Postimuseon oheisohjelmaa

VUOSI 2016: kesä ja syksy

Elokuu

SU 28.8. KLO 14 OPASTUS Postimuseon Salaista jääkäripostia -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.

Syyskuu

PE 2.9. KLO 1518 VERTAISIHMETTELIJÄ tavattavissa Postimuseossa. Vertaisihmettelijä on keskustelukumppani, jonka kanssa asiakas voi keskustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä näyttelyn sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystävät yhdistyksen jäsen. Vapaa pääsy.

TI 6.9. KLO 17 OPASTUS Postimuseon Salaista jääkäripostia -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 LUENTO kenraali Gustav Hägglund: Jääkärien perintö. Vapaa pääsy luennolle. Samana päivänä Posti täyttää 378 vuotta.

PE 9.9. KLO 13–17 UUSIEN POSTIMERKKIEN ENSIPÄIVÄNTAPAHTUMA Vapriikissa. Merkkien leimausta klo 13–17. Koko perheen tarinatuokio Saimaan kuutti ja Lumiukko Tampereen luonnontieteellisessä museossa ja WWF-panda tavattavissa klo 15.30. Tarinatuokion järjestää WWF. Ilmestyvät postimerkit ovat: Uhanalaiset eläimet -arkki yhteistyössä WWF:n kanssa, Jokamiehen oikeudet, Sienet ja Art Post II. Paikalla on myös Suomen postcrossingyhdistys. Vapaa pääsy tilaisuuteen. uhanalainen edited 1

LA 10.9. KLO 10–16 Postimuseon ystävä yhdistys on mukana Postikorttiparatiisissa, Verkatehtaalla Hämeenlinnassa. Myynnissä on postikortteja ja lapsille maksuttomia värityskuvia.

KE 14.9. KLO 17 DRAAMAOPASTUS Salaista jääkäripostia-näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 LUENTO Tutkija, FT, Tuomas Hoppu: Jääkäreiden yhteydenpito kotimaahan 1915–1918. Vapaa pääsy luennolle. Salaista jääkäripostia -näyttelyn toiminnallisella draamakierroksella kävijä värvätään mukaan jääkärisotilaiden matkaan Saksaan. Siellä kävijä pääsee eläytymään jääkäriliikkeessä mukana olleiden sotilaiden elämään uudesta näkökulmasta. Koti-ikävä oli kova, mutta sen edessä ei voinut taipua. Kierros on matka aikaan, jolloin itsenäinen Suomi oli vasta haave ihmisten silmissä. Roolissa Jarmo Skön.

LA-SU 17.18.9., 1.-2.10. ja 15.16.10 klo 10.30–15.30 KALLIGRAFIAKURSSI Postimuseossa Ahjolan kansalaisopiston kanssa (HUOM! viimeinen kokoontuminen Ahjolassa). Kurssi sisältää opastuksen Postimuseon Viestinviejät-näyttelyyn ja pääsylipun Vapriikkiin la 17.9. Kurssimaksu 57 €. Ilmoittautumiset Ahjolan kansalaisopiston kautta 23.8.2016 klo 17 alkaen.

Lokakuu

SU 2.10. KLO 1018 TAMPERE-PÄIVÄ. Vapaa pääsy Postimuseoon. Keskustan ja Vapriikin alueella voit nähdä ajossa olevan postiauton 1950-luvulta. Välillä kyydistä hyppää ulos postinkantaja ja ihmettelee, että miksi posti ei kulkenut maaliskuussa 1956 ja mitä Porkkalan palautus merkitsi suomalaiselle postille. Tule ja kuule, mitä vuoden 1956 postiljooni kertoo!

PE 7.10. KLO 1518 VERTAISIHMETTELIJÄ tavattavissa Postimuseossa. Vertaisihmettelijä on keskustelukumppani, jonka kanssa asiakas voi keskustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä näyttelyn sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystävät yhdistyksen jäsen. Vapaa pääsy.

SU 9.10. KLO 14 OPASTUS Postimuseon Viestinviejät-näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Postimerkin päivä.

KE 12.10. KLO 1518 KERÄILYN VAIHTOILTAPÄIVÄ Vapriikin työpajatilassa. Tilaisuuden aluksi Rakkaudella Viipurista -näyttelyn esittely ja luento Kaupunkikortit keräilyn kohteena. Tilaisuuteen vapaa pääsy.

TI 18.10. KLO 11 JA 12 SATUTUOKIO Helmi Pöllösen yllätyspostia. Tuokion kesto on 20 min ja se on osa Valtakunnallista Satupäivää. Helmi Pöllösen pihlaja-postikonttorissa on nähty ja kuultu yhtä sun toista merkillistä vuosien saatossa. Postilähetyksiä on saatu ja lähetetty yllättäviin paikkoihin yllättävillä tavoilla. Mitä kerrottavaa laivakoiralla on salaperäisestä pullopostista tai kirjekyyhkyllä kuninkaallisten salaviesteistä, sen kuulet Helmin leikkimielisessä ja osallistavassa tarinatuokiossa Postimuseossa. Esitys soveltuu 3-vuotiaasta ylöspäin.

