Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Merkilliset apinat

2. kerros
14 / 10 / 7

Pienoisnäyttelyssä kierrätystaiteeseen erikoistunut BCensemble taiteilijapari on luonut postimerkeistä apina-aiheisia taideteoksia.

BCensemble, taiteilijat Milla ja Petri Neuvonen, ovat erikoistuneet kierrätystaiteeseen. Teoksia erilaisista käytetyistä materiaaleista on syntynyt jo parikymmentä vuotta.

Petri Neuvonen keräsi postimerkkejä lapsena kuten niin monet muutkin. Taiteellinen kiinnostus niihin syntyi, kun hän 2010-luvun alussa peri isoisänsä ja tätinsä postimerkkikokoelmat. Isoisä Eero K. Neuvonen työskenteli Turun yliopiston ylikirjastonhoitajana 1941–1969. Myös Pirjo Neuvonen työskenteli koko työuransa kirjastoissa.

Postimerkkikokoelmien läpikäynnin yhteydessä taiteilijat tulivat surullisen tietoisiksi niiden nykyarvosta. Miten kerääjälleen aikanaan hyvin tärkeä ja rakas tavara ei välttämättä olekaan rahallisesti arvokas sen perijälle. Omaisille kokoelmalla on aina tunnearvo ja luopuminen on vaikeaa, mutta säilyttäminen usein mahdotonta. Lohdullista on, että kaikella materialla on kiertokulkunsa ja mahdollisuus uuteen elämään.

Apinateokset saivat innoituksensa Balilla, jossa BCensemble työskenteli taiteilijaresidenssissä vuonna 2017. Apinoiden kiehtova ihmismäisyys on kuin karikatyyri inhimillisyydestä, niiden kautta tunteita on helpompi lähestyä niin tekijänä kuin katselijanakin.

Kolmen sukupolven keräämistä postimerkeistä kollaasitekniikalla syntyneet teokset käsittelevät keräilytavaran rahallisen arvon menetystä suhteessa tunnearvoon. Taiteilijat halusivat käsitellä kokoelmia kunnioittaen ja tuoda postimerkkikokoelmat esiin itselleen ominaisella tavalla, taiteen muodossa. Työskentelyvaihe mahdollisti tunteiden ja muistojen läpikäymisen edesmenneiden sukulaisten kokoelmien äärellä.

Tutustu projektiin taiteilijoiden nettisivuilla.

Katso kuvia

Vartoo (2020). Kuva: BCensemble
Mitä tapahtuu? (2020). Kuva: BCensemble
Takaisin ylös