Naisen kirje miehelleen synnytyssairaalasta 1966

Muutama vuosi sitten siivotessani lapsuudenkotiani löysin tämän kirjeaarteen. Silloin vasta itselleni selvisi, kuinka epävarmaa elämäni alkuhetket olivat. Äitini on kirjoittanut viikon aikana nämä kirjeet isälleni sairaalasta syntymäni jälkeen elokuussa 1966. Kirjepaperina on toiminut milloin mikäkin kuitti, lappu tai voipaperin palaset. Äiti on kirjoittanut kuulumisia ylös päivittäin ja postittanut lappuset kotiin muutamana eri lähetyksenä.

Lauantaina täällä puljussa ei mitään erikoista ainakaan kuuteen mennessä illalla. Laitan tätä lippua nyt kun vielä pystyn. Jatkuu maanantaina petistä käsin. Sunnuntai oli se kurja päivä ihan kokonaan. Lapsi on tyttö, en voi muuksi muuttaa jos hän elää. en ole vielä saanut syöttää sitä yhtään kertaa. Ensi maanantaina lupaili pois jos on hyvää kotiapua, että ei tarvitse työtä paljon vielä tehdä.

Keskiviikkoilta: Terve vaan, eipä tässä kummempaa muuta kun mulla on ollu niskasärkyä, kun oli sullakin niin kiire, että et ehtinyt tuoda reumavoidetta. Elvi tuo sitä nyt kyllä torstaina. Tyttö on käynyt imemässä ja oisi ihan nätti, mutta heikko on ainakin toisinaan, ei jaksa syödä yhtään. Että koita pyytää sinäkin että saisi olla ilonamme kun on tähän asti hänet jo saatu. Sehän on eri asia tykkäätkö sinä kun on tyttö, mutta voihan siitä olla vaikka suuremmat ilot kun pojasta. Maanantaina on luvattu tähän asti pois, jos ei tule erikoista. Tiijotan sitten tarkemmin. Pahemmin ei ole vielä ollu ikävä, kun on ollut heikko kunto, mutta tuleehan se varmasti loppuajasta koska toisetkin itkee. Pystyn toivottavasti jo edes leipomaan ynnä muuta kun tulen. Raskaisiin töihin ei lääkäri kyllä ensinkään lupaa. Sano, että antavat vasikoille lämmintä kokomaitoa edes joskus.

Paljon terveisiä Pirkolle, Toinille ja kaikille tutuille. Terveisin, Elina

Torstaina sanoi lastenlääkäri, että tytöllä on sydänvika, keuhkovarjostuma ja selkärangan vioittuma ja se joutuu nyt erikoishoitoon. Sen melkein arvaa, että mitä siitä tulee, mutta voihan toivossa elää. Nimeä kysyivät ja minkä saanen sitten sanoa. Sinun ehotuksia en muista ainakaan, mutta paha jos nimettä jää, että sellaista huolta on heti perheestä.

Torstai-ilta jo aika pitkällä kun on nyt valvottava tytön syöttöön asti 9.30-10. Illalla joutui yhdeksänteen kerrokseen aalle, enkä tiedä vielä minne sieltä joutuu ja miten kauaksi, jos elää. Kun saisin täällä ollessani hänestä edes jonkinlaisen valokuvan. Tänään kävi Elvi ja Kerttu päivällä ja Annikki, Maija ja Ritva iltasella. Nimi täytyi sanoa tytölle edes yksi, siihen kuulemma saa lisätä sitten eteen tai jälkeen. Se on nyt vain pelkkä Marjatta. Yksin sormen kynnetkin samanlaiset kuin sulla. Sanoivat olleen sinunkin tänään täällä kaupungissa. Jos minä en soittele enkä tiijottele poistulosta, niin yritän tulla linjakkaassa, miten tunnen pystyväni. Siinäkin voisi säästyä joku markka. Minulla oli ainakin kova ikävä ja kun tiesin että sitä ei päästäkään yhdessä kotiin.

Jatkan perjantaina päivällä: niskoja vain särkee, mutta on pikkusen helpompi kumminkin kun olen nyt niitä voidellut. Ritva kävi tänään päivällä, Elvi ehkä kuvaa tytön sunnuntaina. Vielä kerran että jos en soita, niin tulen linjakkaassa maanantaina. Katsos kun sitten joudutaan tyttö hakemaan kuitenkin pienellä autolla ja muutenkin sairaalamaksu menee jatkuvasti. Koittakaahan jotenkin pärjätä nämä loppupäivät. Pitkä aika on jo täälläkin, mutta kun eivät ennen laske ja sitten tytön imetys kumminkin sitoo paljon, mutta jäähän se väkisin silloin maanantaina.

Olin tyttöä syöttämässä kun olitta soittanna perjantai-iltana, liekö ollut asiaa? Mutta muistappas Martti laittaa aita sen syvän mutahaudan ympärille, jos on elukat siitä tähän asti varjeltunu niin hyvä on. Lankahan siinä on ollu ennenkin.

Tietysti jos sulla joku ilmainen herraskyyti on järjestetty minun hakua varten niin soita sitten, mutta ei se ole välttämätön ollenkaan. Terveiset Pirkolle ja Toinille.

Lauantai ja keskipäivä: olin lastenlääkärin puheilla nyt aamusella ja maanantaina täytyy vielä niitä puhutella. Lupailivat tyttöä ensi viikon lopulla pois, mutta eihän sitä tiijä varmaksi. Jos haluat tulla tyttöä tänne katsomaan maanantaina, niin tule 11-12 välillä, ehkä minä siihen selviän, kun on kahta lääkäriä tavattava vielä maanantaina. Näyttävät kyllä sullekin varmasti. Ota varalta tytönkin vaatenyytti siihen Toinin kassiin, ainakin jos tulet erikoiskyydillä. Ilmaise itsesi aulassa täällä, että ei lähetä eri teitä.

Terv. E