Jaakko Kajanderin kirje Elimäen Löyttystä tyttärelleen Tyynelle Konginkankaalle 1928

Äitini Tyyne oli syntynyt 1903 Elimäellä ja aikuiseksi vartuttuaan oli Elimäen Osuuskaupassa töissä. Huomattuaan lehdestä avoinna olevan paikan Konginkankaan Osuuskaupassa hän laittoi hakemuksen ja pääsi sinne. Heti kohta löytyi mies, johon hän rakastui. Tyyne pyysi isältään lupaa avioliittoon. Tämä kirje on Tyynen isän Jaakko Kajanderin vastaus pyyntöön. Äitini ja isäni avio- liitto kesti 52 vuotta.

Löytty 5. päivänä huhtikuuta 1928

Hyvä Rakas Tyyne,

Sulimmat kiitokset kirjeestäsi, jonka sain tässä vain viikko sitten.

Pyysit siunaustani aikomallesi avioliitollenne. Kirjeestäsi näin, jossa sanoit, että rakastatte toinen toistanne, toivon että se rakkaus kestäisi elämänne loppuun saakka, niin hyvinä kuin pahoinakin päivinä. Annan teille siunaukseni ja toivon, että nyt alkamanne avioliitto olisi Teille pitkä ja onnellinen sekä että ymmärtäisitte toinen toistanne alkamallanne elämän taipaleella.

Oltiin tässä Huhtikuun 1. päivänä Salokoskella ristiäisissä ja siellä puhuin rovastille, että hän lähettää sinun muuttokirjasi sinne tämän Huhtikuun puolivälissä.

Kiitos myös kutsusta vihkiäisiinne, mutta ikävä kyllä, luulen että en voi lähteä niin pitkälle matkalle, tapahtuipa vihkiäisenne koska tahansa, sillä kesäaikana on aina niin tärkeetä olla lantahommissa.

Ehkä sanoit liian korkean hinnan polkupyörällesi. Epäilen jos kukaan sitä siitä maksaa, mutta saahan sitä koettaa, otetaan se mitä saadaan.

Minä olin tässä talvella vähän sairaana, oli luultavasti influenssaa, lääkittiin sitä pirtulla ja tulin vähän känniin sekä loukkasin kylkiluuni poikki, mutta se parani jonkun päivän kuluttua. En usko, että se poikki oli.

Ehkä saan pyytää, että ilmoitatte, koska vihkiäisenne tapahtuu, vaikka en sinne tulisikaan.

Ei nyt muuta tällä kertaa kuin hyvää vointia ja terveyttä teille kaikille. Terveisiä sekä näkemiin piirrän.

Kunnioittaen Isä
Jaakko Kajander