Ladataan....

Kiertokirjeet

Julkaisemme näillä sivuilla Postimuseon kokoelmista digitoidut Postihallituksen kiertokirjeet suomen- ja ruotsinkielisinä niin täydellisinä kuin ne kokoelmistamme löytyvät ajalta 1812-1989. Mukana ovat myös Postineuvoston ja Väliaikaisen postihallituksen kiertokirjeet vuodelta 1918, salaiset kiertokirjeet sotien ajoilta ja kaikki saatavilla olleet liitteet kiertokirjeisiin sekä yleiset kirjelmät.

Kiertokirjeillä Postihallinto ohjeisti postien toiminnan koko maassa. Niistä löytyy yksityiskohtaisia ohjeita ja sääntöjä koko postin toimintaketjua varten. Kirjeissä on paljon esimerkiksi postimaksutaulukoita, postinkuljetuksen aikatauluja, postien perustamis- ja lakkauttamistietoja, liitteissä lisäksi jonkin verran esim. nimitystietoja postin palveluksessa olleista henkilöistä.

Kiertokirjeet löytyvät aika- ja numerojärjestyksessä, kunkin vuoden alussa on sisällysluettelo sen vuoden kiertokirjeisiin. Hakutoiminto (ctrl+f) hakee toistaiseksi vain yksittäisen pdf:n sisältä.

Toivomme, että tämä paljon tutkimuksessa käytetty aineisto palvelee digitaalisessa muodossa entistä laajempaa asiakaskuntaa. 

PH:n kiertokirjeet 1812-1927
PLH:n kiertokirjeet 1927-1989
Postineuvoston kiertokirjeet
Salaiset kiertokirjeet
Väliaikaisen postihallinnon kiertokirjeet