Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Maksimipostikortit – maksimoitu ilo!

Sanna Oikarinen

Oletko joskus metsästänyt postimerkin aiheeseen sopivaa postikorttia tai toisin päin? Siinä tapauksessa olet ollut jo hyvin lähellä maksimifilateliaa. Maksimi- tai maksipostikortilla tarkoitetaan postikortin, -merkin ja -leiman yhteistä teemaa. Maksimikortit poikkeavat tavallisesta postikortista niin, että postimerkki ja -leima tulevat kortin kuvapuolelle. Postimerkin aihe siis maksimoidaan siihen sopivalla kortilla ja päivämääräleimalla.

Harrastuksen alkuun

Valmiita maksimipostikortteja on valmistettu myyntiin Postin toimesta. Niissä on usein täsmälleen postimerkin kuva-aihetta vastaava kortti ja postimerkin ensipäiväleima. Ensimmäinen Postin  maksimikortti julkaistiin vuonna 1983, ja sen aiheena oli Hollolan kirkko. Yhteensä Postin numeroituun ja 2016 lakkautettuun maksimikorttisarjaan kuuluu 111 korttia 37 eri postimerkkisarjan julkaisusta.

Erilaisissa keräilytapahtumissa ja kauppapaikoilla on usein myynnissä myös keräilijöiden itse valmistamia maksimikortteja. Niiden joukosta saattaa löytyä todellisia aarteita tai hyviä ideoita omaan harrastukseen! Vaikka valmiiden korttien ostamisesta puuttuukin eri osasten löytämisen ilo, pääsee niillä ainakin hyvin alkuun keräilyssä.

Hollolan kirkon asehuoneen ovi kuvattuna postikortissa ja -merkissä.

Ensimmäinen Postin julkaisema maksimikortti vuodelta 1983. Kortissa ja merkissä on kuvattuna Hollolan kirkon asehuoneen ovi, ja leimassa näkyy koko kirkkorakennus.

Maksimipostikortti, jossa on lumileopardin pennun kuva sekä Lumileopardi-postimerkki Korkeasaari-leimalla.

Postin Lumileopardi- maksimikortti n:o 10 numeroidusta sarjasta. 12.6.1989 ilmestynyt Lumileopardi -postimerkki Korkeasaari 100 vuotta -sarjasta Korkeasaaren erikoisleimalla.

 

Maksimifilatelia harrastuksena

Maksimifilateliaa voi harrastaa kuka tahansa, ja Suomessa toimii myös aiheelle vihkiytynyt yhdistys Maksimifilatelistit ry. Yhdistys on perustettu vuonna 1990 vastaukseksi selvästi nousseeseen harrastajamäärään.
Ensimmäiset maksimipostikortit Suomessa tehtiin jo 1900-luvun alussa suomalaisen leijonavaakunapostimerkin lakkauttamisen muistoksi, ja 1930-luvulla julkaistuista ensimmäisistä suomalaisista kuvapostimerkeistä maksimikortteja tunnetaan jo runsaasti.

Ensimmäiset viralliset maksimipostikorttien ominaisuuksia, kuten kortin kokoa, saatavuutta ja postimerkkien määrää, koskevat kansainväliset säännöt tulivat kuitenkin vasta 1950-luvulla. Säännöt luotiin filateelisia näyttelyitä varten, ja niitä on päivitetty 1970-luvulla. Tutustu sääntöihin filatelisti.fi-sivulla.

Maksipostikortissa kuvattu hämeenlinnalaisa hiihtäjiä, postimerkissä on Hämeen linna, leima on Finlandia-hiihdon erikoisleima

15.1.1982 ilmestynyt yleismerkki Hämeen linna Finlandia-hiihdon erikoisleimalla, leimattu 26.2.1984. Kaj Hellman ltd:n painattama uusintapainos hiihtäjiä kuvaavasta Hämeenlinna-paikkakuntakortista.

Ensipäivätapahtumat

Maksimikortissa on kuvattuna linnunpönttöä koivuun kiinnittävä poika.

Virpi Pekkalan suunnittelemassa postikortissa on Päivi Unegen suunnittelema aiheeseen sopiva postimerkki ja sen ensipäiväleima.

Toinen helppo tapa päästä maksimifilatelia-harrastuksen alkuun on Helsingin pääpostissa neljä kertaa vuodessa järjestettävässä ensipäivätapahtumassa vierailu: ensipäiväleimat ovat aina uusien ilmestyvien postimerkkien aiheisiin sopivaksi suunniteltuja ja molempia saa tapahtumasta.

Postimerkit ostetaan kassalta, mutta leimaus tehdään Postin aulassa veloituksetta. Julkaistaviin postimerkkeihin voi tutustua etukäteen vaikkapa Postin verkkosivuilla, joten teemoihin sopivia postikorttejakin voi hankkia jo etukäteen!

Haluatko tutustua harrastukseen ja maksimipostikortteihin paremmin?

Maksimipostikortteihin voit tutustua tiistaina 9. toukokuuta Postimuseossa Vapriikin kokouskäytävällä avautuvassa, kuvittaja Virpi Pekkalan postikortteihin pohjautuvassa pienoisnäyttelyssä. Kortit ovat keräilijä Leena Vainion laajasta kokoelmasta. Kohti kesää -pienoisnäyttelyssä nähdään myös Virpi Pekkalan korttien aiheisiin liittyviä pienoismalleja.

Samana päivänä julkaistaan Virpi Pekkalan suunnittelema Kevättä ilmassa -arkki, jossa on viisi erilaista keijuaiheista keväistä postimerkkiä. Ensipäivätapahtuma järjestetään tuolloin Helsingin pääpostitalolla klo 13–16, ja Virpi Pekkala on myös paikalla signeeraamassa töitään.

Virpi Pekkalan voit tavata myös Museoiden yönä Tampereella lauantaina 20.5. Hän piirtää pikaluonnoksia kävijöille klo 18-20.

Tummahiuksinen nainen vaaleassa puserossaan ja kaulakorussaan.
Sanna Oikarinen Tutkija, filateeliset kokoelmat, postikorttikokoelmat, leimasinkokoelma
Uteliaana tutkijana Postimuseossa, vastuualueena erityisesti filateeliset kokoelmat sekä postikortti- ja leimasinkokoelmat. Olen kiinnostunut lähetysten tarinoista, postimerkkitaiteilijoiden luonnoksista ja postihistorian linkittymisestä maailmanhistoriaan. Postihistorian syövereissä vuodesta 2021!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös