Konstnär Riitta Ikonens utställning Mail Art – Art Mail 27.11.2015 - 28.2.2016 omfattar över 200 konstverk av vykortsstorlek som skickas per post från olika håll i världen. Riitta Ikonen, som kandiderade för Ars Fennica år 2013, premiärvisar nu sin postkonst i Finland.

Riitta Ikonen har tillverkat sina postkonstverk med hjälp av lim, tejp och järntråd bland annat av ätpinnar, knappnålar, bark, en simfot, fågelbon, telefontråd, pappersremsor, ludd från en tvättmaskin, serpentiner, saxar och tång. Därefter har hon postat dem utan kuvert. Varje konstverk får sin slutliga form först under hanteringen och transporten av posten. Endast ett dussin av de över 200 konstverk som skickats som postkort har försvunnit på vägen.

Det första kortet, som tillverkats av trä med hjälp av en borr, skickade Ikonen 2003, efter att tutorn för hennes Bachelor of Arts-examen, Margaret Huber, gett sina elever vid universitetet i Brighton till uppgift att genomföra ett projekt vid namn ”Location, Vocation, Vacation”. Projektet fungerar som en dagbok för Ikonen, och det ger också hennes resor och minnen en röd tråd. Samlingen växer småningom eftersom Ikonen fortfarande skickar postkort till samma adressat. De konstverk som kommer fram returnerar Margaret Huber till konstnären med ett par års mellanrum.

Riitta Ikonen (f. 1981) är en finländsk modern konstnär från Kouvola. Hon utexaminerades från Royal College of Art i London år 2008. Hon har deltagit i utställningar runt om i världen, bl.a. i Kiasma och nationalgallerierna i Norge och Grönland, på kulturinstituten i Paris, Stockholm och Oslo samt i New York och Soul.

0
Shares