Opiskelevan tyttären kirje äidilleen 1985

Meitä on seitsemän sisarusta, jotka isän tehtaantyöläisen palkalla koulutettiin. Itse opiskelin 1980-luvun alkupuolella arkkitehdiksi. Olin kesällä 1985 saanut säästettyä rahaa syksyn opintomatkalle Prahaan. Kirjoitin syksyllä 1985 rahapulassa äidilleni hammaslääkärilaskun vuoksi. Tämä oli ainut rahapyyntö opiskeluajoilta. Sain kirjeen takaisin äidiltäni täyttäessäni 50 vuotta. Itse en enää tätä kirjettä muistanut. Ehkä se alitajuntaisesti on ollut mielessäni, koska omille lapsilleni olen heidän opiskellessaan sanonut useasti, että “muistakaa hoitaa hampaat ja käydä lääkärissä, minä maksan kyllä laskut”.

Hyvä Äiti,

Kun olin pieni, en kerennyt leikeiltäni useinkaan pesemään hampaitani… ettetkö sinä olisi opettanut tai käskenyt, mutta minä livahdin liian usein nukkumaan pesemättä niitä. Ja täytyy tunnustaa, että se oli helppoa sinun silmiesi alla, koska sinulla oli niin paljon meitä lapsia vahdittavana. Nyt tämä lapsuuteni laiskuus on kostautunut minulle ja toisinaan, niin kuin juuri nyt, se on liian raskas taakka minulle yksin kannetavaksi, siksi pyydänkin oheisen ”pikkusumman” maksettavaksi.

Julia

P.S. Olen vakuuttanut itseni Prahan matkalle, kuolemastani saa 50 000 (Sampo matkavakuutus no 7536932) mikäli hampaat korjataan turhaan.