Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kahvi kortilla

2. kerros
14 / 10 / 7

Kahvi on tässä näyttelyssä kortilla, postikortilla. Keräilijä Seppo Louhivuori on valinnut noin 2000 kahviaiheisen postikortin kokoelmastaan esille monenlaisia kahviin liittyviä piirrettyjä tai valokuvattuja kortteja eri aikakausilta.

Kahvia voi hyvällä syyllä kutsua suomalaisten kansallisjuomaksi. Se tuli Suomeen 1720-luvulla. Nykyään käytämme paahdettua kahvia noin 10 kiloa asukasta kohden vuodessa ja juomme litran kahvia päivässä. Olemme kahvinjuonnin maailmanmestareita.

Aina kahvia ei kuitenkaan ole ollut saatavana. Sota-aikana siitä oli pula. Ensin juotiin korviketta, jossa pieni osa oli kahvia ja osa vastiketta. Kahvi loppui kokonaan 1940-luvun alussa, ja siirryttiin juomaan pelkkää vastiketta, jossa ei ollut lainkaan kahvia. Tunnetuin vastike oli sikuri. Muina vastikkeina paahdettiin esimerkiksi voikukanjuuria, viljaa, herneitä, juolavehnän juuria, tammenterhoja sekä sokerijuurikkaan ja perunan kuoria.

Sodan jälkeen ensimmäinen kahvilaiva s/s Herakles rantautui Turkuun 24.2.1946. Kahvi oli vielä pitkään säännösteltyä eli kahvi oli kortilla. Kahvia sai ostaa yhden 250 gramman pussillisen kuukaudessa. Kahvin säännöstely päättyi viimeisenä elintarvikkeena 1.3.1954.

Toivottavasti kortit tuovat mieleen mukavia kahvinmakuisia muistoja. Jos kahvihammasta alkaa kolottaa, niin museoravintola Valssissa voit nauttia oikein hyvät kahvit!

Yhteistyössä Vilkkimäen kahvimuseo ry.

Lue näyttelyn tiedote täältä.

Seppo Louhivuori esittelee näyttelyn youtube-kanavallamme

 

Katso kuvia

Saksalainen vuonna 1910 kulkenut postikortti.
Sydämellinen onnittelu Oililta! Vuonna 1929 kulkenut käsinväritetty valokuvapostikortti.
Kahvimummo, Amelie Lundahl (1850–1914), 1890-luku. Taidevalistuksen postikortti n:o 75. Kuva: Matti Ruotsalainen.
Käsinväritetty valokuvapostikortti.
Ruotsalaisen kuvittajan Lars Carlssonin (1921–2002) alias Fingalin piirtämä ja Paperitaiteen julkaisema postikortti.
Talviurheilu-sarjan postikortti 1950-luvulta, K-la Oy. Taiteilija Holger Erkelenz.
Kuvataiteen kulkematon postikortti 1950-luvulta. Taiteilija Jouko Pohjola.
Kuvataiteen Suomalaista taidetta -sarjan postikortti. Taiteilija Ingrid Ruin: Nuorikko. Postikortti kulkenut vuonna 1988.
Saksalainen mainospostikortti 1920-luvulta, kulkematon.
Pauligin ensimmäinen Paula-tyttö vuosina 1950–1958 oli Sinikka Kekki. Muistatko-sarjan postikortti nro 55115, Korttien Talo. Kuva Finlandia-Arkisto Oy / Paletti Oy.
Ska vi dricka kaffe nu? Taiteilija Eino, puupiirros, 2012. Naivistit Iittalassa -säätiön postikortti 67-2013.
Kahvin säännöstelyaikana käytössä olleita kahvikortteja. Kortit Seppo Louhivuoren kokoelmista.
Takaisin ylös