Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Lehtileikkiä – kolmen sukupolven paperinuket

2. kerros
15 / 10 / 7

Lehtileikkiä-pienoisnäyttely esittelee kolmen sukupolven leikeissä mukana olleita paperinukkeja 1940-luvulta 1990-luvulle kaarinalaisen Iris Virtasen kokoelmasta. Esillä on sekä itse piirrettyjä että aikakauslehtien julkisuuden henkilöitä esittäviä paperinukkeja Mikko Alatalosta Elizabeth Tayloriin.

Suomalaisissa aikakauslehdissä paperinukkearkkeja alettiin julkaista 1930-luvulta lähtien. Offset-painotekniikan kehittyessä 1950-luvulla jo useat naisten- ja lastenlehdet tarjosivat paperinukkeja nuorille lukijoilleen. Paperinukkeja ovat julkaisseet ainakin Uusi Maailma, Kotiliesi, Seura, Me Naiset, Anna ja Hymy. Tunnetuimpia lehdissä julkaistuja paperinukkeja ovat kuitenkin Apu-lehdessä vuodesta 1968 lähtien 1990-luvun lopulle julkaistut Rauni Palosen piirtämät ajan julkisuuden henkilöitä esittävät paperinuket.

Esillä oleva kokoelma sai alkunsa Iris Virtasen äidin Sirkka Lundgrenin (1927–2008) piirustus- ja paperinukkeharrastuksesta. Sotavuosina piirtämisestä innostunut Lundgren piirsi sarjakuva- ja elokuvatähtien kuvia, kirjoitteli iskelmänsanoja vihkoon ja haaveili. Paperinukkeihin Lundgren sai inspiraation esimerkiksi lehdissä ilmestyneiden sarjakuvien naishahmoista, joita olivat esimerkiksi Valpuri, Helena, Narda, Cora ja Eve.

Tytär Iris syntyi vuonna 1954, ja äidin piirustus- ja paperinukkeharrastus sai jatkoa, kun Iris sai paperinuket leikkeihinsä. Iris Virtasen kokoelma karttui myös aikakauslehdissä ilmestyneillä paperinukeilla. Sirkan sisaruksista neljä oli päätynyt Ruotsiin sotalapsiksi. Sijoitusperheet Ruotsista lähettivät, ja myöhemmin Ruotsiin asettuneet sukulaiset toivat tullessaan mm. Allers- ja Året Runt -aikakauslehtiä, joten paperinukkekokoelmassa on myös ruotsalaisia ja kansainvälisiä kuuluisuuksia, kuten Efva Attling, Ingrid Bergman ja Shirley Temple.

Paperinukeilla leikittiin erityisesti kaverien ja serkkujen kanssa 1960–1970-luvuilla suosionsa huipulla olleita missikisoja. Paperinukeille piirrettiin myös kokonaan uusia vaatteita tai etsittiin sopivia muotiuutuuksia muotilehdistä ja postimyyntiluetteloista leikattaviksi.

Iris Virtanen siirsi 1940–1970-luvuilla kerätyt ja piirretyt paperinuket omille tyttärilleen Henna-Riinalle ja Helenalle, jotka piirsivät, keräsivät uusia paperinukkeja ja jatkoivat edelleen leikkiä 1980–1990-luvuilla. Iris Virtanen on huolellisesti tallentanut paperinukkekokoelman, joka on kestänyt kolmen sukupolven paperinukkeleikit, lähes 60 vuotta.

Katso kuvia

Amerikkalainen Kauniit ja rohkeat -saippuasarjan esitys alkoi Suomessa vuonna 1992. Sarjan henkilöistä Ridge ja Caroline ilmestyivät Rauni Palosen piirtäminä paperinukkeina Avun numerossa 23 vuonna 1993.
Eri lehdissä julkaistuja paperinukkeja 1960–1980 -luvuilta. Vasemmalta Neumann, Ingrid Bergman, Mikko Alatalo, Brigitte Bardot ja Elizabeth Taylor.
Mikko Alatalo -paperinukke 1980-luvulta. Lehti tuntematon.
Amerikkalainen Kauniit ja rohkeat –saippuasarjan esitys alkoi Suomessa vuonna 1992. Sarjan päähenkilöistä Eric ja Taylor ilmestyivät Rauni Palosen piirtäminen paperinukkeina Avussa vuonna 1993 ja Clark vuonna 1993.
Cora-paperinuken inspiraationa toiminut Apu-lehdessä 1960-luvulla ilmestynyt Capp & Lubbersin piirtämä saman niminen sarjakuva. Cora-nuken on piirtänyt Sirkka Lundgren.
Takaisin ylös