Postimuseon oheisohjelmaa

Syksy 2016

Lokakuu

SU 2.10. KLO 1018 TAMPERE-PÄIVÄ. Vapaa pääsy Postimuseoon. Kello 13 - 15 Tule kirjoittamaan kirje yksinäiselle ikäihmiselle ja tapaamaan Klovniposteljooneja, jotka vievät viestisi perille. Klovniposteljoonit etsivät ikäihmisille myös pidempiaikaisia kirjeystäviä- Haluaisitko sinä olla yksi heistä? Bongaa ajossa oleva postiauto 1950-luvulta. Välillä kyydistä hyppää ulos postinkantaja ja ihmettelee, että miksi posti ei kulkenut maaliskuussa 1956 ja mitä Porkkalan palautus merkitsi suomalaiselle postille. Tule ja kuule, mitä vuoden 1956 postiljooni kertoo!

PE 7.10. KLO 1518 VERTAISIHMETTELIJÄ tavattavissa Postimuseossa. Vertaisihmettelijä on keskustelukumppani, jonka kanssa asiakas voi keskustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä näyttelyn sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystävät yhdistyksen jäsen. Vapaa pääsy.

SU 9.10. KLO 14 OPASTUS Postimuseon Viestinviejät-näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Postimerkin päivä.

KE 12.10. KLO 1518 KERÄILYN VAIHTOILTAPÄIVÄ Vapriikin työpajatilassa. Ota mukaan vaihdettavaksi postimerkkejä, postikortteja, puhelukortteja, tikkuaskeja, pinssejä jne. Tilaisuuden aluksi Terveiset Viipurista -näyttelyn esittely ja luento Kaupunkikortit keräilyn kohteena. Tilaisuuteen vapaa pääsy.

TI 18.10. KLO 11 JA 12 SATUTUOKIO Helmi Pöllösen yllätyspostia. Tuokion kesto on 20 min ja se on osa Valtakunnallista Satupäivää. Helmi Pöllösen pihlaja-postikonttorissa on nähty ja kuultu yhtä sun toista merkillistä vuosien saatossa. Postilähetyksiä on saatu ja lähetetty yllättäviin paikkoihin yllättävillä tavoilla. Mitä kerrottavaa laivakoiralla on salaperäisestä pullopostista tai kirjekyyhkyllä kuninkaallisten salaviesteistä, sen kuulet Helmin leikkimielisessä ja osallistavassa tarinatuokiossa Postimuseossa. Esitys soveltuu 3-vuotiaasta ylöspäin.

TO 20.10. KLO 11 JA 12 SATUTUOKIO Helmi Pöllösen yllätyspostia. Tuokion kesto on 20 min ja se on osa Nenäpäivä-säätiön kampanjaa. Helmi Pöllösen pihlaja-postikonttorissa on nähty ja kuultu yhtä sun toista merkillistä vuosien saatossa. Postilähetyksiä on saatu ja lähetetty yllättäviin paikkoihin yllättävillä tavoilla. Mitä kerrottavaa laivakoiralla on salaperäisestä pullopostista tai kirjekyyhkyllä kuninkaallisten salaviesteistä, sen kuulet Helmin leikkimielisessä ja osallistavassa tarinatuokiossa Postimuseossa. Esitys soveltuu 3-vuotiaasta ylöspäin.

PE 21.10. KLO 13 JA 14 KUSTI POLKEE -draamaopastus Viestinviejät-näyttelyssä.
Lähde aikamatkailija Kustin mukana selvittämään salaperäisen kirjeen arvoitusta. Matka kuljettaa sinut etsimään vihjeitä postia odottavien tai niitä lähettävien luokse. Osallistujat palkitaan! Käsikirjoitus / rooleissa: Somana ry:n Henna Moisio ja Maiju Eronen. Yhteistyössä Pyynikin kesäteatterisäätiö. Kesto noin 45 minuuttia.

LA 22.10. POSTIMUSEON JA VAPRIIKIN YHTEISET SYNTTÄRIT: 20-vuotiaan Vapriikin ja 90-vuotiaan Postimuseon juhlaviikonlopun ohjelmaa. Vapriikki avoinna klo 22 saakka.
Ohjelmaa kaikenikäisille koko päivän. Lasten museopäivä sisältyy lauantain aamupäivän ohjelmaan. Opastukset, työpajat ja konsertit sisältyvät Vapriikin normaaliin pääsymaksuun.

