Ladataan....

Kiertokirjeet

Julkaisemme näillä sivuilla Postimuseon kokoelmista digitoidut Postihallituksen kiertokirjeet suomen- ja ruotsinkielisinä niin täydellisinä kuin ne kokoelmistamme löytyvät ajalta 1812-1989. Mukana ovat myös Postineuvoston ja Väliaikaisen postihallituksen kiertokirjeet vuodelta 1918, salaiset kiertokirjeet sotien ajoilta ja kaikki saatavilla olleet liitteet kiertokirjeisiin sekä yleiset kirjelmät.

Kiertokirjeillä Postihallinto ohjeisti postien toiminnan koko maassa. Niistä löytyy yksityiskohtaisia ohjeita ja sääntöjä koko postin toimintaketjua varten. Kirjeissä on paljon esimerkiksi postimaksutaulukoita, postinkuljetuksen aikatauluja, postien perustamis- ja lakkauttamistietoja. Kiertokirjeiden liitteissä on muun muassa nimitystietoja postin palveluksessa olleista henkilöistä.

Kiertokirjeet on ryhmitelty aika- ja numerojärjestykseen. Kunkin vuoden alussa on sisällysluettelo sen vuoden kiertokirjeisiin. Ylälaidassa olevaa hakupalkkia voi käyttää yleishakuun. Yleishaun piirissä ei vielä ole kaikki kiertokirjeet indeksoinnin puutteista johtuen. Yksittäisen kiertokirjeen sisällä voi hakea tietoa toiminnolla CTRL+f.

Toivomme, että tämä paljon tutkimuksessa käytetty aineisto palvelee digitaalisessa muodossa entistä laajempaa asiakaskuntaa. 

PH:n kiertokirjeet 1812-1927
PLH:n kiertokirjeet 1927-1989
Postineuvoston kiertokirjeet
Salaiset kiertokirjeet
Väliaikaisen postihallinnon kiertokirjeet