Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kallista on: miksi sanomalehden tilaushinnat nousevat?

Nykyisin jakelun osuus sanomalehden kokonaiskustannuksista on noin kolmannes. Tilattujen sanomalehtien määrä laskee edelleen. Jakelukustannukset eivät kuitenkaan laske samassa suhteessa, joten yksittäisen tilatun sanomalehden jakelu maksaa entistä enemmän. Tilaajamäärien laskiessa myös lehden mediatulot eli mainosmyynnistä saamat tulot laskevat. Kierre on valmis. Paperisen sanomalehden tilaushinnat nousevat.

Sanomalehtien reaalinen tilaushintaindeksi ja kysyntäindeksi vuosina 1990–2020. (Heikki Nikali, 2020). Teoksessa Aamun lehti – Sanomalehtien jakelun historia ja tulevaisuus.

Kirjeiden ja sanomalehtien määrän laskuun ja jakelukustannusten kalleuteen on havahduttu niin mediataloissa, Postissa kuin valtion taholla. Valtiovarainministeriön Uudistuva postitoiminta -raportti (2020) ehdotti haja-asutusalueilla toimiville jakeluyhtiöille maksettavaksi vuosittain noin 10–15 miljoonan euron määräaikaista tukea erityisesti haja-asutusalueiden jakelun turvaamiseksi. Päätöstä tästä ei kuitenkaan vielä ole.

Sanomalehtien jakelun yksikkökustannusten kehittyminen alueittain volyymien laskiessa. (Heikki Nikali, 2020). Teoksessa Aamun lehti – Sanomalehtien jakelun historia ja tulevaisuus.

 

Jakelua polkupyörällä Lohjan Nummella vuonna 1983. Jaakko Savolainen, Postimuseo.

Takaisin ylös