Postmuseet och mediemuseet Rupriikkis gemensamma utställning om den legendariska humortidningen Pahkasika – tio bokstäver du kan lita på visas den 19.2.–14.8.2016. På utställningen visas serier som utgjort ett centralt innehåll i tidningen samt föremål från privata samlingar. Utställningen visas i museicentralen Vapriikkis galleri.

Pahkasika utkom med sammanlagt 77 nummer under åren 1975–2000. Humorn i Pahkasika varierade från intelligent till korkad, från ironisk parodi till sarkastisk satir, från långa textartiklar till serier och från avantgardistiska collage till lösa skämt.

Tidningen fick sin början 1975 då abiturienterna Markku Paretskoi, Jukka Mikkola och Paul Öhrnberg hittade en stencilapparat på en vind. De ville hitta användning för den vevbara manicken och beslutade sig för att göra en tidning. Stencilapparaten är med på utställningen. Den första upplagan var hundra exemplar.

1980 hittade man en riktig utgivare för tidningen, Fanzine Oy i Tammerfors. När tidningen började säljas i kiosker exploderade upplagan.

1983 började tidningen komma ut regelbundet fyra gånger per år. Materialbehovet ökade och likaså växte antalet medhjälpare samt upplagan. Som störst var upplagan över 30 000. Den regelbundna utgivningen möjliggjorde årsprenumerationer. Handeln med gamla nummer satte igång en postordercirkus, som utvidgades till t-skjortor och andra artiklar, till exempel de berömda propellerhattarna.

Pahkasika fortsatte med samma format hela 1990-talet, men nyhetens behag hade svalnat. Upplagan stannade upp och började sedan långsamt sjunka. Hösten 2000 var det slut med den regelbundna utgivningen av Pahkasika. Chefredaktör Paretskoi medger inte att han skulle ha sagt att tidningen skulle ha lagts ner för att världen blivit så galen att det inte längre går att skämta om den...

Trots att utgivningen av Pahkasika upphörde har tidningen ändå dykt upp då och då. Senast kom tidningen ut med ett 40-årsjubileumsnummer som gavs ut med hjälp av kollektiv finansiering.

Utöver chefredaktören Markku Paretskoi hörde Pauli Heikkilä, Ari och Vesa Koskela, Heikki-Pekka Miettinen och Juha Ruusuvuori till tidningens viktigaste medhjälpare. Medverkande var även bland annat Asko Alanen, "understatssekreterarna" Simo Frangén och Pasi Heikura, Pertti Jarla, Timo Kokkila, Hannu Mänttäri, Hannu Pyykkönen och ett flertal andra, allt som allt 237 personer.

Utställningens kurator är seriekonstnär Timo Kokkila som presenterar utställningen den 19 februari klockan 15. Samma dag hålls en Pahkasikaverkstad klockan 15–17. Pahkasikapyssel erbjuds även den 4 mars klockan 15–17.