Koulut
Koululaiset ja toisen asteen opiskelijat voivat tutustua Postimuseon Viestinviejät-perusnäyttelyyn toiminnallisten opastusten ja työpajojen kautta. Tavoitteena on, että oppitunnilla opetettava asia voidaan luokkahuoneen sijaan käsitellä museossa uudessa oppimisympäristössä ja vaihtelevin menetelmin.
Toiminnalliset opastukset ja työpajat perustuvat opetussuunnitelmiin, joten ne ovat vahvasti linkittyneet koulun oppimistavoitteisiin. Aitojen esineiden äärellä, virikkeellisessä ja motivoivassa oppimisympäristössä uuden oppiminen on hauskaa ja antoisaa!
Ryhmän koko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen.
Opastuksen hinta: arkisin 40 euroa, viikonloppuisin 50 euroa, toukokuussa 50 euroa (+ pääsymaksut).
Museon pääsyliput: Lapset (7-17-vuotiaat) 7 €, pirkanmaalaiset koululaisryhmät pääsevät Vapriikkiin ilmaiseksi tammi-huhtikuussa ja elo-joulukuussa. Koululais- ja päiväkotiryhmän mukana tulevat opettajat sekä koulu- ja vammaisavustajat pääsevät maksutta museoon.
Opastuskielet: suomi, englanti, muut kielet mahdollisuuksien mukaan
Ryhmän tulosta pyydetään ilmoittamaan etukäteen Vapriikin infoon puhelimitse myös silloin, kun ryhmällä ei ole varattua opastuskierrosta.
Varaukset: 03-5656 6966.
Viestinviejät-perusnäyttelyn tarjonta
1-6 lk. Postin matkalla -toiminnallinen opastus AI, HI, KU, Kesto 45 min
Toiminnallisella opastuksella tutustutaan postin ja viestinnän menneisyyteen. Kierroksella päästään eläytymään postitalonpojan matkaan ja kuullaan nuokkuvan postimestarin kertomuksia. Matkalla selviää mikä kumma on postitynnyri ja nähdään Suomen ensimmäinen postiauto. Oppaan postisäkistä löytyy yhtä ja toista mielenkiintoista!
Toiminnallinen opastus sopii hyvin perusopetuksen opetussuunnitelmassa äidinkielen vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen kehittämiseen, historian ilmiöiden ymmärtämiseen ja sisältöön S5 Suomi osana Ruotsia ja kuvataiteen koulun ulkopuolisiin oppimisympäristöihin liittyviin tavoitteisiin. Museossa käsiteltäviä keskeisiä aihepiirejä ovat postin menneisyys, postin kuljetus ja oppilaiden omat kokemukset postista.
- Matkalla Postimuseoon (Prezi)
- – tehtäväpaketti ennen museovierailua. Tehtävämoniste (pdf). Tehtävien vastaukset (pdf).
- Postimuseon jälkeen (Prezi)
- – tehtäväpaketti museovierailun jälkeen. Tehtävämoniste (pdf). Tehtävien vastaukset (pdf).
- Postin matkalla (Prezi)
- – museovierailun korvaava tehtäväpaketti. Tehtävämoniste (pdf). Tehtävien vastaukset (pdf).
Tehtäväpakettien myötä museovierialusta muodostuu oppilaille selkeä oppimiskokonaisuus. Tehtäväpaketissa on mukana myös museovierailun korvaava tehtäväkokonaisuus, jotta myös ne koululuokat joilla ei ole mahdollisuutta vierailla Postimuseossa, voivat tutustua Viestinviejät-näyttelyn teemoihin.
Tutustu hauskaan materiaaliin, jossa kerromme postikortista, postimerkistä ja kirjeestä (pdf). Tarjolla on lapsille tehtäviä ennen vierailua ja sen jälkeen.
7-9 lk. ja toinen aste, Viesti kulkee -opastus, Kesto 45 min
Asiantunteva opas johdattaa ryhmän viestinvälityksen menneisyyteen Viestinviejät-näyttelyssä. Museokierroksella selviää, mikä on ollut kenties maailman vaarallisin postireitti, miksi posteljoonilla oli aina mukanaan torvi ja kuullaan miltä 1900-luvun vaihteen taiteilijoiden kirjeenvaihto kuulosti.
Kierros sopii hyvin yleiskatsaukseksi Suomen historiasta 1600-luvulta nykypäivään. Samalla tulevat tutuksi postin menneisyys ja postin kuljetukseen käytetyt kulkuvälineet.
7 lk. Elämää 1800-luvun Suomessa, HI, Kesto 50 min
Toiminnallinen museokierros sopii hyvin perusopetuksen opetussuunnitelmassa historian sisältöön S3 Suomea luodaan, rakennetaan ja puolustetaan. Kierroksella arvuutellaan säätyjä, kirjoitetaan kortti 1800-luvun malliin ja katsotaan kuinka moni luokasta osaisi lukea ja kirjoittaa, jos elettäisiin 1800-lukua. Oppitunnilla ennen museovierailua on hyvä tutustua elämään kaupungissa ja maaseudulla 1800-luvulla. Museossa käsiteltäviä keskeisiä aihepiirejä ovat posti autonomian aikana, kansan oppineisuus ja säätyjako.
