Koululaiset, lukiolaiset ja toisen asteen opiskelijat voivat tutustua Postimuseon Viestinviejät-perusnäyttelyyn toiminnallisten opastusten ja työpajojen kautta. Tavoitteena on, että oppitunnilla opetettava asia voidaan luokkahuoneen sijaan käsitellä museossa uudessa oppimisympäristössä ja vaihtelevin metodein.
Toiminnalliset opastukset ja työpajat perustuvat opetussuunnitelmaan, joten ne ovat vahvasti linkittyneet koulun oppimistavoitteisiin. Aitojen esineiden äärellä, virikkeellisessä ja motivoivassa oppimisympäristössä uuden oppiminen on hauskaa ja antoisaa!

Ryhmän koko: enintään 30 oppilasta opettajineen ja valvojineen.
Opastus: arkisin 40 euroa, viikonloppuisin 50 euroa.

Museon pääsyliput: Lapset (7-17-vuotiaat) 6 €, pirkanmaalaiset koululaisryhmät pääsevät Vapriikkiin ilmaiseksi tammi-huhtikuussa ja elo-joulukuussa. Koululais- ja päiväkotiryhmän mukana tulevat opettajat sekä koulu- ja vammaisavustajat pääsevät maksutta museoon.

Ryhmän tulosta pyydetään ilmoittamaan etukäteen Vapriikin infoon puhelimitse myös silloin, kun ryhmällä ei ole varattua opastuskierrosta.

Varaukset: 03-5656 6966.

Tule luokkaretkelle keväällä!

Tarjoamme esiopetusryhmille ja koululuokille toiminnallisia luokkaretkipaketteja opetuksen tueksi toukokuussa. Katso koko Vapriikin tarjonta. Varaa aika jo nyt!

Viestinviejät-perusnäyttelyn tarjonta

1-6 lk. Postin matkalla -toiminnallinen opastus AI, HI, KU, Kesto 45 min

Toiminnallisella opastuksella tutustutaan postin ja viestinnän menneisyyteen. Kierroksella päästään eläytymään postitalonpojan matkaan ja kuullaan nuokkuvan postimestarin kertomuksia. Matkalla selviää mikä kumma on postitynnyri ja nähdään Suomen ensimmäinen postiauto. Oppaan postisäkistä löytyy yhtä ja toista mielenkiintoista!

Toiminnallinen opastus sopii hyvin perusopetuksen opetussuunnitelmassa äidinkielen vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen kehittämiseen, historian ilmiöiden ymmärtämiseen ja sisältöön S5 Suomi osana Ruotsia ja kuvataiteen koulun ulkopuolisiin oppimisympäristöihin liittyviin tavoitteisiin. Museossa käsiteltäviä keskeisiä aihepiirejä ovat postin menneisyys, postin kuljetus ja oppilaiden omat kokemukset postista.

Tehtäväpakettien myötä museovierialusta muodostuu oppilaille selkeä oppimiskokonaisuus. Tehtäväpaketissa on mukana myös museovierailun korvaava tehtäväkokonaisuus, jotta myös ne koululuokat joilla ei ole mahdollisuutta vierailla Postimuseossa, voivat tutustua Viestinviejät-näyttelyn teemoihin. Opastus maksaa arkisin 40 €. Ilmaiset opastukset 10.1.–24.2. välisenä aikana tiistaisin klo 9, 10 ja 11.

7-9 lk. ja toinen aste, Viesti kulkee -opastus, Kesto 45 min

Asiantunteva opas johdattaa ryhmän viestinvälityksen menneisyyteen Viestinviejät-näyttelyssä. Museokierroksella selviää, mikä on ollut kenties maailman vaarallisin postireitti, miksi posteljoonilla oli aina mukanaan torvi ja kuullaan miltä 1900-luvun vaihteen taiteilijoiden kirjeenvaihto kuulosti.

Kierros sopii hyvin yleiskatsaukseksi Suomen historiasta 1600-luvulta nykypäivään. Samalla tulevat tutuksi postin menneisyys ja postin kuljetukseen käytetyt kulkuvälineet. Opastus maksaa arkisin 40 €. Ilmaiset opastukset 10.1.–24.2. välisenä aikana tiistaisin klo 9, 10 ja 11.

