Sixtus Syrjäsen kirje morsiamelleen Emmille 1896

Kirjeen on kirjoittanut 20-vuotias äidin isäni Sixtus Syrjänen morsiamelleen Emmille vuonna 1896. Sixtus ja Emmi menivät myöhemmin naimisiin ja saivat neljä lasta. Äitini oli nuorimmainen. Emmi kuoli äitini ollessa vain puolivuotias. Sixtus perusti Tampereelle Sahaterä Oy:n tehtaan ja oli sen johtajana pitkälle eläkeikään asti.

Helsinki 10.2 kello 2 ipp – 1896.

Kallis Emmani,

Koska nyt ompi aamupuoli yöstä tätä kirjoittaessani, niin on koko vuorokausi ihan alussa ettei ole ajasta puute vaan pahoin luulen, ettei tästä tule paljon mitään. Pääasia kirjeessä on, että saan lausua mitä hartaimmat kiitokset kirjeestäsi, jota olin jo hyvin kaivaten odottanut. Lähetit siinä 1000 suuteloa, joista kyllä iloitsin, vaan ajatteles, kun muste irtosi suutelon mukana kirjeestä, joten en raaskinut niin monta kertaa suudella. Asian korvaamiseksi vaadin ensi tapaamisessa itseltäsi mitä en kirjeestä saanut ja se tekee tasasissa luvuissa 990 kertaa. Olen niistä jo sentään valokuvasi kanssa jakanut useita vaan kyllä niitä vielä jääkin.

Valokuvasi on piirongin päällä minun kuvan vieressä lasisissa ”Cornelios” pidikkeissä, tavallisesti kouluun lähdössä ja kotiin tultua suutelen kuvaasi.

Päivät vierivät täälläkin tavallisuuden mukaan, on ollut sentään hauskojakin hetkiä Mandan luona, olemme niinä hetkinä aina puhuneet sinusta. Ikävällä ajattelen matkaa joka eroittaa meidät syleilystä. Sanat ”Ties Herra Taivahan, milloinka taasen luokses palajan” johtuvat usein mieleeni. Vaikka kuinka epämääräinen on tuloni luoksesi, on kuitenkin sydämeni aina luonasi.

Hyvästi rakas morsiameni.

Kaikkivaltias herra suokoon meille siunauksensa, että me onnellisiksi tulisimme.

sulhosi Sixtus

Sano terveisiä omaisillesi, sekä Aliisi Pohjall