Toukon kirje Helylle 3.2.1944

3.2.44

Hei vaan Heikkä pieni!

Kiitos kirjeestäsi. Elämä on eri hauskaa. Tai oikeastaan mä olen eri hauska. Kun nimittäin sain komentajalta haukkumisia (tosin aiheettomia), tulin hyvälle tuulelle oltuani sitä ennen haljulla päällä. Halju pää taas johtui siitä, että se Virtasen poika lähti kuukauden lomalle ja ero oli haikia. Ihme kyllä, sillä en yleensä tunne kummempaa haikeutta muista kuin perheestä erotessa. Mut mä olen kyl niin superkiintyny siihen tyyppiin ja meil oli niin peräti rattoisa ilta ennen eroa et se kai vaikutti. Tää on kans kovin erilainen kuin muut tuttavani, niin henkisesti ja ruumiillisesti terve ja elinvoimaisen pirteä, järkevä ja vakavakin, sekä musiikkia harrastava, jotta hänen seurassaan väkisin viihtyy. Eroavaisuudet: urheiluharrastus, rehellisyys ja reiluus ja reippaus vaikuttavat varmasti hyvin minuun, joka hänen seurassaan tunnen itseni melko homehtuneeks. Mut ny hän on siis lomalla ja sen jälkeen lähtee kai UK:hon joten ero kestää yli puolivuotta. Sen jälkeen, jos joudun hoitamaan jotain uutta omaa patteria, niin kuin vähän juttua on ollut, tahdon sen tyypin sinne. Merkillistä vaan, että tuommonen pelkkä toveruus ja lisäksi nuori toveruus voi siinä määrin vaikuttaa henkiseen ihmiseen, työtarmoon ja kaikkeen toimintaan. Luulin aina, että siihen tarvitaan synnynnäistä perherakkautta tai rakkautta siihen omaan armaaseen aviosiippaan, tulevaan tai olevaan niin kuin esim. kai on Sun laitas nyt. No se siitä.

Eilen olin tenttaamassa. Juttu oli paljon vaikeampi kuin odotin. Mutta eiköhän mahtanut sentään läpi mennä. Hirveän laajoja asioita vain. Piti suunnitella erään liikkeen koko perustamismainonta: ennakkoilmoitukset lehteen, henkilökohtaiset mainoskirjeet, kutsukirjeet avajaistilaisuuteen, puhe kutsuvieraille, näyteikkunatekstit, lehtipakinoitsijan kuvaus avajaisista ja jälkikiitos lehdissä. Tuommoisen suunnitteleminenkin vaatii ainakin viikon aikaa. Ei semmoista millään huolellisesti laadita tunnissa tai parissa. No joka tapauksessa uskon sen suurin piirtein kelvanneen ja sehän on pääasia.

Illalla olimme sitten France Ellegaardin Chopin illassa, joka oli peräti loistava. Tekniikka oli vallan ihmeellinen, sormien käyttö näkyi mainiosti toiselle parvelle. Tulkinta oli mielestäni hieman naisellisen – sainoisinko rajoitettua, esim. a-duuripoloneesiin ja valtavaan a-molli-etyydiin olisi kaivannut enemmän mahtavuutta. Loistavaa soitto kyllä oli ja muuten kaikin puolin ensiluokkaista niin että kuunnella kelpasi. Ja kädet punaisina ja hiki päässä taputimme.

Juu ja sitten meillä oli viikko takaperin Vuorisella pienet kotibailut. Kymmenen ihmistä piti olla, mutta kaks ei tullut. Oikein hupaisaa oli ja mitä eniten ihmettelin oli se, että tädit olivat valtavan suopeita hommalle. Tyyne-täti tietysti ilman muuta hurmaantuu, kun ”nuoriso huvittelee”, mutta se, että Aino-täti tyrkytti meille kaikkia kalujaan (ruokakaluja tarkoitan) ja tahtoi, että meidän piti kahvit juoda ruokasalissa, oli odottamatonta. Eri hauskaa ja virkistävää on toisinaan tuommoinen seurusteleminen, tanssiminenkin ja vanhan hyvän ajan leikkiminen. Mul oli Larvan Maijan daamina ja kyl se oli sitten uljaan näköinen, kun sillä oli kampaus päälaellä, tarkoitan tukka. Juu ja olenks mä kertonut niistä häistäkään? Siellä oli vallan ahneita vieraita ihmisiä, kovin virallista ja kenkkua. Soitto jäi onneks sivuasiaksi, vaikka tai sitäkin joku kuunnella, koska Kuutamosonaatti, joka morsiusparin saapuessa piti keskeyttää, toivottiin kuultavan loppuun.

Tänä iltana meillä on viihdytystilaisuus, jossa on mm. Sä kasvoit neidon ja Oi terve Pohjolan ensiesitys. Peukut pystyyn, että menee hyvin. Juu.

Niin, semmosen pikku maton sais kernaasti kyllä lähettää. Pituus ei yli metrin, mahdollisimman kaunis. Ja sitte: mahtaisko joku lainata mulle taas vaatekorttia, kun mä ostaisin tai teettäisin uudet housut, oikein 1 luokan diagonaalia. Ainutlaatuinen tilaisuus nykyään.

19 p. tulen kai sit taas lomille. Koivunoksissamme on jo isot vihreät lehdenpoikaset.

Hei taas. Touko

P.S. Laulut meni aika hyvin ja koko ilta oli oikein onnistunut. Pirteä ohjelma. Terve taas. Kiitos myös paketista.