Sotilaspastorin kirje kaatuneen sotilaan vaimolle 1944 ja kaatuneen sotilaan sisaren kirje Suur-Saimaan suojeluskuntapiirille 1944

Nämä kirjeet löytyivät äitini tädin jäämistöstä, ja ne kuvaavat jatkosodan aikaisia, Suomen kohtalon ratkaisevia, Neuvostoliiton suurhyökkäyksen 21.6.1944 aiheuttamia järkyttäviä tapahtumia. Toisesta kirjeestä ilmenee, mi- ten omaisten oli vaikea uskoa kadonneiden menehtyneen ja he odottelivat vuosikausia vankien vaihdoissa ja palautuksissa kadonneen vielä palaavan kotiinsa. Oli järkyttävää seurata Hilda-äidin uskoa ainoan poikansa paluusta. Myöhemmin tapahtunut kuolleeksi julistaminen ei keskeyttänyt odotusta.

2954 5. Kpk.
15.7.44
Rouva Hilda Lintulahti, Mäntyharju

Arv. kirjeenne johdosta saan kunnioittaen ilmoittaa, että Korp. Olavi Lintulahti haavoittui vaikeasti 21.6.44 vihollisen aloitettua hyökkäyksen Syvärillä. Hänen alaruumiinsa halpautui niin, että hän ei voinut omin voimin liikkua.

Vihollisen tykistötuli oli erittäin kiivas ja vihollinen oli päässyt ylittämään Syvärin, joten omien joukkojen oli vetäydyttävä taaksepäin. Tällaisessa uhkaavassa tilanteessa ei Korp. Lintulahtea voitu ottaa mukaan. Tämä on erittäin valitettava tapaus. Hyvää tahtoa ei puuttunut Korp. Lintulahden saaamiseksi taaksepäin. Mutta ankaran ja ylivoimaisen painostuksen edessä saattaa käydä näin ikävästi.

Koska Korp. Lintulahti viimeksi tavattiin haavoittuneena en ole voinut hänestä lähettää kaatumisilmoitusta, vaan sen sijaan olen ilmoittanut hänet kadonneeksi.

Poikanne haavoittui Syvärin pohjoispuolella Lotinanpellon kohdalla jonkin verran Kaupungista itään. Paikka on n. 2 km Pirkinitsan kylästä länteen. Jos hän on kaatunut, on hänen ruumiinsa poistoimittaminen vaikeaa tai mahdotontakin, sillä nuo seudut joutuivat samana päivänä vihollisen haltuun.

Sitä sotilasta, jolta olen saanut nämä tiedot, en ole tavannut sen jälkeen kun sain arv. kirjeenne. Mutta kun tapaan jonkun, joka tarkalleen tietää poikananne haavoittumisen, kehotan kirjoittamaan teille.

Surussa, joka Teitä on kohdannut, toivon sitä lohdutusta, jonka armollinen Jumala voi antaa. Hän itse hyvyydessään teitä tukekoon.

Rintamaterveisin Martti Haapio, sot pastori

Toinen kirje

Suur-Saimaan sk-piiri Mikkeli

Pyydän kohteliaimmin tiedustella, onko veljeni korpraali Olavi Waldemar Lintulahti kotimaahan palanneiden sotavankien joukossa? Hän jäi haavoittuneena kentälle 21.6.-44 Syvä- rillä Pirkin kylässä. Tuntolevyn numero on 962968.

Hämeenlinna marraskuun 6. pnä 1944 Kunnioittavasti Inkeri Lintulahti

Puolustusvoimat, NB Pekkala vastasi kirjeen alalaitaan, että ei ole täällä tiedossa.