 • Klo 11–18 Catch a Stamp –peli.
 • Klo 11, klo 12 klo 13 ja klo 14 Postia tiikerille auditoriossa. Elokuvan kesto 16 min. Lyhytelokuvassa selviää, kuinka pikku karhu ja pikku tiikeri keksivät kirje- ja lentopostin ja puhelimen.
 • Klo 11, klo 12.30 ja klo 14 Vapriikin Synttärisirkus!
  Juhlan kunniaksi Vapriikissa sirkustellaan. Työpajassa pääset tutustumaan sirkuksen maailmaan ja eri lajeihin yhdessä hauskaa pitäen. Mitään onkaan jonkkaponkka tai kuinka muodostetaan ihmispyramidi? Paja on tarkoitettu yli 5-vuotiaille eikä vaadi ennakkotaitoja. Pajan kesto n. 60 min. Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen saman päivän aikana Vapriikin neuvontaan. Pajan ohjaa sirkusohjaaja Jarmo Skön.
 • Klo 12–16 Linjuriajelua. Postibussiajelu ajetaan vuoden 1969 Vanaja-bussilla. Bussiajelu kestää noin 20 min ja ajelut lähtevät museon pihasta 30 minuutin välein. Säävaraus. Vapriikin sisäänpääsymaksu.
 • Klo 12.30 ja 13.30 Lasten kierros Tampereen kivimuseoon. Kivimuseon lasten kierroksella sukelletaan kivien ja mineraalien mielenkiintoiseen maailmaan. Kierroksella tutkitaan meteoriitteja, ihastellaan upeita ametisteja ja kuullaan jännittäviä tarinoita jalokivistä. Näemme kierroksella myös fossiileita, kuten kivettyneitä dinosauruksen munia! Kierros sopii yli 5-vuotiaille. Kesto 45 minuuttia.
 • Klo 14 ja klo 15.30 Työpaja: Mineraalimania! Mitä geologia tarkoittaa? Miten kiviä tunnistetaan? Työpajassa tutustutaan kivien ja mineraalien maailmaan. Pääset tunnistamaan ja lajittelemaan mineraaleja, huuhtomaan jalokiviä ja samalla oppimaan paljon uutta ja hauskaa kivistä. Mineraalimania-työpaja on suunnattu yli 7-vuotiaille. Kesto on n. 60 min. Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen saman päivän aikana Vapriikin neuvontaan. Työpajan järjestää Mad Science Pirkanmaa.
 • Klo 14, klo 15 ja klo 16.30 Nukkekekkerit-työpaja. Toiminnallisessa työpajassa tutustutaan Nukkekekkerit-näyttelyn tunnelmissa nukketeatterin maailmaan. Työpajassa päästään kokeilemaan eri nukketeatteritekniikoita. Työpajan kesto on noin 45 minuuttia. Ohjaajina Annukka Martikainen ja Katarina Stycz. Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen saman päivän aikana Vapriikin neuvontaan
 • Klo 14–16 Vapriikki Mix Disco. Lapsille ja lapsenmielisille sopiva disko järjestetään Postimuseossa.
 • Klo 15 Ompeluseura kokoontuu. Onko lipaston laatikkoon jäänyt melkein valmis kirjontatyö tai haluaisitko kokeilla kirjontaa?  Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen saman päivän aikana Vapriikin neuvontaan.  Ompeluseuran hengettärenä toimii kuvataiteilija Katja Luoto.
 • Klo 15 Opastus Tampere 1918 -näyttelyyn
 • Klo 16 Opastus Nukkekekkerit-näyttelyyn
 • Klo 17 Opastus Tampereen kivimuseoon
 • Klo 17.00–17.30. Kalevauva.fi bändi esiintyy museoravintolassa
 • Klo 18 Opastus Tampere 1918 -näyttelyyn
 • Klo 18.30 Draamaopastus Salaista jääkäripostia-näyttelyyn
 • Klo 19 Opastus Hurriganes-näyttelyyn
 • Klo 19–19.30 Alivaltiosihteeri -bändi esiintyy museoravintolassa
 • Klo 19.30–21.30 Torvikopla esiintyy museoravintolassa
 • Klo 20 Opastus Hurriganes-näyttelyyn
 • Klo 20 Draamaopastus Salaista jääkäripostia-näyttelyyn

SU 23.10. POSTIMUSEON JA VAPRIIKIN SYNTYMÄPÄIVÄ klo 1018 vapaa pääsy Postimuseoon.

LA 29.10. KLO 1016 JÄÄKÄRIN TIE -SEMINAARI.

