kokonaan tuntemattomasta näkökulmasta tavallisena nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, ystävänä ja sairaana vanhana miehenä.

Taitavasti kirjoittavan Laaksosen kirjeenvaihdosta kuudelta vuosikymmeneltä paljastuu sivistynyt, vaatimaton, humaani, huumorintajuinen ja sukurakas mies. Hän nautti kirjoittamisesta ja piti tiiviisti yhteyttä neljään sisarukseensa. Kirjeissään sisaruksilleen hän ei koskaan maininnut Tom of Finland -henkilöllisyydestä. Näyttely paljastaa myös sen, että Touko Laaksonen harrasti postimerkkeilyä.

Laaksosen kirjeenvaihto oli runsasta ja kattaa kuusi vuosikymmentä 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka. Kirjeet ovat nyt ensi kertaa esillä. Kirjeenvaihtoa pääsee myös kuuntelemaan näyttelijä Ville Virtasen lukemana. Mukana on lisäksi muun muassa valokuvia, taideteoksia, asuja ja muotokuvia. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tom of Finland Foundationin, Taiteen edistämiskeskuksen ja Sarjakuvantekijät ry:n kanssa.

Kuuntele Touko Laaksosen kirjeitä Tarinasoittimesta!

Tom of Finlandista julkaistiin 8.9. kolme postimerkkiä sisältävä postimerkkiarkki. Hänen korostetun maskuliiniset homoeroottiset piirroksensa ovat nousseet omassa tyylilajissaan ikoniseen asemaan ja vaikuttaneet mm. popkulttuuriin ja muotiin. Teoksissaan Tom of Finland hyödynsi alakulttuureille tyypillistä itseironiaa ja huumoria.

Tom of Finland ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta. Postimerkkiarkin piirrokset esittelevät tekijälleen tyypillisiä voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. Katso video Tom of Finland –postimerkkien suunnittelusta Postimuseon YouTube-kanavalta.

Katso kuvia

Laaksonen käytti työskentelyssä eläviä malleja, valokuvasi heidät ja piirsi sitten. Kuvassa on Durk Dehner, joka on nykyisin Tom of Finland -säätiön puheenjohtaja. Nimetön, 1980, 27 x 32 cm, lyijykynä paperille. Kuva: Tom of Finland foundation.
Uransa aikana Laaksonen teki 3500 piirustusta ja piti 25 näyttelyä. Kuva: Tom of Finland foundation.
Uransa aikana Laaksonen teki 3500 piirustusta ja piti 25 näyttelyä. Kuva: Tom of Finland foundation.
Uransa aikana Laaksonen teki 3500 piirustusta ja piti 25 näyttelyä. Kuva: Tom of Finland foundation.
Takaisin ylös