Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Rockadillo – 50 vuotta kaikkiin suuntiin

Galleria
14 / 10 / 7

Postimuseon näyttely Rockadillo – 50 vuotta kaikkiin suuntiin avautuu 10.9.2021. Se esittelee uraauurtavan musiikkiyhtiön ja miehen sen takana. Ruohonjuuritasolta ponnistanut ohjelma- ja manageritoimisto on tuonut Suomeen satoja bändejä yli 40 maasta ja vienyt suomalaista musiikkia yhtä moneen maahan. Tänä aikana yhtiön viestintä on muuttunut radikaalisti.

Musiikkialan monitoimimies Tapio Korjus perusti ohjelma- ja konserttitoimiston opiskelija-asunnossa Tampereella 1971. Se alkoi ensimmäisenä järjestää mm. Wigwamin ja useiden ulkomaisten bändien laajoja konserttikiertueita ympäri Suomea. Kevin Coynen, Patti Smithin, J. J. Calen, Roy Harperin, Manin ja Camelin ensimmäiset Suomen konsertit ovat nousseet musiikinharrastajien keskuudessa lähes tarunhohtoiseen asemaan. Ramonesin Helsingin ja Tampereen keikat 1977 vaikuttivat ratkaisevasti Suomi-punkin syntyyn. Rockadillo oli taustalla myös The Clashin ja The Smithsin legendaarisissa, ainoiksi jääneissä Suomen keikoissa.

1980-luvulla Rockadillo alkoi erikoistua ei-anglosaksisiin artisteihin ja toi maahan mm. lukuisia reggaen ja afrikkalaisen musiikin isoimpia tähtiä Burning Spearista Gregory Isaacsiin ja Youssou N’Dourista Fela Kutiin. Hollantilaisen The Nitsin kanssa yhteistyö on jatkunut jo kohta 40 vuotta.

Kotimaisista artisteista Rockadillo on työskennellyt mm. Hectorin, Juicen, Lapinlahden lintujen, Dave Lindholmin ja Trio Töykeiden kanssa. Pekka Pohjolan toiveesta Rockadillo alkoi julkaista myös levyjä. Sen pitkäaikaisimpia artisteja ovat mm. Piirpauke, M.A. Numminen, Kumma Heppu & Lopunajan voidellut, RinneRadio ja Wimme.

Rockadillo Records on maan vanhin edelleen toimiva, yksityinen levy-yhtiö. Rockadillo muodostuu kolmesta eri yhtiöstä, jotka toimivat musiikin tuottamisen, kustantamisen ja julkaisemisen, artistimanageroinnin ja keikkamyynnin sekä konsertti- ja tapahtumatuotannon parissa.

Näyttely luo kuvaa musiikkialasta 1970–80-luvuilta alkaen. Rockadillo on pyrkinyt sopeutumaan musiikkialan ja viestintäteknologian kehitykseen. Näyttelyn keikkajulisteet ja kirjeenvaihdot kertovat viestinnästä ja keikkojen markkinoinnista ennen sähköpostia ja sosiaalista mediaa. Esillä on myös levyjen äänittämiseen ja tuotantoon liittyvää aineistoa, kuten levynkansitaidetta.

Kuraattorina toimii tamperelainen indie-levymoguli Jukka Junttila. Näyttelyyn liittyy monipuolista ohjelmaa, kuten artistivierailuja, keikkoja ja haastatteluja.

Näyttely on osa Postimuseon muutosmatkaa kohti uutta viestinnän valtakunnallista museota vuosina 2021–2023.

Rockadillo –50 vuotta  kaikkiin suuntiin on esillä 10.9. – 12.12.2021 museokeskus Vapriikin Galleriassa (2. krs), Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Rockadillo booklet

Postimuseon Rockadillo – 50 vuotta kaikkiin suuntiin -näyttelyluettelo. Booklet kertoo uraauurtavan Rockadillo-musiikkiyhtiön ja sen takana olevan Tapio Korjuksen tarinan. CD-levyn kokoinen booklet on 64-sivuinen, runsaasti kuvitettu, nelivärinen, nidottu.

Osta booklet museokeskus Vapriikin museokaupasta tai Trafiikki-museoiden verkkokaupasta.

Näyttelyn sisältöjä Youtubessa

Kuraattori Jukka Junttila ja Tapio Korjus esittelevät nostoja näyttelystä lyhyillä videoilla Postimuseon Youtube-kanavalla. Aiheissa nousevat esimerkiksi Dave Lindholm, Wigwam ja Patti Smith.

Tapio Korjus Museojuttu-podcastin vieraana

Vapriikin Museojuttu-podcastin 12. jaksossa musiikkiyhtiö Rockadillon perustaja Tapio Korjus ja Postimuseon johtaja, innokas musiikkiharrastaja Kimmo Antila keskustelevat Rockadillon 50-vuotisesta taipaleesta. Miten suomalainen ja kansainvälinen musiikkiala sekä viestintäteknologia ovat muuttuneet tänä aikana?

Kuuntele podcast Podplayssa, Spotifyssa tai Youtubessa.

Katso kuvia

Joey Ramone Ramonesin ensimmäisellä Suomen vierailulla Tampereella toukokuussa 1977. Kuva: Seppo Pietikäinen.
Wigwamin kanssa Rockadillo otti ensimmäiset askeleensa suomalaisen musiikin viennissä maailmalle. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Kevin Coynen kiertue 1976 alussa oli uraauurtava – koskaan aikaisemmin ei ulkomainen rock-yhtye ollut kiertänyt Suomen konserttisaleja yhtä laajasti. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Hollantilaisyhtye Nitsin kanssa Rockadillon yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 1982. Kuvan juliste liittyy kevään 2008 Doing The Dishes -keikkoihin. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Rockadillon kohokohtiin kuuluu The Clashin saaminen Suomeen. Joe Strummer (The Clash), Ruisrock, Turku 1979. Taustalla Tapio Korjus ja Pelle Miljoona. Kuva Japa Mattila.
Kohokohtana Rockadillon taipaleella on ollut Wigwamin managerointi ja sopimukset Britanniaan. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Rockadillo on vuosikymmeniä vienyt suomalaisia artisteja maailmalle. Wimme Saari, Johannesburg, Etelä-Afrikka 1999. Kuva Tapio Korjus.
Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
1980-luvun puolivälissä Dave Lindholm oli muuttanut Tampereelle ja aloittanut yhteistyön Rockadillon kanssa. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Rockadillon levyjen julkaisutoiminnan alku oli Pekka Pohjolan kanssa. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Rockadillon ja The Nitsin yhteistyö on jatkunut jo kohta 40 vuotta. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Vuosituhannen vaihteeseen mennessä Rockadillo oli erikoistunut alaan, jota oli alettu kutsua maailmanmusiikiksi. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Rockadillo toi Suomeen useita reggaetähtiä. Korjus kirjoitteli Englantiin ja Jamaikalle kirjeitä ja sai osoitteita ja kontakteja. Rockadillo toi Burning Spearin useita kertoja Suomeen. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Takaisin ylös