8 lk. Sota-ajan posti, HI, Kesto 50 min
Toiminnallisella opastuksella tutustutaan talvi- ja jatkosodan postikorttien ja postinkulun kautta yksittäisten ihmisten elämään rintamalla sekä koti-Suomessa. Sotaa tarkastellaan sotilaan, evakon, lotan ja sotalapsen näkökulmasta. Kirjoitetaan vastaus kenttäpostikorttiin ja tutkitaan mitä paketissa lähettiin rintamalle.
Kierros sopii hyvin perusopetuksen opetussuunnitelmassa historian sisältöön S4 Suurten sotien aika. Museokäyntiä edeltävillä oppitunneilla on hyvä käydä läpi talvisodan, jatkosodan ja lapin sodan vaiheet. Museossa käsiteltäviä keskeisiä aihepiirejä ovat kenttäposti, sodat, korsu ja elämä kotirintamalla.
Materiaaleja
Viestinviejien matkassa – väritys- ja tehtäväkirja
Postin pitkä historia lyhyesti ja ytimekkäästi väritys- ja tehtäväkirjana. Postin tarinaa on mukava seurata värityskuvien, tehtävien ja lyhyiden tekstien avulla. Kirjaa voi hyödyntää Viestinviejät-näyttelyssä tai koulussa. Väritys- ja tehtäväkirjan on kuvittanut Timo Kokkila ja se on suomenkielinen.
Värityskirjan voi ladata ja tulostaa (pdf) maksutta.
Postimuseon Viestinviejät-näyttelyssä vierailevat ryhmät saavat kirjan mukaansa (1 kpl/ryhmä).Viestinviejien matkassa – väritys- ja tehtäväkirja on myös myynnissä Vapriikin museokaupassa ja Trafiikkimuseoiden yhteisessä verkkokaupassa.
Unohtumattomia kirjeitä verkossa -näyttely ja tehtäväpaketti yläkouluille ja 2. asteen opiskelijoille
Postimuseon Unohtumattomia kirjeitä verkossa -näyttelyyn on koottu suomalaisten kirjoittamia kirjeitä eri ajoilta. Kirjeet on luettu ääneen ja niitä pääsee selaamaan myös digitaalisina. Näyttelyä voi hyödyntää erityisesti äidinkielen sekä historian opetuksessa.
Oppimateriaalit sopivat mm. perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden laaja-alaisen osaamisen kohtiin L4–L5: monilukutaito ja teto- ja viestinteknologinen osaaminen. Niiden avulla voi opettaa mm. tekstien tulkintaa ja tuottamista sekä historiallisia merkityksiä, arvoja, asenteita sekä historiallisen tiedon käyttöä.
Näyttelyyn liittyviä tehtäviä löytyy yläkouluille ja 2. asteen opiskelijoille (pdf)
Tehtäviä taustoittavaa materiaalia on myös opettajalle (pdf)
Viestin viemää -tehtäväpaketti alakouluille
Viestin viemää opetuspaketin avulla alakoululaiset pääsevät miettimään omia viestintätapojaan. Osana tehtäviä koululaiset kirjoittavat kirjeen kaverilleen tai tulevaisuuden minälle. Oppimateriaalit sopivat mm. perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden laaja-alaisen osaamisen kohtiin L3 ja L5: itsestä huolehtiminen ja arjen taidot sekä tieto- ja viestinteknologinen osaaminen. Tehtävien aiheina on mm. oppilaiden omat tavat viestiä sekä viestinnän historiallinen muutos.
Tehtäväpaketti (pdf) on saatavilla oppilaille sekä lisäksi opettajalle taustamateriaalia (pdf)
#karanteenikirjeet -kampanja
Postimuseo haastaa Suomen koululaiset kirjoittamaan kirjeen!. Fyysinen kirje on oivallinen tapa piristää eristäytynyttä lähimmäistä ja riskiryhmiin kuuluvia. Ennen kaikkea paperinen kirje on henkilökohtainen viesti siitä, että pidämme huolta ja välitämme toinen toisistamme. Kirje auttaa myös muistamaan poikkeuksellista aikaa ja jättää siitä ainutlaatuisen jäljen jälkipolvien ihmeteltäväksi.
Kirjeen kirjoittamista voi käyttää myös osana kouluopetusta. Opettaja voi halutessaan kytkeä #karanteenikirjeet kampanjan Unohtumattomia kirjeitä verkossa- ja Viestin viemää -tehtäväpaketteihin.
Tutustu viestinnän historiaan Vauhdikasta viestintää -pikaopastuksella
Tutustu Postimuseon Youtube-kanavaan.