Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Museocon

klo 12.00 - 18.00
Museokeskus Vapriikki
Sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan. Taidekujalle, Cosplay-kisaan ja Nörttikuoro Pixel Sistersin konserttiin on vapaa pääsy.

Koko perheen Museocon-tapahtumapäivä sisältää monipuolista ohjelmaa larpeista ja roolipeleistä aloittelijoille ja konkareille.

Pääpuhujana tapahtumassa on toimittaja Maria Pettersson. Puheohjelma sukeltaaa peleihin ja pelaamisen eri näkökulmiin.

Tule kokeilemaan lyhyitä larppeja ja pöytäroolipelejä. Kiertele taidekujalla, jossa taidokkaat käsityöläiset ja harrastelijataiteilijat myyvät teoksiaan. Osallistu Haltin taikakoulun Taikaotukset -oppitunnille ja valmista itsellesi taikasauva pajassa. Harrastatko cosplayta? Käy kuvauttamassa asusi kuvauspisteellä tai osallistu Cosplay-kisaan, parhaat palkitaan!
Tapahtuman päättää nörttikuoro Pixel Sistersin keikka.

Museoconin sisäänpääsy ja ohjelma sisältyvät Vapriikin pääsylipun hintaan. Taidekuja on maksuton.

Päivän ohjelma:

Klo 12–13 Minun pelihistoriani. Kokoustila Rauta 2.krs.

Meistä jokaisella on oma, arvokas pelihistoria. Lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuudesta vanhuuteenkin asti vietämme aikaa lelujen, leikkien ja pelien parissa. Omasta pelihistoriastaan kertovat pelitutkija Kati Alha, koordinaattori Janne Kaakinen ja tutkija Heikki Jungman.

Klo 13.15–13.45 Maria Pettersson: Mikä roolipeleissä viehättää? Auditorio.

20 vuodessa Maria Pettersson on pelannut satoja roolipelejä niin homeisissa kerhohuoneissa kuin Yleisradion suorassa lähetyksessä, larpannut linnoissa ja sukellusveneissä sekä järjestänyt liveroolipelejä muun muassa Euroopan parlamentissa.

Klo 13–17 Larppi: Orion. Kokoustila Pellava 2.krs. Ilmoittautuminen Vapriikin aulan infopisteellä klo 13 asti.

”Eletään vuotta 2422. Viidettä aikaa. Muutama päivä sitten Androidit lähettivät Matriarkoille ja Anarkisteille kutsun kokoontua neuvonpitoon neutraalilla alueella sijaitsevalle vanhalle avaruusasemalle. Tässä vanhassa turvasatamassa faktioiden edustajat voivat kohdata toisensa turvallisesti, sillä aseman teknologia estää kaiken väkivallan sen alueella. Vanha avaruusasema rakennettu ensimmäisen sodan jälkeen neutraaliksi neuvottelupaikaksi, joka kuitenkin jäänyt käyttämättä. Avaruusaseman toiminnasta huolehtii sen puolueeton ja hyvin alkeellinen tekoäly.”

Orion on scifiteemainen neuvottelupeli 9-18 pelaajalle. Etukäteistietoa larppaamisesta ei tarvita, peliä edeltää työpaja.

Klo 12–18 Taidekuja. Harrastajataiteilijat ja käsityöläiset myyvät töitään ja teoksiaan. Tutustu taidekujalaisiin Korkea halli.

Klo 12–18 Haltin taikakoulun oppitunnit Taikaotuksista ja Taikasauvatyöpaja. Paja 2. krs.

Taikakoulun oppitunnilla tutustutaan suomalaisiin taikaotuksiin tehtävien avulla ja sen jälkeen kutsutaan luokkaan ihka oikea taikaotus!

Pajassa pääset valmistamaan itsellesi oman taikasauvan. Ohjaajat antavat vinkkejä ja auttavat askartelun alkuun.

Aikataulu:

klo 12-13.30 Taikasauvapaja

klo 13.30-14.30 Taikaotukset -oppitunti

klo 15.30-17 Taikasauvapaja

klo 17-18 Taikaotukset -oppitunti

Klo 14–16 & 16.30–17 Kuvauspiste. Tule kuvauttamaan asusi kuvauspisteelle. Pelimuseon Areena, 2.krs.

