Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Mikä ihmeen ensipäivänkuori?

Suvi Jalli

Posti julkaisee nykyisin noin 40-50 uutta postimerkkiä vuosittain. Jokaista julkaisua juhlistetaan erityisellä ensipäivänkuorella leimoineen. Ensipäivänkuori (FDC, First Day Cover) on kirjekuori, jossa on postimerkki tai merkit, jotka on leimattu merkkien ilmestymispäivänä.

Yksinkertaisimmillaan julkaistava postimerkki liimataan tavalliselle kirjekuorelle ja leimataan tavallisella käytössä olevalla postileimalla. Ensimmäinen tällainen ensipäivänkuori syntyi 6.5.1840 Englannissa, jolloin maailman ensimmäinen postimerkki, ns. Penny Black, otettiin käyttöön.

Tavallisesti ensipäivänkuori on kuitenkin kokonaisuus, jossa sekä kirjekuori että erikoisleima on suunniteltu ilmestyvää postimerkkiä varten. Nykyään usein postimerkin suunnittelusta vastaava taiteilija vastaa myös ensipäivänkuoren, joskus myös -leiman ulkoasusta.

Erityisellä ensipäivänleimalla varustettuja ensipäivänkuoria alkoi ensimmäisenä valmistaa Yhdysvaltain posti vuonna 1937, jolloin otettiin käyttöön leimasinkone, jossa oli ensipäivästä kertova teksti. Ensimmäisellä tällä koneella leimatulla merkillä juhlistettiin Koillisterritorion syntymisen 150-vuotispäivää.

Suomessa ensimmäinen postimerkin ilmestymistä juhlistava erikoisleima ja -kuori lienevät vuodelta 1928, jolloin postimerkkinäyttelyä varten tehtiin mallin 1917:n kahteen postimerkkiin tehtiin päällepainamat ja valmistettiin postimerkkinäyttelyn erikoisleima.

Ensimmäiset erityisesti ilmestyviä postimerkkejä varten tehdyt kirjekuoret painettiin Suomessa vuonna 1938. Delawaren asutuksen 300-vuotisjuhlan johdosta ilmestyneen postimerkin erikoiskuoreen painettiin englanniksi ”First Day Cover” (ensipäivänkuori). Erikoiskuoren ja -leiman saivat myös Postin 300-vuotisjuhlan kunniaksi samana vuonna ilmestyneet neljä postimerkkiä.

Ensimmäinen suomalainen postileima, jonka kuva-aihe liittyi postimerkin kuva-aiheeseen, oli käytössä 1946 Porvoon 600-vuotisjuhlien johdosta ilmestyneiden postimerkkien ensipäivän yhteydessä. Leimassa on kuvattu kaupungin vaakuna. Siinä ei kuitenkaan vielä lue, että kyseessä olisi ensipäivänleima.

Varsinaisesti ensimmäinen ensipäivänleima oli käytössä vasta 2.6.1947, jolloin julkaistiin Akseli Gallen-Kallelan ”Ilmarinen kyntää kyisen pellon” -maalauksen kuvalla varustettu 10 markan postimerkki. Se ilmestyi Pariisin rauhansopimuksen (16.9.1947) voimaantulon kunniaksi.

Ensipäivänkuoria ovat sittemmin painattaneet erilaiset toimikunnat, postimerkkikerhot, postimerkkikauppiaat ja yhdistykset, kuten Suomen Punainen Risti ja Tuberkuloosin vastustamisyhdistys. Vuosina 1957–1982 ”virallisten” kuorien valmistuksesta vastasi Postivirkamiesliiton Helsingin osasto. Nykyään virallisen ensipäivänkuorten valmistuksesta vastaa Posti.

Ensipäivänkuorien kerääminen on yksi filatelian monista alalajeista. Laji ei Suomessa ole yhtä suosittua kuin esimerkiksi Englannissa tai Yhdysvalloissa, missä on suosittua suunnitella ja valmistaa ensipäivänkuoria itse.

Tämän tyyppisiin ensipäivänkuoriin voi tutustua Postimuseon Marilyn & Co. – ensipäivänkuorien kertomaa -pienoisnäyttelyssä, joka on esillä Vapriikin 2.kerroksen kokouskäytävällä 28.8.–14.10.2018. Kokoelma kuuluu filatelisti Risto Pitkäselle, joka on kertomassa kuorista ja kokoelman synnystä sunnuntaina 14.10. klo 12–14.

Hymyilevä silmälasipäinen nainen puolipitkissä tummissa hiuksissaan, vihreässä puserossaan ja värikkäässä huivissaan.
Suvi Jalli näyttelypäällikkö
Suvi Jalli, näyttelypäällikkö. Pitkän linjan postilainen ja museolainen.

Kommentit

Seppo Ollila 8.6.2022 klo 16:52

Olisin kiinnostunut keräilemään ensipäivän kuoria.
Terveisin
Seppo Ollila

Vastaa

Suvi Jalli 9.6.2022 klo 18:11

Hei Seppo! Suomalaisten fdc-kuoria ilmestyy postimerkkien ilmestymispäivänä. Tapahtumat järjestetään Helsingissä, nykyään Postin myymälässä pääpostitalolla. Uusimpia FDC-kuoria voi ostaa myös Postin verkkokaupasta. Postimerkkiliikkeet myyvät myös vanhempia ja ulkomaiden postimerkkien FDC-kuoria. Jos filatelia on sinulle aivan uusi asia, niin kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen postimerkkikerhoon. Niistä saa asiantuntevaa ja ystävällistä apua ja vinkkejä uuden harrastuksen aloittamiseksi. Rohkeasti vain mukaan!

Vastaa

Simppa 23.12.2023 klo 03:00

Moikka.. Minulla olisi tuollainen Ensipäivä kirjeille tarkoitettu Kansio. Sinä on Ensipäovä kuoria postimerkrillä joku reilut 30:Kappaletta… Tämä oli Pappani harrastus ja näin tuo kansio päätyi minulle.. Jos olet kiinnostunut Tekemään kaupat tän kansiollisen Ensipäivä kuoria.. Mikä olisi mielestäsi Hyvä hinta.. Odottelen yhteydenottoasi. Kiitos T:Simppa

Vastaa

Sanna Oikarinen 9.1.2024 klo 12:26

Hei, Postimuseon kokoelmissa on runsain mitoin ensipäiväkuoria. Kannattaa kysellä paikallisilta postimerkkeilijöiltä, jos kiinnostuneita ostajia olisi.

Vastaa

Nilla Sundqvist 26.12.2023 klo 14:30

Onko mitään arvoa ensipäivä 3.11.2000 leimatuilla kahdella merkillä. Punatulkku ja toinen on 3 viisasta miestä ?

Vastaa

Sanna Oikarinen 9.1.2024 klo 12:27

Postimuseo ei ota kantaa keräilykohteiden arvoihin. Parhaan hinta-arvion saat postimerkkien keräilijöiltä.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös