Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Teemana harrastukset ja työ

Vietämme työssä suuren osan ajastamme, ja harrastukset täyttävät vapaa-aikaa. Molemmat elämän osa-alueet liittyvät identiteettiimme ja siihen, mitä pidetään tärkeänä elämässä. Omassa yritystoiminnassa on mukava käyttää personoitua tapaa muistaa asiakkaita sekä markkinoida ja tuoda esiin yritystä ja henkilöä sen takana.
Harrastustoiminnan yhteydessä omakuvapostimerkeillä on mahdollista tehdä omaa harrastusta ja paikkakuntaa tunnetuksi. Samalla voi tehdä vaikkapa varainkeruuta omalle yhdistykselle. Esimerkiksi filatelistiseurat teettävät omakuvapostimerkkejä paljolti jäsenten iloksi, kerhon tunnusmerkiksi tai sopivaksi keräilykohteeksi.

Työelämää ja harrastuksia

Lähettäjä Päivi Pärssinen.
Yrityslogoja ja tervehdyksiä

Kalligrafiaa

Lähettäjä on piirtänyt kuvan opiskellessaan kalligrafiaa vuosina 1996–1998. Kuvassa on P-kirjain tekstattuna pergamentille lombardialaisella kirjaintyylillä ja värjättynä guassiväreillä. Kultainen väri on aitoa lehtikultaa. Kuvasta muodostui lähettäjän yrityksen, kirjansitomo Pikkusitomo Kirjasen logo, ja omakuvapostimerkkiä käytetään sekä henkilökohtaisiin että yrityksen kirjeisiin.

Lähettäjä Tatu Järvinen.

Tarina golfpallossa

Työn ja harrastusten yhdistelmä tulee esille kompaktilla tavalla symbolein tässä omakuvapostimerkissä. Merkissä on kuvattuna golfpallon pinnalle rakennusinsinöörin työkalut suorakulma ja harppi, ja täydennettynä G-kirjaimella siitä tulee vapaamuurareiden tunnus. Tätä merkkiä on käytetty myös lähettäjän insinööritoimiston postituksissa.

Vuosi 2009. Lähettäjä Simo Kettula, suunnittelija Ulla Vehviläinen.

Personoidut joulutervehdykset

Omakuvamerkkien sarja on suunniteltu yrityksen joulutervehdyksiin vuosille 2006–2014, ja joka vuodelle on tehty myös merkkiin sopiva kortti. Aiheet ovat lähettäjän ideoimia, ja graafikko Ulla Vehviläinen on toteuttanut sarjan. Mukana on aina Kettula-sukunimen mukaan valikoitunut yrityksen logo kettu, ja kuva-aiheeksikin se on päässyt aina muiden ajankohtaisten aiheiden kanssa. Nämä joulutervehdykset ovat varmasti jääneet saajiensa mieleen, ja muodostavat hienon jatkumon sekä yrityksen että omakuvapostimerkkien historiassa.

Lähettäjä Simo Kettula, suunnittelija Ulla Vehviläinen.

Vuoden 2009 joulukortti

Kortit, omakuvamerkit ja kirjekuoret on suunniteltu joka vuosi yhteensopiviksi.

Lähettäjä Simo Kettula, suunnittelija Ulla Vehviläinen.

Pakettikortti 2009

Sarjaan kuuluu merkin ja korttien lisäksi myös yhteensopiva kirjekuori.

Lähettäjä Markku Saarinen, Posti- ja telefilatelistit.
Keräilyharrastuksia

Filatelistiseuran merkit ja kortit

Posti- ja telefilatelistit ovat teettäneet vuosittain omakuvapostimerkkejä ja käyttäneet merkkejä esimerkiksi korttien maksimoinnissa. Maksimikortteja, eli kokonaisuuksia joissa kuva-aihe, postimerkki sekä leima toistavat kaikki samaa teemaa, on valmistettu erilaisten tapahtumien, kuten Postimerkin päivän tai Taiteiden yön yhteydessä. Kortteja on tehty myös rakennuksista kuten Tampereen Vapriikista tai Helsingin tuomiokirkosta.