Klo 14, 15 ja 16 DREAM – Lisätyn todellisuuden pikaopastukset. Postimuseo.

Tule jännittävälle aikamatkalle Viestinviejät-näyttelyyn. Kierroksella pääset tutustumaan erilaisten töiden ja ammattien historiaan hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla. Historia herää henkiin näyttelyyn piilotettujen AR-elementtien eli lisätyn todellisuuden avulla. Voit käyttää AR:n näkemiseen omaa älylaitetta tai ihmetellä sitä oppaan ruudulta. Opastus on maksuton. Kesto n. 30 min. Lähtö opastukselle Vapriikin aulasta.

Klo 14–17 Larppi: First They Came. Kokoustila Rauta 2.krs. Ilmoittautuminen Vapriikin aulan infopisteellä klo 14 asti.

First They Came is a larp for 3-5 players. It is guided by an audio track while the players sit in a circle with their eyes closed. Set in Berlin, 1942, the characters are hiding in an attic. They are each either complicit with the regime or rebelling against it, and they each have a way to be part of the solution. Were they part of the problem as well?

The game is not recommended for players under 18 years. There will be a workshop before the game starts and post-game reflection, and the players will have pre-written character material for them. The game itself will last approximately 30-60 minutes. First They Came is made by Chaos League (Alessandro and Andrea Giovannucci).

Klo 14–17 Pöytäroolipelejä. Pelimuseo, Auditorion lämpiö ja Rupriikki 2. krs. 

Ouva Kotkanoja: Taikaponirope (Tails of Equestria) Lämpiö 1. krs.

Expaa, loottii, raidei, lämää! No ei, pöytäroolipelaaminen on niin paljon muutakin kuin tätä ja nyt on mahdollisuus päästä itse kokeilemaan sitä hyppäämällä ystävyyden taian vietäväksi ja sukeltamalla pikkuponiropen maailmaan.

Tails of Equestria pöytäropea miniseikkailun muodossa kaikenikäisille, olit sitten ensikertaa noppaa heittämässä tai jo kokenut konkari. Hahmot luodaan seikkailun aluksi eikä säännöistäkään tarvitse etukäteen tietää mitään. Pääasiana (uusien) ystävien kanssa hauskanpito.

Mikko Helin: Loitsuonnettomuus Helmiäisvuoren velhotornissa (Dungeons&Dragons 5th edition) Lämpiö 1 krs.

Kuka olisi niin hullu, että tunkeutuisi velhotorniin, selviäisi villitaikapurkauksista hengissä, tuhoaisi kristallit yksi tornin kerros kerrallaan, ja mielellään vielä pelastaisi sinne jumiin jääneet velhojen apulaiset?

Seikkailu on jaettu osiin: voit siis liittyä myös kesken seikkailun auttamaan ryhmää etenemään velhotornissa, sekä lähteä pelistä haluamassasi kohdassa — tai jatkaa hahmosi tarinaa suoraan seuraavaan osaan, ja pitää löytämäsi mahtivarusteet! Mitähän tornin huipulla odottaa…?

Sopii myös aloittelijoille!

Christopher Stratton Smith: Erebuksen viisi holvia (Legendoja & Lohikäärmeitä) Pelimuseo 2. krs.

Erebuksen viisi holvia on aloittelijaystävällinen Legendoja & Lohikäärmeitä -seikkailu 2-4:lle ensimmäisen tason hahmolle. Seikkailussa vietetään kevään juhlaa, mutta jokin menee tuonelan pyhätössä pahasti pieleen ja kunniavieraana toiminut dryadi katoaa. Ovatko pelaajahahmojen hermot riittävän rautaiset laskeutumaan maanalaiseen pyhättöön ja pelastamaan tilanne?

Jukka Särkijärvi: Urhea pikku riisinkeitin (Brave Little Rice Cooker) Rupriikki 2.krs.

Kun perheen vanhemmat ovat poissa, lasten vahtiminen jää kodinkoneiden kontolle. Mihin kaikkeen kykenevätkään pölynimuri, riisinkeitin tai pelikonsoli kun ihmisten katseet välttävät? Urhea pieni riisinkeitin on hengeltään kepeä ja aloittelijaystävällinen roolipeli Japanista.

