Siirry suoraan sisältöön Till huvudsida

Transit – gränspost

2. våningen
13/10/6

Efter första världskrigets utbrott utvecklades Torneå och Haparanda till en viktig knutpunkt. Gränsen blev en transitplats för människor och ett ställe för utbyte av varor och valuta. Tiden präglades av kärlek för nästan och hjälpsamhet, men också av ocker, smuggling, affärer och snabba klipp.

Huvudrollen i utställningen spelas av personal vid postverken i Finland och Sverige, vanliga tjänstemän och stadsbor. För att transportera de enorma paketmängderna byggdes världens enda luftbana för posttransport, den så kallade luftbanan.

Besökarna får också delta i rollspelsäventyret Hårt spel vid gränsen, som erbjuder publiken möjlighet att aktivt leva sig in i både stadens vardag och spänningsfyllda ögonblick i posttjänstemannens, skolpojkens och servitrisens perspektiv.

Samarbetspartner i utställningen är Postmuseum i Sverige och Tornionlaakson maakuntamuseo – Tornedalens museum.

Transit – gränspost berättar om det gränsöverskridande samarbetet mellan Torneå och Haparanda under första världskriget. Utställningen lyfter särskilt fram kommunikations- och transportförbindelsernas betydelse åren 1914–1918. Den presenterar också världens enda postluftbana som gick mellan de två städerna.

Titta bilderna

Takaisin ylös