Transit – rajapostia

Transit – rajapostia kertoo ensimmäisen maailmansodan aikaisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä Tornion ja Haaparannan välillä. Näyttelyssä korostuu viestintä- ja kulkuyhteyksien merkitys vuosina 1914–1918. Näyttely esittelee myös kaupunkien välisen maailman ainoan posti-ilmaradan.
Torniosta ja Haaparannasta muodostui sodan sytyttyä merkittävä kauttakulkuliikenteen polttopiste. Rajasta tuli ihmisten, tavaroiden ja valuutan kauttakulku- ja vaihtopaikka. Aikaa leimasivat paitsi lähimmäisenrakkaus ja auttamisenhalu, myös kiskonta, salakuljetus, bisnes- ja rikastumismahdollisuudet.
Näyttelyn pääosaa esittää sekä Suomen että Ruotsin postilaitosten henkilökunta, tavalliset virkamiehet ja kaupunkilaiset. Kaikkien vahva ja sitoutunut työpanos mahdollistivat ihmisten välisen yhteydenpidon ja liikkumisen vaikeista olosuhteista huolimatta. Valtavien pakettimäärien kuljetusta varten rakennettiin myös maailman ainoa postin kuljetukseen tarkoitettu posti-ilmarata. Sodan jälkeen rata purettiin ja myytiin huutokaupalla maanviljelijä ja liikemies Kalle Alastalolle, joka pystytti sen sahansa tarpeisiin Nokian Siuroon.
Näyttelyssä liikutaan molemmin puolin rajaa. Kartan päälle rakentuvan näyttelyn teemoihin voi eläytyä myös Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailun avulla. Rooliseikkailussa rajan tapahtumat heräävät henkiin postiljoonin, tarjoilijattaren ja koulupojan näkökulmista.
Postimuseo tuottaa näyttelyn yhteistyössä Ruotsin Postimuseon ja Tornion maakuntamuseon – Tornedalens museumin kanssa. Näyttelyyn liittyy paljon erilaista oheisohjelmaa, kuten asiantuntijaluentoja ja rooliseikkailuopastuksia.
Katso näyttelystä tuotettu video Postimuseon YouTube-kanavalta.
Katso myös näyttelyn tapahtumiin liittyviä videoita YouTube-kanavaltamme
Matti Bergströmin haastattelu: Tornio-Karunki -radan rakentaminen talvella 1915
Lea Bergströmin haastattelu: Leskikeisarinna Maria Fjodorovnan junamatka Torniosta Pietarhoviin elokuussa 1914
Mia Heinimaan haastattelu: Leninin junamatkasta Sveitsistä Petrogradiin keväällä 1917
Ilkka Teerijoen haastattelu: Pakolaisia, salakuljettajia ja gulassiparoneita