Ville Manninen: Avaruusseikkailu 2123 (Oma pelisysteemi) Rupriikki 2. krs.

Maapallo on asuinkelvoton ja ihmiskunta muuttanut asumaan lähiplaneetoille. Pelaajat heräävät syväjäästä monella tavalla uuteen maailmaan.

Klo 14–14.45 Luento: Emilia Laulainen: Posti peleissä, pelit postissa. Auditorio.

Mikä on postipeli? Millainen merkitys Postilla on ollut pelaamiseen ennen Internetin ihmeellistä aikaa? Luennolla tarkastellaan pelien ja postin suhdetta, sekä sukelletaan esimerkein pelien postiteemoihin ja tutkitaan peleistä löytyviä posteljoonihahmoja.

Klo 15–16 Luento: Aino Haavisto: Rakkauskirje kirjelarppaamiselle. Auditorio.

Luento esittelee monipuolisesti kirjelarppaamisen mahdollisuuksia. Mitä kaikkea voi roolipelata kirjeitse? Miksi nykypäivänä kannattaa maksaa postimerkeistä ja siitä ilosta, että etanaposti kulkee hitaammin kun sähköposti? Millaisista paloista rakentuu hyvä kirjelarppi? Kirjelarppaaminen sopii kenelle tahansa kirjoitustaitoiselle missä päin maailmaa – ja mikä parasta, kirjeitse pääsee minne tahansa ikinä haluaa.

Klo 16 Cosplay-kisa. Ravintola Valssi.

Kisaajien ennakkoilmoittautuminen klo 15 asti Vapriikin aulan info-pisteellä.

Sarjat:

  • Yksilökisa: Cosplaypukukilpailu, joka sisältää lavaosuuden. Ei esitystä.
  • Perhekisa: Vähintään kahden hengen joukkuekisa, joka sisältää lavaosuuden. Ei esitystä.
  • Parhaat palkitaan 50€ lahjakorteilla!

Säännöt:

  • Suurin osa kisaajan puvusta tulee olla itse tehty.
  • Perhekisassa on sallittua, että puvut on valmistettu yhteistyössä kisaajien kesken.
  • Kisata voi millä asulla tahansa, mikäli hahmosta löytyy selkeää lähdemateriaalia.

Kisan jälkeen on mahdollista saada tuomareilta palautetta puvusta.

Kisan tuomarit:

Kiipy

Hei olen Kiipy ja olen harrastanut cosplayta yli 15 vuotta. Olen aikaisemmin tuomaroinut niin esitys kisoja kuin pieniä puku kisoja. Lisäksi olen toiminut pitkään conien valokuvaus pisteellä Ohjaajana. skenessä minut tunnetaan parhaiten CMV videoista. Toivon että kaikilla on kiva tapahtuma ja ihmiset rohkeesti tulee kokeileen cosplay kisaamista! Tuomarina tykkään kuulla etenkin mitä tekijä on oivaltanut pukua tehdessään sekä tarkistaa saumojen rakenteita. Rakkaus hahmoon jota on päätänyt cossta on mielestäni myös hyvin tärkeä osa cosplayta.

Lele

Lele Kauppila on harrastanut cosplayta vuodesta 2013. Cosplayssa parasta antia on päästä kokeilemaan uusia tekniikoita ja materiaaleja, sekä tietenkin omien suosikkihahmojen herättäminen eloon. Lele rakastaa myös omien hahmodesignien toteuttamista, jota pääsee tekemään myös hänen toisen rakkaan harrastuksensa larppaamisen parissa. Museoconin cosplaykisa on Lelen ensimmäinen kerta cosplaytuomarina, vaikka aiempaa kisakokemusta löytyykin kilpailijan roolista.

Klo 17 Nörttikuoro Pixel Sisters esiintyy. Ravintola Valssi.

Tapahtuman järjestävät Suomen pelimuseo, Rupriikki ja Postimuseo yhdessä osana MuseoX -hanketta.

 

Takaisin ylös