Postimuseon kirjasto on postihistorian sekä filatelian ja muun keräilyalan ainoa erikoiskirjasto Suomessa.

Kirjasto on avoinna tiistaisin 10–16, muina päivinä sopimuksen mukaan (sovi etukäteen aika  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puh. 040 518 2713). Kirjasto sijaitsee osoitteessa Lapintie 1, Tampere.

Kirjaston kokoelmia alettiin kartuttaa lahjoituksin ja Postihallituksen toimenpitein yhtä varhain kuin Postimuseon perustamista suunniteltiin 1920-luvulla. Niinpä hallussamme on kattavasti Postin virallisia julkaisuja, säädöksiä, kiertokirjeitä ja taksoja aina 1500-luvulta alkaen uusimpaan tutkimukseen asti. Yksi maan täydellisimmistä valtiokalenterikokoelmista on Postimuseon hallussa.

Kokoelmien toinen painopiste on filateliassa ja keräilyssä. Tutkimuskirjallisuutta sekä postimerkkiluetteloita on kaikkialta maailmasta. Teoksia on tietokannassa luetteloituna ja lainattavissa noin 30 000 nidettä. Myös postikortteja käsittelevät kirjat kuuluvat aineistoomme.

Alan lehtiä on kokoelmissa aina 1800-luvulta alkaen sekä Suomesta että ulkomailta. Lehtiä tilataan kymmeniä nimekkeitä vuosittain, ja niiden artikkeleihin löytyy online-hakemistoja, mm. ARTO ja Ruotsin postimuseon online-haku. Kotimaisiin filateelisiin lehtiin ja postialan lehtiin kirjastossa on omat viitetietokannat.

Aineistoamme löytyy digitoituna, mm. Kiertokirjeet, Tabellarius, leimakirjat, kartat.

Tietopalvelu

Kirjasto tarjoaa tietopalvelua edustamiltaan aihealueilta ja osallistuu myös >KysyMuseolta -verkkopalveluun. Kirjasto tallentaa suomalaisten filateelisten lehtien asia-artikkelit kansalliseen >ARTO-tietokantaan.

Arkisto

Postimuseon arkistokokoelmissa on runsaasti asiakirja-, kartta- ja lehtileikeaineistoa sekä esimerkiksi Postin virallisia lomakkeita ja mainoksia eri aikakausilta, ja ne tarjoavat mielenkiintoisen lähdemateriaalin postihistorian tutkimiseen ja harrastamiseen. >Arkisto

Katso >palveluhinnasto

 

0
Shares