 • Klo 10 tilaisuuden avaa ja juontaja Suomalaisen Klubin puolesta Kalervo Sipi, Jääkäriliikkeen lyhyt esittely
 • Klo 10–11 kenraalimajuri evp, Jukka Pennanen, Preussilaista kuria ja sotilaskoulutusta - mitä he oikein oppivat?
 • Klo 11–12 tutkija, FT, Tuomas Hoppu, Jääkärit kirjeidensä ja päiväkirjojensa valossa
 • Klo 12–14 omakustanteinen lounas ja näyttelyyn tutustuminen. Vapriikin pääsymaksu.
 • Klo 12.00–12.30 Tutkija, FT, Tuomas Hoppu signeeraa kirjaansa Jääkärit Saksan tiellä – Jääkäreiden tarina kirjeiden ja päiväkirjojen valossa
 • Klo 14–15 professori Matti Lackman, Jääkäriliikkeen kaksi rintamaa. Itärintama ja Tornionlaakso.
 • Klo 15–16 professori Kari Hokkanen, Jääkärit itsenäisyyden luojina ja puolustajina
 • Klo 15.55 loppuyhteenveto Kalervo Sipi
 • Klo 16.00 tilaisuus päättyy

Yhteistyössä Vapaussodan Perinneliiton ja Suomalaisen Klubin kanssa. Seminaariin on vapaa pääsy.

Marraskuu

PE 4.11. KLO 1518 VERTAISIHMETTELIJÄ tavattavissa Postimuseossa. Vertaisihmettelijä on keskustelukumppani, jonka kanssa asiakas voi keskustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä näyttelyn sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystävät yhdistyksen jäsen. Vapaa pääsy.

TO 10.11. KLO 1317 UUSIEN POSTIMERKKIEN ENSIPÄIVÄNTAPAHTUMA Vapriikissa. Merkkien leimausta klo 13–17. Merkkien signeeraajat paikalla klo 13–14. Ilmestyvät postimerkit ovat: Juokse porosein, Tyttö ja orava, Punainen tupa ja Vaivaisukkoperinnettä. Paikalla myös Suomen postcrossingyhdistys. Vapaa pääsy tilaisuuteen. tyttojaorava merkki museoliitto edited 1

LA 12.11. KLO 1015 JOULUKORTIN PÄIVÄ

 • Järjestäjä: Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ja Postimuseo.
 • Korttikauppiaita, taiteilijoita, Apollo-info.
 • Klo 12 ja 14 opastus Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
 • Klo 12–14 Joulun eläimet -joulukorttityöpaja kaikenikäisille. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.

KE 16.11. KLO 17 OPASTUS Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. KLO 18 Teatterineuvos, näyttelijä Eila Roine muistelee elävästi omia lapsuutensa jouluja ja minkälaisia perinteitä jouluun kuului. Vapaa pääsy.

KE 23.11. KLO 17 OPASTUS Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 FT, lastenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen, Lastenkirjoissa joulu on kerran vuodessa todeksi tuleva satu. Vapaa pääsy luennolle.

PE 25.11. SENIORIPERJANTAI

 • Klo 12 opastus Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn.
 • Klo 13–14 Joulun eläimet -joulukorttityöpaja kaikenikäisille. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.

Päivän aikana seniorien pääsymaksu on 2 €. Tapahtumaan ovat tervetulleita myös muut museovieraat.

TI 29.11. klo 15–18 Kaikille avoimet -pikkujoulut Vapriikissa

 • Klo 15 Reippahasti käypi askeleet – kulttuurikuntoilutuokio näyttelyissä.
 • Klo 16-18 Postimuseon joulun eläimet -joulukorttityöpaja. Joulun kuvitukseen kuuluvat monet eläimet, kuten porot, oravat ja punatulkut. Kuvita oma joulukorttisi piirtämällä eläimiä mallista tai sabluunan avulla. Osa mallina olevista eläimistä on Tampereen luonnontieteellisen museon kokoelmista. Työpajan ohjaa kuvittaja Meria Palin.
 • Klo 16.30.Tiernapojat esiintyvät.
 • Klo 17.30 Tampere Filharmonian muusikot soittavat jouluista musiikkia Vapriikin ravintolassa.

Museoravintola Valssissa voi nauttia pikkujouluherkkuja!
Yhteistyössä: Postimuseo, Tampereen kaupungin liikuntapalvelut, Tampereen Filharmonia

Joulukuu

Pe 2.12. klo 15-18 Vertaisihmettelijä tavattavissa Postimuseossa. Vertaisihmettelijä on keskustelukumppani, jonka kanssa asiakas voi keskustella vapaamuotoisesti ja ihmetellä näyttelyn sisältöjä. Vertaisihmettelijä on Postimuseon ystävät yhdistyksen jäsen. Vapaa pääsy.

Su 4.12. KLO 14 OPASTUS Postimuseon Salaista jääkäripostia -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.

Su 11.12. KLO 14 OPASTUS Postimuseon Joulun merkit -näyttelyyn.