Luonnoksia ja ehdotteita Postimuseon kokoelmista

Signe Hammarsten Jansson

Signe Hammarsten Jansson syntyi 1.6.1882 Smoolannin Hannäsissa Etelä-Ruotsissa. Hän opiskeli Tukholman Högre Konstindustriella Skolanissa, josta valmistui piirustuksenopettajaksi. Vuosina 1905 – 1912 hän toimi opettajana Tukholmassa. Tuona aikana hän teki myös useita opintomatkoja Euroopassa ja opiskeli mm. kuvanveistoa Pariisissa useampana vuonna. Jo varhain hänen töissään alkoi esiintyä signeerauksena Ham.

Pariisissa Signe Hammarsten tutustui suomalaiseen kuvanveistäjään Viktor Janssoniin, jonka kanssa avioitui 1913. Nuoripari muutti samana vuonna Suomeen. Ham teki kuvitustöitä ja kirjankansia usealle kustantajalle sekä pilapiirroksia ja karikatyyrejä suomen- ja ruotsinkielisiin lehtiin. Perheeseen syntyi kolme lasta: Tove 1914, Per Olov 1920 ja Lars 1926.

Vuonna 1924 Ham aloitti Suomen Pankin Setelipainossa osa-aikaisena piirtäjänä. Aluksi hän suunnitteli osakekirjoja, obligaatioita ja adresseja. Vuonna 1926 postihallitus julisti avoimen yleismerkkien suunnittelukilpailun, johon Hamkin osallistui mutta ei ollut palkittujen joukossa. Postimerkkien suunnittelussa käytettiin vielä 1930-luvulla useita eri suunnittelijoita, mutta vuosikymmenen jälkipuolella ja 1940-luvulla voi sanoa Hamin pääasiassa vastanneen suomalaisten postimerkkien muotoilusta.

Virallisesti Signe Hammarsten Jansson jäi eläkkeelle Setelipainosta 1952 mutta hän jatkoi postimerkkien suunnittelua sen jälkeenkin vielä kymmenen vuotta. 1950-luvulla Ham keskittyi tuberkuloosimerkkien ja Punaisen Ristin merkkien suunnitteluun.

Esittelemme poimintoja kokoelmista Signe Hammarsten Janssonin runsaasta tuotannosta postimerkkien suunnittelun parissa. Ham suunnitteli lähes kaksisataa erilaista postimerkkiä ja niiden lisäksi lukuisia vaihtoehtoisia ehdotuksia annettuihin aiheisiin.

0
Shares