Postimuseon kirjasto on postihistorian sekä filatelian ja muun keräilyalan ainoa erikoiskirjasto Suomessa.

Kirjaston aineistot ovat haettavissa verkkokirjastostamme.

Kirjasto on avoinna tiistaisin klo 10–16, muina päivinä sopimuksen mukaan (sovi etukäteen aika  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 040 518 2713). Kirjasto sijaitsee osoitteessa Lapintie 1, Tampere.

Kirjaston kokoelmat alkoivat karttua lahjoituksin ja Postihallituksen toimilla jo ennen Postimuseon perustamista 1920-luvulla. Kokoelmiin kuuluukin kattavasti Postin virallisia julkaisuja, säädöksiä, kiertokirjeitä ja taksoja aina 1500-luvulta alkaen uusimpaan tutkimukseen asti. Yksi maan täydellisimmistä valtiokalenterikokoelmista on Postimuseon hallussa.

Kokoelmien toinen painopiste on filateliassa ja keräilyssä. Tutkimuskirjallisuutta sekä postimerkkiluetteloita on kaikkialta maailmasta. Teoksia on tietokannassa luetteloituna ja lainattavissa noin 30 000 nidettä. Myös postikortteja käsittelevät kirjat kuuluvat aineistoomme.

Alan lehtiä on kokoelmissa aina 1800-luvulta alkaen sekä Suomesta että ulkomailta. Lehtiä tilataan kymmeniä nimekkeitä vuosittain, ja niiden artikkeleihin löytyy online-hakemistoja, mm. Finna.fi ja Ruotsin postimuseon verkkokirjasto. Kotimaisiin filateelisiin lehtiin ja postialan lehtiin kirjastossa on omat viitetietokannat.

Aineistoamme löytyy digitoituna, mm. kiertokirjeet, Tabellarius, leimakirjat, kartat.

Tietopalvelu

Postimuseo tarjoaa tietopalvelua edustamiltaan aihealueilta ja osallistuu myös Kysy museolta -verkkopalveluun. Postimuseo tuottaa suomalaisten filateelisten lehtien asia-artikkeleista viitetiedot kansalliseen artikkelitietokantaan, jonka tietoja voi hakea Finna.fi-hakupalvelussa.

Arkisto

Postimuseon arkistokokoelmissa on runsaasti asiakirja-, kartta- ja lehtileikeaineistoa sekä esimerkiksi Postin virallisia lomakkeita ja mainoksia eri aikakausilta, ja ne tarjoavat mielenkiintoisen lähdemateriaalin postihistorian tutkimiseen ja harrastamiseen. >Arkisto

Katso >palveluhinnasto

 

0
Shares