Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kolikolla on kaksi puolta: taistelu työehtojen puolesta

Postialan työehtosopimusneuvotteluissa on nähty tiukkoja tilanteita viime vuosina, kuten pakettilajittelijoiden työehtosopimuksesta kolmatta viikkoa jatkunut lakko tukilakkoineen loppuvuodesta 2019. Keskustelua käydään myös ns. työn halpuuttamisesta, jolla tarkoitetaan työntekijöiden siirtämistä edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Työntekijän näkökulmasta on tärkeää, että työaika ja työn vaatimukset ovat suhteessa palkkaan ja muihin työehtoihin, ja että ansaitulla palkalla on mahdollista elää. Työnantajan näkökulmasta taas on tärkeää, että jaettavien lähetysten vähentyessä tiukassa kilpailutilanteessa voidaan toimia samoin ehdoin kuin muut alalla toimivat yritykset, turvata työpaikat ja kannattava yritystoiminta.

Jakelun ammattilaisten työehdot riippuvat siitä, millaisissa työtehtävissä he työskentelevät. Työtä tehdään kahden eri työehtosopimuksen piirissä. Varhaisjakelussa noudatetaan yleisesti Teollisuusliiton ja Medialiiton neuvottelemaa jakelua koskevaa työehtosopimusta, niin myös Postin varhaisjakelussa. Sen sijaan päiväpostia jakavat postinjakajat kuuluvat Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n ja Palvelualan työnantajat PALTA ry:n neuvotteleman työehtosopimuksen piiriin.

Porvoolaisia postinkantajia laukkuineen 1950-luvulla. Postimuseo.

Takaisin ylös