Postimuseon kirjasto on postihistorian, filatelian ja muun keräilyalan ainoa erikoiskirjasto Suomessa.

Kirjasto on avoinna tiistaisin 10–16, muina päivinä sopimuksen mukaan (sovi etukäteen aika  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 0400 976 880). Kirjasto sijaitsee osoitteessa Lapintie 1, Tampere.   HUOM! Kirjasto on avoinna myös Museoiden yönä 20.5.2017 klo 1822 sekä Finlandia 2017 -postimerkkitapahtuman yhteydessä kepe 24.26.5.2017 klo 1016. 

Kirjaston kokoelmia alettiin kartuttaa lahjoituksin ja Postihallituksen toimenpitein yhtä varhain kuin Postimuseon perustamista suunniteltiin 1920-luvulla. Niinpä hallussamme on kattavasti Postin virallisia julkaisuja, säädöksiä, kiertokirjeitä ja taksoja aina 1500-luvulta alkaen uusimpaan tutkimukseen asti. Yksi maan täydellisimmistä valtiokalenterikokoelmista on Postimuseon hallussa.

Kokoelmien toinen painopiste on filateliassa ja keräilyssä. Tutkimuskirjallisuutta, postimerkki-, näyttely- ja huutokauppaluetteloita on kaikkialta maailmasta. Teoksia on tietokannassa luetteloituna ja lainattavissa yli 33 000 nidettä. Myös postikortteja käsittelevät kirjat kuuluvat aineistoomme.

Alan lehtiä on kokoelmissa aina 1800-luvulta alkaen sekä Suomesta että ulkomailta. Lehtiä tilataan noin 80 nimekettä vuosittain, ja niiden artikkeleihin löytyy online-hakemistoja, mm. ARTO ja Ruotsin postimuseon online-haku. Kotimaisiin filateelisiin lehtiin ja postialan lehtiin kirjastossa on omat viitetietokannat.

Aineistoamme löytyy digitoituna, mm. Kiertokirjeet, Tabellarius, leimakirjat, kartat.

Tietopalvelu

Kirjasto tarjoaa tietopalvelua edustamiltaan aihealueilta ja osallistuu myös >KysyMuseolta -verkkopalveluun.

Arkisto

Postimuseon arkistokokoelmissa on runsaasti asiakirja-, kartta- ja lehtileikeaineistoa sekä esimerkiksi Postin virallisia lomakkeita ja mainoksia eri aikakausilta, ja ne tarjoavat mielenkiintoisen lähdemateriaalin postihistorian tutkimiseen ja harrastamiseen. >Arkisto

Katso >palveluhinnasto

0
Shares