Lähettäjä Markku Saarinen, Posti- ja telefilatelistit.

Juhlanäyttelyn maksimikortti

Posti- ja telefilatelistien 70-vuotisjuhlanäyttelyn maksimikortissa on omakuvamerkki, jonka kuva-aiheena on seuran tunnus: veistos alastomasta naisesta. Taideteoksen ollessa kyseessä, voidaan harkiten käyttää merkin aiheena myös alastonta vartaloa.

Lähettäjä Erkki Tuominen.

Exlibrikset harrastuksena

Lähettäjän exlibris ja siitä teetetty omakuvapostimerkki kertovat syventymisestä kahteen keräilyharrastukseen, filateliaan ja exlibriksiin. Erkki Tuominen on kirjoittanut aiheesta myös artikkeleita alan lehteen Exlibrisuutiset. Tuomisen mukaan exlibristen symboliikassa näkyy monin tavoin postitoiminta, selvimmin filateliaa harrasteena kuvaavissa exlibriksissä.

Lähettäjä Erkki Tuominen.

Alkuperäinen exlibris

Lähettäjän itsensä tekemä alkuperäinen grafiikantyö on etsaus ja akvatinta kahdella laatalla.

Lähettäjä Seppo Pohjaväre, kuvaaja Terttu Ala-Heikkilä.

Pienoisrautatie

Pienoisrautatien rakentamisessa tarvitaan kaavojen piirtämisen taitoa, ja sitähän löytyy entiseltä käsityönopettajalta ja nykyiseltä keramiikan harrastajalta. Pienoismallin aiheeksi valikoituivat Alpit sekä Sveitsi ja Ranska kuvitteellisena mallina. Mittakaavana radalla on H0 eli 1/87, joka on yleisin mittakaava pienoisrautateillä. Mukaan sijoitettiin erilaisia tarinoita, kuten suomalaisen elokuvan viikot Sveitsissä, jossa ”Peter von Pugh” ohjaa uutta kotimaista elokuvaa. Omakuvapostimerkit tästä radasta tehtiin heti vuonna 2003 kun se tuli mahdolliseksi.
Toinen samojen tekijöiden pienoisjunarata sijoittuu Suomeen, Mänttä-Vilppulaan. Tämä rata on kokonaisuudessaan nähtävillä Punkaharjun Putikossa Savisepän pajassa. Kolmas ja neljäs ratakin ovat tekeillä!

Lähettäjä Lauri Poropudas, kuvaaja Ari-Pekka Sarjanto.
Judomerkki, joka melkein jäi toteutumatta

Vauhdikkaassa judo -aiheisessa omakuvapostimerkissä näkyy ipponin eli täydellisen suorituksen arvoisesti suoritettu tomoenage-heitto. Tämä merkki oli vähällä jäädä toteutumatta, koska ensimmäiseen versioon merkin kuva-aiheesta oli lisätty lajin nimi juu doo kanjiksi japanilaisilla kirjoitusmerkeillä. Omakuvapostimerkeissä ei kuitenkaan voi olla vieraskielistä tekstiä, mikäli tekstiä ei ole käännetty virallistetulla kääntäjällä ja tästä liitetty todistusta merkkianomukseen. Merkit teetettiin lopulta ilman kirjoitusmerkkejä – tarkoittaahan judo -ilmauskin joustavaa tietä tai polkua.

Asia herätti jonkin verran keskustelua mm. Filatelisti-lehdessä. Postin linjaus on ymmärrettävä; postimerkkeihin ei saa ujutettua vaikkapa vahingollisia iskulauseita tai muuta ikävää. Vaikka monilla erilaisilla symboleilla, kuten hakaristillä, on erilaisia merkityksiä eri kulttuureissa, täytyy Suomen Postilla olla jokin selkeä linjaus symbolien ja kirjoitusmerkkien suhteen.

Lähettäjä Lauri Poropudas, kuvaaja Ari-Pekka Sarjanto.

Japanilaiset kirjoitusmerkit

Tämä versio japanilaisin kirjoitusmerkein jäi toteutumatta.

Takaisin ylös