7 lk. Elämää 1800-luvun Suomessa, HI, Kesto 50 min

Toiminnallinen museokierros sopii hyvin perusopetuksen opetussuunnitelmassa historian sisältöön S3 Suomea luodaan, rakennetaan ja puolustetaan. Kierroksella arvuutellaan säätyjä, kirjoitetaan kortti 1800-luvun malliin ja katsotaan kuinka moni luokasta osaisi lukea ja kirjoittaa, jos elettäisiin 1800-lukua. Oppitunnilla ennen museovierailua on hyvä tutustua elämään kaupungissa ja maaseudulla 1800-luvulla. Museossa käsiteltäviä keskeisiä aihepiirejä ovat posti autonomian aikana, kansan oppineisuus ja säätyjako. Opastus maksaa arkisin 40 €. Ilmaiset opastukset 10.1.–24.2. välisenä aikana tiistaisin klo 9, 10 ja 11.

8 lk. Sota-ajan posti, HI, Kesto 50 min

Toiminnallisella opastuksella tutustutaan talvi- ja jatkosodan postikorttien ja postinkulun kautta yksittäisten ihmisten elämään rintamalla sekä koti-Suomessa. Sotaa tarkastellaan sotilaan, evakon, lotan ja sotalapsen näkökulmasta. Kirjoitetaan vastaus kenttäpostikorttiin ja tutkitaan mitä paketissa lähettiin rintamalle.

Kierros sopii hyvin perusopetuksen opetussuunnitelmassa historian sisältöön S4 Suurten sotien aika. Museokäyntiä edeltävillä oppitunneilla on hyvä käydä läpi talvisodan, jatkosodan ja lapin sodan vaiheet. Museossa käsiteltäviä keskeisiä aihepiirejä ovat kenttäposti, sodat, korsu ja elämä kotirintamalla.

Tehtävien myötä museovierailusta muodostuu oppilaille selkeä oppimiskokonaisuus. Opettaja voi valita tehtävistä oppilailleen sopivimmat. Opastus maksaa arkisin 40 €. Ilmaiset opastukset 10.1.–24.2. välisenä aikana tiistaisin klo 9, 10 ja 11.

viestinviejien matkassa web

Viestinviejien matkassa – väritys- ja tehtäväkirja

Postin pitkä historia lyhyesti ja ytimekkäästi väritys- ja tehtäväkirjana. Postin tarinaa on mukava seurata värityskuvien, tehtävien ja lyhyiden tekstien avulla. Kirjaa voi hyödyntää Viestinviejät-näyttelyssä tai koulussa. Väritys- ja tehtäväkirjan on kuvittanut Timo Kokkila ja se on suomenkielinen.

Värityskirjan voi ladata ja tulostaa tästä maksutta.

Postimuseon Viestinviejät-näyttelyssä vierailevat ryhmät saavat kirjan mukaansa (1 kpl/ryhmä).Viestinviejien matkassa – väritys- ja tehtäväkirja on myös myynnissä Vapriikin museokaupassa ja Trafiikkimuseoiden yhteisessä verkkokaupassa.

7-9 lk. ja toinen aste, Portfolio skräpäten -työpaja, KU, YH, Kesto 1,5 h
  • viikolla 15 ti–ke 11.–12.4. klo 9–10.30 ja 11–12.30
  • viikolla 16 ke–pe 19.–21.4. klo 9–10.30 ja 11–12.30

Portfolio on yksi itsearvioinnin menetelmistä ja sitä käytetään ammatillisen kehittymisen seurannassa ja työnhaussa. Työpajassa harjoitellaan portfolion tekemistä, täsmennetään portfolion monipuolista käyttötarkoitusta ja laajennetaan portfoliotekniikan monimuotoisuutta. Työpaja alkaa tutustumisella Viestinviejät-näyttelyyn ja Postimuseon teemoihin. Jokainen suunnittelee oman portfoliosivun museokokemuksensa mukaan. Museossa käsiteltäviä keskeisiä aihepiirejä ovat postitaide, kollaasi ja itsearviointi. Ohjaajana toimii kuvataiteilija ja taidekasvattaja Outi Virtanen. Työpaja on maksuton.

1-6 lk. Merkillinen seikkailu Tampere-talossa

Tuo lapset tutustumaan postimerkkien taitorataan ke 24.-pe 26.5. klo 10-18, la 27.5. klo 9-17, su 28.5. klo 10-15, Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33101 Tampere. Lue lisää!

 

0
Shares