TO 20.10. KLO 11 JA 12 SATUTUOKIO Helmi Pöllösen yllätyspostia. Tuokion kesto on 20 min ja se on osa Nenäpäivä-säätiön kampanjaa. Helmi Pöllösen pihlaja-postikonttorissa on nähty ja kuultu yhtä sun toista merkillistä vuosien saatossa. Postilähetyksiä on saatu ja lähetetty yllättäviin paikkoihin yllättävillä tavoilla. Mitä kerrottavaa laivakoiralla on salaperäisestä pullopostista tai kirjekyyhkyllä kuninkaallisten salaviesteistä, sen kuulet Helmin leikkimielisessä ja osallistavassa tarinatuokiossa Postimuseossa. Esitys soveltuu 3-vuotiaasta ylöspäin.

PE 21.10. KLO 13 JA 14 LASTEN OMA TARINAOPASTUS Postimuseon Viestinviejät-näyttelyyn. Miksi postitalonpojalla oli keihäs ja ratsupostilla miekka matkassa? Mikä kumma on sulkakirje? Oppaan postilaukusta löytyy yhtä ja toista mielenkiintoista! Kesto noin 30 minuuttia.

LA 22.10. POSTIMUSEON JA VAPRIIKIN SYNTYMÄPÄIVÄ (paljon erilaista ohjelmaa)

SU 23.10. POSTIMUSEON JA VAPRIIKIN SYNTYMÄPÄIVÄ klo 1018 vapaa pääsy Postimuseoon.

LA 29.10. KLO 1016 JÄÄKÄRIN TIE -SEMINAARI.

 • Klo 10 tilaisuuden avaa ja juontaja Suomalaisen Klubin puolesta Kalervo Sipi, Jääkäriliikkeen lyhyt esittely
 • Klo 10–11 kenraalimajuri evp, Jukka Pennanen, Preussilaista kuria ja sotilaskoulutusta - mitä he oikein oppivat?
 • Klo 11–12 tutkija, FT, Tuomas Hoppu, Jääkärit kirjeidensä ja päiväkirjojensa valossa
 • Klo 12–14 omakustanteinen lounas ja näyttelyyn tutustuminen. Vapriikin pääsymaksu.
 • Klo 12.00–12.30 Tutkija, FT, Tuomas Hoppu signeeraa kirjaansa Jääkärit Saksan tiellä – Jääkäreiden tarina kirjeiden ja päiväkirjojen valossa
 • Klo 14–15 professori Matti Lackman, Jääkäriliikkeen kaksi rintamaa. Itärintama ja Tornionlaakso.
 • Klo 15–16 professori Kari Hokkanen, Jääkärit itsenäisyyden luojina ja puolustajina
 • Klo 15.55 loppuyhteenveto Kalervo Sipi
 • Klo 16.00 tilaisuus päättyy

Yhteistyössä Vapaussodan Perinneliiton ja Suomalaisen Klubin kanssa. Seminaariin on vapaa pääsy.

Marraskuu

PE 4.11. KLO 1518 VERTAISIHMETTELIJÄ tavattavissa Postimuseossa. Vertaisihmettelijä on keskustelukumppani, jonka kanssa asiakas voi keskustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä näyttelyn sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystävät yhdistyksen jäsen. Vapaa pääsy.

TO 10.11. KLO 1317 UUSIEN POSTIMERKKIEN ENSIPÄIVÄNTAPAHTUMA Vapriikissa. Merkkien leimausta klo 13–17. Merkkien signeeraajat paikalla klo 13–14. Ilmestyvät postimerkit ovat: Juokse porosein, Tyttö ja orava, Punainen tupa ja Vaivaisukkoperinnettä. Paikalla myös Suomen postcrossingyhdistys. Vapaa pääsy tilaisuuteen. tyttojaorava merkki museoliitto edited 1

LA 12.11. KLO 1015 JOULUKORTIN PÄIVÄ

 • Järjestäjä: Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ja Postimuseo.
 • Korttikauppiaita, taiteilijoita, Apollo-info.
 • Klo 12 ja 14 opastus Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
 • Klo 12–14 Joulun eläimet -joulukorttityöpaja kaikenikäisille. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.

KE 16.11. KLO 17 OPASTUS Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. KLO 18 Teatterineuvos, näyttelijä Eila Roine muistelee elävästi omia lapsuutensa jouluja ja minkälaisia perinteitä jouluun kuului. Vapaa pääsy.

KE 23.11. KLO 17 OPASTUS Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 FT, lastenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjoissa joulu on kerran vuodessa todeksi tuleva satu. Vapaa pääsy luennolle.

PE 25.11. SENIORIPERJANTAI

 • Klo 12 opastus Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn.
 • Klo 13–14 Joulun eläimet -joulukorttityöpaja kaikenikäisille. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.

Päivän aikana seniorien pääsymaksu on 2 €. Tapahtumaan ovat tervetulleita myös muut museovieraat.

TI 29.11. klo 15–18 Kaikille avoimet -pikkujoulut Vapriikissa

 • Klo 15 Reippahasti käypi askeleet – kulttuurikuntoilutuokio näyttelyissä.
 • Klo 16-18 Postimuseon joulun eläimet -joulukorttityöpaja. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.
 • Klo 16.30.Tiernapojat esiintyvät.
 • Klo 17.30 Tampere Filharmonian muusikot soittavat jouluista musiikkia Vapriikin ravintolassa.

Museoravintola Valssissa voi nauttia pikkujouluherkkuja!
Yhteistyössä: Postimuseo, Tampereen kaupungin liikuntapalvelut, Tampereen Filharmonia

Joulukuu

Su 4.12. KLO 14 OPASTUS Postimuseon Salaista jääkäripostia -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
Su 11.12. KLO 14 OPASTUS Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn.