Toukon kirje Helylle 27.1.1978

Los Angeles 27.1.78

Hei taikka hai, niin kuin täällä sanotaan

On taas aika mukava tunne kun on lämmin ja ikkunan takana on palmut, ja appelsiinipuut täynnä sen värisiä hedelmiä. Ihan kuin parhaaseen kesäaikaan Suomessa tai paremminkin Välimeren maissa. Maisemat kun muistuttaa enemmän semmosta. On mahdottoman kaunista ja elintaso kyllä melkein hirvittää. Mutta ihmiset ei ole koppavia, päinvastoin. On pidetty kuin piispaa pappilassa ja ohjelmaa on enemmän kuin tarpeeksi. Alku oli aika rankka kun matka kesti 20 tuntia. Se kone, jolla piti lähteä Köpiksestä, oli epäkunnossa ja niin meidät sullottiin New Yorkin koneeseen ja sitä kautta tänne, joten matka viivästyi yli kolmella tunnilla.

Nämä koukerot voi olla vaikeita lukea kun kirjoitan petin päällä. Tämä talo, jossa asun on Hollywoodissa, joka on sitä yhtä ja samaa kaupunkia ts. yks kaupunginosa, niin kuin Eira tai Meilahti. Rakennus on semmoinen meksikolaistyylinen niin kuin useimmat täällä, varsinainen unelmasysteemi, joskin varsin vanha ja paikoittain hieman rempallaan. Mutta puutarhassa kukkii kameliat ja rehottaa banaanit ja kuten sanottu appelsiinit ja sitruunat ja palmut ja kaktukset ja kaikki muut mahdolliset. Ja olohuoneen valtavasta kaari-ikkunasta on melkoinen näköala alas kaupungille. Kaikki tuntuu jotenkin epätodelliselta. Yritän saada joitain valokuvia paikasta.

Ihmiset kulkee kaduilla ilman paitaa ja istuu katukahviloissa. Hinnat on paljon halvemmat kuin Suomessa tai yleensä Euroopassa, esim. tupakka on kaks markkaa kun se meillä on 4.50 ja helmikuun alusta ties mitä. Joten kyllä täällä kelpaisi vaikka asua, mutta sitten täytyis kyllä olla auto, sillä kaupunki on tosiaan mielettömän laaja, johtuen siitä että sen on melkein kokonaan tämmöistä omakotitalotyyppistä, ja se taas johtuu siitä että suurten maanjäristysten jälkeen ei uskalleta rakentaa korkeampia. Mutta onhan täällä pilvenpiirtäjiäkin pääkatujen varsilla Kuitenkin kun laskee että 7 ½ miljoonaa ihmistä asuu omakotitalossa niin kyllähän siihen lääniä tarvitaan.

Elämä on aika erilaista, mitä tässä nyt muutaman päivän aikana on ehtinyt havainnoimaan. Mm. lähin valintamyymälä tuossa palm

Huomenna mua viedään Palm Springsiin viikonlopuksi rodeota katsomaan. Se on parin tunnin automatkan päässä. Joten taitaa tulla aito amerikkalainen viikonloppu. Disneylandiin ei tarvitse mennä. Sitä heti tarjottiin ensimmäiseksi mutta minä sanoin että ei suomalaiset voi semmoisessa paikassa käydä kun Aku Ankka ja Iineskin asuu avoliitossa jaon säädyttömästi pukeutuneita kun ne ei käytä housuja. Kyllä näille nauru kelpasi, mutta ei ne oikein tahtoneet uskoa että se tosiaan on kiellettyä kirjallisuutta Suomessa.

Maanantaiaamuna saan sitten autokyydin San Franciscoon josta täkäläisetkin sanoo, että se on vielä paljon parempi paikka. Jotenka kyl maar mun kelpaa.

Työasioista on jo puheltu alustavasti pariin otteeseen ja tuntuu lupaavalta. Ainakin monenlaista irrallista hommaa on tarjolla. Kunhan nyt touhut tässä vähän tasottuu niin ryhdyn hommiin ja uskon saavani ainakin matkan maksuun. Ihan oma työhuonekin on jo järjestetty.

Nyt toi aurinko räköttää niin vastustamattomasti ohimoon, että taidan lähteä vähän kävelemään lähikukkuloille, kun on muutama tunti joutoaikaa.

Helteiset terveiset. Touko