Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Suurten queer-uutisten illat

klo 17.00 - 18.30
Vapriikin auditorio ja Päivälehden museo.
Vapaa pääsy.
Erilaisia uutisartikkeleita seksuaalivähemmistöistä.

Suurten queer-uutisten ilta tekee paluun sateenkaarihistoriakuukauden kunniaksi!

Suurten queer-uutisten ilta: trans- ja intersukupuolisuus
keskiviikkona 9.11.2022 17-18:30
Museokeskus Vapriikin auditorio, Alaverstaanraitti 5, Tampere

Suurten queer-uutisten ilta: internetin varhaisvaiheet
perjantaina 11.11.2022 klo 17-18:30
Päivälehden museon auditorio, Ludviginkatu 2–4, Helsinki

Suurten queer-uutisten ilta tekee paluun sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhteistä kulttuuriperintöä esiin nostavan Sateenkaarihistoriakuukauden kunniaksi! Kesäkuussa järjestetyt suositut, uutishistorialliset Pride-tapahtumat saavat jatkoa 9.11. Postimuseossa, Tampereella ja 11.11. Päivälehden museossa, Helsingissä.

Teemailtoihin on kutsuttu mukaan kommentaattorit, jotka tuntevat käsiteltäviä teemoja.

Postimuseon tapahtuman teema on trans- ja intersukupuolisuus. Miten sukupuolen moninaisuus näkyy viime vuosikymmenten lehdissä? Entä kenen ääni on kuulunut, kun puheenaiheena ovat sukupuolivähemmistöt? Kommentaattorina Turun yliopiston mediahistoriantutkija Heidi Kurvinen.

Päivälehden museon tapahtuman teema on internetin varhaisvaiheet. Miten sateenkaarevat verkkoyhteisöt alkoivat muotoutua 1980–1990-lukujen aikana? Mitä olivat nettiä edeltäneet BBS-purkit? Kommentaattorina lesbo- ja bi-naisten internetyhteisöjen pioneeri Eva Isaksson.

Käsittelyssä ei ole vain uutisia, vaan muunkinlaista lehtien, pienpainatteiden ja verkkomedian sisältöä. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä kertovat, etenkin vanhemmat uutiset sisältävät valitettavan usein kummastelua tai silkkaa halveksuntaa. Tällaisia sävyjä voi löytää myös osasta tapahtumassa esiteltävistä sisällöistä, vaikka keskitymmekin myönteisiin ja kunnioittaviin uutisiin.

Suurten uutisten ilta on tapahtumakonsepti, jossa tutustutaan historian merkkitapahtumiin sekä maailmaa muuttaneisiin ja ihmisiä liikuttaneisiin ilmiöihin lehtiuutisten kautta. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä helsinkiläisen Päivälehden museon kanssa. Molempiin Suurten queer-uutisten iltoihin on vapaa pääsy ja niiden juontajina toimivat Postimuseon Emilia Laulainen ja Päivälehden museon Aikku Meura.

Takaisin ylös