Hilkan kirje evakkomatkalta miehelleen Taunolle rintamalle 1944

Vanhempani ovat kotoisin Karjalasta, Räisälän pitäjästä. Tämä kirje on äitini Hilkan kirje evakkomatkalta rintamalla olevalle miehelleen Taunolle. Kirje kuvaa tilannetta kesken evakkomatkan, kun vielä määränpäästä eikä tulevasta ole mitään tietoa.

Juhannusaattoilta 1944

Rakas Tauno-kultani!

Yritän nyt lähestyä sinua rakkaimpani taas pitkästä aikaa. On kyllä hyvin epävarmaa, että kuinka taas saamme yhteyden, mutta ehkä ei kohtalo ole kova meidän kohdallamme.

Voi Tauno rakas meitä onnettomia, kun meille tällaiset vaiheet ovat taas tulleet koettavaksemme. Kyllähän sinäkin kai suurin piirtein olet tietoinen tilanteesta siellä kotipuolessa. Me lähdimme sieltä elukoiden kanssa 20. pv. aamulla aikaisin. Nyt olemme jossain täällä Saimaan rannalla, Sääminkiä kai tämä on. Tulo on ollut raskas ja väsyttävä. Olemme makkoslaisten sakissa. Kuljetamme 24 lehmää ja meidän lampaita. Minä olen työntänyt pyörää, jossa on ollut kauhea kuorma ja tyhjä kumi. Olen ollut nääntyä monta kertaa. Nyt tapasimme isänkin, joten kuormaa sai vähentää kärriin. Hyvin on Likka-hevonen mäet noussut, kun on joskus hiukan jelpattu. Ei ole toivoa junaan pääsystä vielä. Päämääränä on Kurikan asema ja sitten se Katajiston kotipitäjä on määränpää. Milloinka sitten sinne jouduttane, ja mikä turva sielläkään liene, jos näin jatkuu. Kertomista olisi tästä paljonkin, mutta sen jätän siksi kun tavataan. Kotonakaan ei enää ollut hauska olla, kun pelko ja tuska sydäntä riipoivat.

Nyt ei ole aikaa ajatella oikein mitään, sillä tulemisessa on aivan täysi työ.

Kun sinä nyt edes olisit vielä siellä, että saisit kirjeitäni, sillä aijon nyt kirjoittaa joskus täältä matkaltakin. Kunhan saan sitten vakituisen osoitteen, että saisin sinultakin kir- jeitä. En ole kirjoittanut sinulle pitkään aikaan, mutta kotonakin olin niin sekaisin ja postin kulku samoin ja nyt oli lakkautettu kokonaan.

Nyt meidän sakki taitaa lähtiä yön selkään, joten tämä on lopetettava ja lähdettävä minunkin.

Nyt vain kaipaavat terveiseni sinulle Taunoni. Ehkä joskus tulee sekin päivä että tavataan.

Sinun Hilkkasi