Utställningen Julfrimärken den 10 november 2016–8 januari 2017 presenterar alla julfrimärken som getts ut i Finland och konstnärernas ursprungliga skisser till frimärkena. Dessutom visas alster från julfrimärkstävlingen som ordnats i samarbete mellan Posten och Illustratörerna i Finland rf.

Det första finländska julfrimärket kom ut 1973. I frimärket åker julgubben över ett snötäckt landskap i släde som dras av renar med en säck full med julklappar. Årets frimärken med jultema kommer från Postens och Illustratörerna i Finland rf:s designtävling. Den inhemska julhälsningen är skapad av Sari Airola från Helsingfors och frimärket för brev i 1:a klassen av Sini Ezer från Esbo.

Bildmotiven på julfrimärkena handlar om trosföreställningar och julseder som hör till traditionellt finländskt julfirande. Den nostalgiska bildvärlden har tagit influenser från lantliga, kristna och urbana högtidsseder. Ungefär hälften av alla utgivna finländska julfrimärken föreställer julen ute på landet och snövita landsbygdsidyller. Många konstnärer har fått skapa sina egna figurer för julgubben, tomtarna och renen. Som frimärksmotiv har man också valt julgranshämtningen i skogen, uppvärmning av julbastun, småfåglarnas julmiddag och julpynt i hemmet.

Finlands mest produktiva julfrimärkskonstnär är konstnären Pirkko Vahtero. Hon har skapat 17 julfrimärken och dessutom gjort den grafiska layouten till sex frimärken. Hon är upphovsmannen bakom alla finländska julfrimärken från 1973 till 1982.

0
Shares