Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kuka käy postilaatikollasi, kuka kolistaa postiluukkuasi?

Suomessa postitoimintaa säätelevät EU:n postipalveludirektiivi ja kansallinen postilaki. Laki määrittelee postinjakelun ja palvelujen minimitason. Postitoimintaa valvoo liikenne- ja viestintäministeriön alainen liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Traficomin postitoimintarekisterissä on 16 postitoimintaluvan haltijaa (2021). Nämä yhtiöt jakavat suomalaisten sanomalehdet ja niiden lisäksi usein ihan tavallisia osoitteellisia lähetyksiä, kuten aikakauslehtiä ja laskuja. Posti on vain yksi toimija vapaasti kilpaillulla alalla. Kirjeen tai lehden lähettäjä voi ostaa jakelupalvelun parhaaksi katsomaltaan yritykseltä. Saman oven takana tai postilaatikolla voi käydä siis useamman yhtiön jakaja.

HSS Media – Bolagen Ab (-)
Ilves Jakelu Oy (ILVES)
Jakelusepät Oy (Savo: SJOY, Päijät-Häme: ESA)
Jakeluyhtiö Suomi Oy (-)
Kaakon Viestintä Oy (-)
Kaleva364 Oy (KALE, MALAP)
KPK Yhtiöt Oy (KP)
Lounais-Suomen Tietojakelu Oy (LSTJ)
Marva Media Oy (MARVA)
Pisa Jakelu Oy (PISA)
PKS Jakelu Oy (PKS)
Posti Oy (Posti Oy, Economy, Priority, Posti Green)
PPP Finland (PPP, LUPPP)
Sanoma Media Finland Oy (EB)
SLP Jakelu Oy (SLP)
Varsinais-Suomen Tietojakelu Oy (VSTJ)

Nimen perässä suluissa oleva lyhenne on tunnus, joka pitäisi löytyä jakeluyhtiön jakamista osoitteellisista lähetyksistä. Tunnuksesta voi päätellä, mikä jakeluyhtiö lehden tai kirjeen on jakanut.

Jakajia kesäaamuna odottamassa tuoreita lehtiä 1960-luvulla. Ikkunassa näkyy Viikkosanomien mainos. Kuva: Päivälehden arkisto.

Takaisin ylös