Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kirjeiden Tom of Finland

Tom of Finland on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita. Homoeroottisen taiteen mestarin taiteilijanimen taakse kätkeytyy mainospiirtäjä ja taiteilija Touko Laaksonen (1920-1991), jonka kirjeenvaihtoa on säilynyt runsaasti kuudelta eri vuosikymmeneltä.

Kirjeenvaihto esittelee Laaksosen nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, rakkaana enona, ystävänä ja lopulta sairaana vanhana miehenä. Kirjeiden takaa nousee esiin vaatimaton, humaani, huumorintajuinen ja sukurakas mies, joka rakasti musiikkia. Myöhemmin musiikin tilalle nousi taide, jonka vaikutus ja perintö on muodostunut suuremmaksi kuin hän osasi uneksiakaan.

  • Kirjeiden lukija: näyttelijä Ville Virtanen.
  • Letters read in English: Mikael Davies.
  • Touko Laaksosen kirjeet: Tom of Finland Foundation.

Susanna Luoto on kirjoittanut Touko Laaksosen kirjeenvaihdosta kirjan Salaisuuksin suljettu – Kirjeiden Tom of Finland (Like Kustannus, 2017). Kuuntele haastattelu, jossa Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli haastattelee Tom of Finland Foundationin edustajaa toimittaja Susanna Luotoa. Kuuntele haastattelu tästä.

Elämänikäinen lapsuus

Touko Valio Laaksonen syntyi 8. toukokuuta 1920 Kaarinassa. Kuoromusiikki ja taideharrastukset kuuluivat opettajaperheen elämään Turun Ristimäen koululla, jossa vanhemmat työskentelivät ja jossa perhe myös asui.

Isä Edvin Laaksonen (1885-1971) suhtautui intohimoisesti musiikkiin ja tutustutti jälkikasvunsa kuorolauluun. Viidestä lapsesta koostunutta kuoroa säesti pianolla soittajana lahjakas Touko. Koulun johtajaopettaja, lasten mamiksi kutsuma Suoma-äiti (1887-1944) kannusti lapsiaan puolestaan kuvalliseen ilmaisuun.

Sisarukset Salme (1912-1999), Pentti (1914-1983), Hely (1918-2006), Touko (1920-1991) ja Kaija (1922-2008) viettävät päivät pitkälti keskenään ja sisarussuhteet kehkeytyivät läheisiksi.

Toukon lapsuusajan kirjeitä ei ole säilynyt, mutta myöhemmin kirjoitetuissa kirjeissään siskoille Laaksonen palaa usein lapsuuteen.

Sotavuodet

Touko Laaksonen pääsi ylioppilaaksi Turun Suomalaisesta Yhteiskoulusta 1939 ja aloitti etäopinnot Myynti- ja mainoskoulussa, josta valmistui sodan jälkeen 1946.

Asepalvelukseen hän astui keväällä 1940 vajaa kuukausi talvisodan päättymisen jälkeen ensin jalkaväen viestijoukkoihin, sitten aliupseerikoulun jälkeen Helsingin ilmatorjuntarykmenttiin. Vuonna 1943 hänet ylennettiin luutnantiksi ja ansioistaan tulenjohtoupseerina Helsingin ilmapuolustustaisteluissa hänelle myönnettiin 4. luokan vapaudenristi vuonna 1944.

Taitavana pianistina ja pitkän linjan kuoroharrastajana hän sai sotatoverinsa innostumaan yhteislaulusta. Musiikki heijastuu vahvasti sota-ajan pitkissä kirjeissä.

Musiikki vie mennessään

Sodan jälkeen Touko Laaksonen muutti Helsinkiin. Hän aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa ja kiireisen nuoren miehen elämän täytti opintojen lisäksi pianonsoitto ja säveltäminen. Vaikka loppututkinto Sibelius-Akatemiassa jäi lopulta suorittamatta, työllisti soittaminen Laaksosen lähes vuosikymmenen ajan harjoituspianistina teatterissa ja balettikouluissa sekä eritoten ravintolamuusikkona.

Elämänkumppaninsa Veli Mäkisen, lempinimeltään Nipan (1932-1981), Laaksonen tapasi vuonna 1953 jakaessaan alivuokralaisasunnon siskonsa Kaijan ja tämän opiskelutoverin kanssa. Jälkimmäisen muuttaessa omilleen asunnosta vapautui paikka Nipalle, josta tulee perheen kesken Toukon kämppäkaveri.

Omalle alalle

Touko teki alanvaihdon 1950-luvun lopulla ja siirtyi mainospiirtäjäksi Oy Liikemainonta Ab:hen. Suomi alkoi selvitä sotavuosista ja maailma avautua. Toukon tämän ajan kirjeet kertovat erityisesti matkoista yhdessä Nipan kanssa.

Touko Laaksonen lähetti ensimmäiset piirroksensa amerikkalaiseen Physique Pictorial -kuvalehteen vuonna 1957. Atleettisia vähäpukeisia miehiä esittelevän lehden päätoimittaja Bob Mizer ihastui Tom-nimellä signeerattuihin kuviin. Ajan trendin mukaisesti Tom-nimelle piti keksiä lisäliite: Tom of Finland nimimerkki oli syntynyt.

Vapaaksi taiteilijaksi

Laaksonen työskenteli mainostoimistossa vuoteen 1973 asti, jonka jälkeen siirtyi vapaaksi taiteilijaksi. Kirjeissään hän kuvailee sisaruksilleen uutta elämänvaihettaan tyytyväisin mielin. Ensimmäisen Amerikan matkansa Touko teki 1978.

Yksinäinen taiteilija Yhdysvalloissa

1980-luku alkoi taiteen tekemisen osalta lupaavasti, mutta henkilökohtaisessa elämässä kohtasi suuri suru. Elämänkumppani Nipa menehtyi syöpään 1981, jonka jälkeen Touko alkaa viettää yhä enemmän aikaa Los Angelesissa, Etelä-Kalifornian lämmössä, jossa hänen oli keuhkoahtaumansa vuoksi helpompi hengittää.

Kirjeet kertovat työskentelystä ja elämästä Yhdysvalloissa, joskus hieman kärkeväänkin sävyyn.

Viimeiset vuodet

Touko palasi loppuvuodesta 1989 Suomeen saamaan hoitoa ja vietti pitkiä aikoja Laakson sairaalassa.

Lopun ajan kirjeet ovat sairaan ja hengitysvaikeuksista kärsivän miehen kirjoittamia. Kirjeet kertovat heikosta kunnosta ja luopumisesta, toisaalta parantumisen toivosta ja kotiutumisen suunnittelusta. 71-vuotias Touko Laaksonen kuoli 7.11.1991.

Takaisin ylös