Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Jalkapallohuumaa kautta aikojen

2. kerros
14 / 10 / 7

Jalkapallohuumaa kautta aikojen -pienoisnäyttely on visuaalinen katsaus pelien kuninkaaseen jalkapalloon ja jalkapallokulttuuriin otteluohjelmien kautta.

Englantilaiseen jalkapallokulttuuriin on alusta lähtien kuulunut oluttuoppi lähipubissa ennen ottelua, piiras ottelutauolla ja otteluohjelman ostaminen. Painetut otteluohjelmat kertovat joukkueiden kokoonpanon ja tarjoavat lukemista ottelun alkua odotellessa ja puoliajalla. Otteluohjelmat ovat muun jalkapallokulttuurin tapaan levinneet Englannista Manner-Eurooppaan ja kaikkialle maailmaan.

Näyttely esittelee kauniita otteluohjelmien kansia menneiltä vuosikymmeniltä. Näyttelyn oma ”otteluohjelma” taustoittaa otteluohjelmien kehitystä erityisesti Englannin, Euroopan ja Suomen näkökulmasta. Sarjaohjelmien lisäksi esitellään cup- ja maaottelut, unohtamatta hieman erikoisempia otteluita. Näyttely esittelee myös groundhopping-harrastuksen, jossa kierretään jalkapallostadioneita eri puolilla maailmaa – tietysti ostaen katsotun pelin otteluohjelma.

Tunnelmaa kohottaa aiheeseen liittyvä musiikki. Näyttelyn ääniraitaan on valittu kymmenen kannatuslaulua ja muuta jalkapalloaiheista kappaletta.

Näyttelyn, musiikin ja otteluohjelman sisällön on koonnut ja valinnut omasta laajasta kokoelmastaan jalkapalloromantikko Jukka Junttila.

Katso kuvia

Sinivalkoisella pohjalla piirroskuva otteluohjelman tiedoin varustettuna, keskellä kuva jalkapallostadionista ja ylhäällä pelaaja jalkapallo kainalossaan. Blackburn Rovers F. C. joukkueen otteluohjelma vuosilta 1964-65.
Piirroskuva, jossa jalkapallo vihreällä taustalla, alhaalla suomeksi ja ruotsiksi Suomi-Tanska sekä tekstit Pallo pyörii, Stadion, numeroin kuudestoista yhdeksättä 1959 kello 14. Otteluohjelma Suomi-Tanska Pohjoismaiden-mestaruusturnauksesta. Ottelu pelattiin Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1956 ja päättyi 0-4 Tanskalle. Katsojia oli 14 914.
Nippukuva jalkapallon otteluohjelmista, neljä erilaista otteluohjelman kantta.
Sinivalkoisella pohjalla piirroskuva otteluohjelman tiedoin varustettuna, keskellä kuva jalkapallostadionista ja ylhäällä pelaaja jalkapallo kainalossaan.
Piirroskuva, jossa jalkapallo vihreällä taustalla, alhaalla suomeksi ja ruotsiksi Suomi-Tanska sekä tekstit Pallo pyörii, Stadion, numeroin kuudestoista yhdeksättä 1959 kello 14.
Nippukuva jalkapallon otteluohjelmista, neljä erilaista otteluohjelman kantta.
Takaisin ylös