Apua postimerkeillä – Suomen Punaisen Ristin postimerkit 100 vuotta
Suomen Punaisen Ristin perustamisesta tulee toukokuussa 2022 kuluneeksi 145 vuotta. Ensimmäinen suomalainen Punaisen Ristin avustuspostimerkki, Eric O. W. Ehrströmin suunnittelema ”Suomen vaakuna ja punainen risti” julkaistiin 15.5.1922. Lisämaksullisten postimerkkien avulla on tehty varainkeruutyötä SPR:n hyväksi siitä lähtien aina 2000-luvun alkuun saakka.
Suomen Punaisen Ristin postimerkkejä ovat vuosien varrella suunnitelleet monet ansioituneet postimerkkitaiteilijat, kuten Signe Hammarsten Jansson, Olavi Vepsäläinen, Torsten Ekström, Eeva Oivo, Erik Bruun ja Pirkko Juvonen-Valtonen. Offsetpainon yleistymiseen saakka merkit painettiin syväpainona ja myös kaiverrustyö oli ensiluokkaista.
Suomen Punaisen Ristin postimerkkien suosion hiipuessa niiden julkaisusta luovuttiin SPR:n ja Postin yhteisellä päätöksellä. Viimeisiksi SPR:n postimerkeiksi jäivät 15.3.2000 ilmestyneet Pirkko Juvonen-Valtosen suunnittelemat arkit, Kotieläimiä-sarjan Sonni sekä Lehmä ja vasikka.
Avustuspostimerkkien julkaisulla ei siis enää varoja kerätä, mutta vuosien varrella julkaistut lukuisat SPR:n postimerkit tarjoavat monipuolisen keräilyalueen: SPR:n avustuspostimerkkejä on Suomessa julkaistu 154 kappaletta.
SPR:n postimerkkien tunnistaminen
SPR:n hyväksi julkaistut postimerkit tunnistaa merkkiin painetusta punaristikuviosta. Tavallisesta postimerkistä avustuspostimerkit erottuvat myös lisämaksun ilmaisevalla kaksiosaisella nimellisarvolla. Muillekin tahoille avustuspostimerkkien avulla on kerätty varoja; esimerkiksi Tuberkuloosihuollon hyväksi on julkaistu 81 postimerkkiä, joista Signe Hammarsten Jansson on suunnitellut suurimman osan. Tuberkuloosihuollon merkeissä on tunnisteena punainen kahdella poikkipuulla varustettu risti. Lisäksi filateliaharrastus on saanut 1990-luvulla omat Pro Filatelia-varainkeruumerkkinsä.
Kuva-aiheet SPR:n postimerkeissä
Kuva-aiheiden kirjo on alusta asti ollut monipuolinen. Merkit kertovat esimerkiksi sotien jälkeen tehdystä jälleenrakennustyöstä tai eri aikojen suomalaisista sotilaista. Myös Kansainvälisen Punaisen Ristin perustamiselle alkusysäyksen antanut Solferinon taistelu vuonna 1859 on kuvattu Suomen Punaisen Ristin neljän eri nimellisarvoisen merkin sarjaan vuonna 1939. Lisäksi SPR:n merkeissä on kuvattu niin Suomen maakuntien vaakunoita kuin SPR:n toimintaa, merkkihenkilöitä, suomalaista luontoa, kulttuuria kuin kotieläimiäkin.
Eri aikakausien ja eri taiteilijoiden suunnittelemat postimerkit eroavat toisistaan paljonkin. SPR:n postimerkkien keräily tuo paljon mahdollisuuksia erilaisten kokonaisuuksien koostamiseen. Millaisen kokoelman sinä koostaisit SPR:n merkeistä?
Postimuseon postimerkkiselaimessa löydät kaikki Suomessa julkaistut postimerkit. SPR:n postimerkit saat esille, kun kirjoitat hakusanaksi sarjan kohdalle Suomen Punainen Risti.
Suomen Punainen Risti
Kansainvälisen Punaisen Ristin perustamisen lähtökohtana vuonna 1863 oli sodan uhrien puolueeton auttaminen. Suomessa toiminta aloitettiin 7.5.1877 nimellä Suomen yhdistys haavoitettujen ja sairasten sotilaiden hoitoa varten. Itsenäistymisen jälkeen nimi vakiintui muotoon Suomen Punainen Risti.
SPR on ollut mukana kehittämässä suomalaista terveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluja. Vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa SPR:n työtä. Tänä keväänä olemme saaneet todistaa vapaaehtoistyön voiman, kun lipaskerääjät ovat olleet runsaslukuisena kaupunkien kaduilla Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi.
Tutustu lisää
- Signe Hammarsten Janssonin postimerkkien suunnitteluun voit tutustua verkkonäyttelyssä.
Lähteet:
Suomen Punaisen Ristin postimerkit, toim. Hindsberg Eevaliisa & Pohjakallio Kari. Suomen Punainen Risti, Salpausselän Kirjapaino Oy 1988.
Vastaa