Siirry suoraan sisältöön Till huvudsida

Har du ett brev från Tove Jansson i dina gömmor?

© Moomin Characters™

Tove Jansson (1914–2001) var en aktiv brevskrivare hela sitt liv. Hon skrev noveller och texter genom hela livet och blev känd för sina böcker om mumintrollen. Under de sista decennierna av sitt liv skrev hon nästan enbart litteratur för vuxna.  

Under Tove Janssons livstid var brevväxling ett naturligt sätt att hålla kontakt, när elektroniska kommunikationsmedel ännu inte existerade eller var dyra att använda. När muminböckerna började översättas till främmande språk på 1950 och 1960-talen blev Jansson kontaktad allt oftare. Samtidigt blev hennes korrespondens också mer internationell. 

Tove Janssons böcker berörde och tröstade sina läsare. Brev var ett naturligt sätt för läsarna att närma sig författaren, tacka för böckerna och berätta sin historia. Tove Jansson svarade ofta på de brev hon fick, särskilt på brev från barn. Breven har säkert varit och är fortfarande mycket viktiga och speciella för sina mottagare. Läs mer om Tove Jansson som brevskrivare tovejansson.com.

Postmuseet och Moomin Characters Ltd. söker brev som Tove Jansson skickat sina läsare  

Om du har fått ett brev från Tove Jansson, fyll i det här formuläret och berätta om ditt brev. Bifoga en tillräckligt skarp bild eller bilder på brevet.  

I det första skedet kartlägger vi hurudana brev läsarna fått från Tove Jansson. När vi vet mer om materialet utreder vi om det är möjligt att skapa en publikation eller utställning över breven. Vi kontaktar alla som fyllt i formuläret efter att insamlingen avslutats hösten 2022. 

Har du frågor? info.tove@postimuseo.fi 


  Kontaktuppgifter

   

  Information om brevet

   

  Bifoga ett fotografi / fotografier av brevet
  Tillstånd att använda information och bilder

  Vi behandlar avsändarnas kontaktuppgifter konfidentiellt. Uppgifterna används endast för att identifiera breven. Vi delar inte kontaktuppgifterna med någon tredje part.

  Läs om dataskyddet här.

  Jono © Moomin Characters™

  © Moomin Characters™

  Takaisin ylös