Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kiertokirjeet ja kirjelmät

Ladataan....

Kuva Kiertokirjeet ja kirjelmät

Julkaisemme näillä sivuilla Postimuseon kokoelmista digitoidut postihallinnon kiertokirjeet suomen- ja ruotsinkielisinä ajalta 1812-1989. Mukana ovat myös Postineuvoston ja Väliaikaisen postihallituksen kiertokirjeet vuodelta 1918, salaiset kiertokirjeet sotien ajoilta, kiertokirjeiden liitteet vuoteen 1949 sekä yleiset kirjelmät. Lisäksi on digitoitu kiertokirjesidoksiin sisältyvää postitoimipaikkojen kirjeenvaihtoa.

Kiertokirjeillä Postihallinto ohjeisti postien toiminnan koko maassa. Niistä löytyy yksityiskohtaisia ohjeita ja sääntöjä koko postin toimintaketjua varten. Kirjeissä on paljon esimerkiksi postimaksutaulukoita, postinkuljetuksen aikatauluja, postien perustamis- ja lakkauttamistietoja. Kiertokirjeiden liitteissä on muun muassa nimitystietoja postin palveluksessa olleista henkilöistä.

Kiertokirjeet ja kirjelmät on ryhmitelty aika- ja numerojärjestykseen. Kunkin vuoden alussa on sisällysluettelo.

Hakutoiminnolla ("Etsi dokumenteista") voi hakea kiertokirjeitä ja kirjelmiä erilaisten hakusanojen, kuten henkilö- ja paikannimien tai termien (esim. "maalaiskirjeenkanto") avulla. Haut kohdistuvat kiertokirjeiden ja kirjelmien koko sisältöön. Hakusanoina voi käyttää katkaistuja sanoja ilman katkaisumerkkejä eri sanamuotojen mukaan saamiseksi (esim. "maalaiskirjeenkan"). Haun voi rajata tiettyyn vuoteen tai vuosikymmeneen valikon "Kategoria" avulla. Tällä hetkellä hakujen piirissä on OCR-tekniikalla luetut, eli käytännössä painetut kiertokirjeet. Käsinkirjoitettujen kiertokirjeiden saattaminen haun piiriin on valmisteilla.

Toivomme, että tämä paljon tutkimuksessa käytetty aineisto palvelee digitaalisessa muodossa entistä laajempaa asiakaskuntaa. 

Takaisin ylös