Viestinviejät-näyttely kuljettaa kävijän postin- ja viestinvälitykseen liittyvien elämyksellisten tarinoiden avulla 1600-luvulta lähimenneisyyteen. Postitalonpojan 1600-luvun hirsiasumukset ovat ensimmäinen asia, jonka huomaat astuessasi näyttelyyn. Posti perustettiin Suomeen vuonna 1638. Posti kulki ketjuna talosta taloon ja postinkuljetuksesta vastasivat postitalonpojat. Näyttelyssä pääset tutustumaan postirengin matkassa joskus kivikkoiseenkin taipaleeseen.

postitalot net

Ahvenanmeren yli henkensä kaupalla

Postia kulki myös Ahvenanmeren yli. Näyttelyssä on koskettava kuunnelma, jossa voit eläytyä tähän Euroopan vaarallisimman postireitin tarinaan. Meren ylityksessä kuoli noin 200 miestä. Arvoposti suljettiin kelluviin tynnyreihin, sillä posti oli ihmishenkeä arvokkaampi.

ahvenanmeri net

Postia alettiin kantaa koteihin vuodesta 1858 lähtien. Sitä ennen se piti noutaa konttoreista, joina toimivat usein postimestareiden omat asumukset. Asiakkaat saattoivat tulla kyselemään postia myös yöaikaan. Tule herättämään nukkuva postimestari ja näet onko hän mielissään häiriöstä.

Akseli Gallen-Kallela kävi vilkasta kirjeenvaihtoa ystäviensä kanssa. Näyttelyssä pääset kurkistelemaan hänen kirjeenvaihtoonsa ja taiteilijaystäviensä työhuoneisiin. PostiKinossa katselet nostalgisia filmejä muun muassa Lapin postilinja-autoliikenteestä.

akseli net

Sota-ajan kirjeistä kuunnelmia

Kirjeenvaihto oli sota-aikana erittäin vilkasta. Sotakirjeet koskettavat aina. Näyttelyssä voitkin kuunnella sekä rintamalta että kotirintamalta lähetettyjä kirjeitä sekä tutustua sota-ajan esineistöön.

Muistatko vielä äänikirjeet? 1980-luvun hittituote oli Postin äänikirje eli c-kasetti, jolle saattoi nauhoittaa tervehdyksensä.

Suomessa ilmestyneitä postimerkkejä on runsaasti esillä. Näyttelyssä pääset tutkimaan 1950-luvun postimerkkeilyä harrastavan pojan huonetta, jonka maailmaankarttaan koottuja postimerkkejä maailmalta tiirailet kaukoputken avulla.

kaukoputki net

Näyttely on suunnattu koko perheelle. Lapsille löytyy paljon kokeiltavaa ja opittavaa. Puhuva Ahto-Kustaa postihevonen on ollut lasten ikisuosikki. Ensimmäiseen postiauto Adleriin vuodelta 1911 liittyy myös kiinnostava tarina.

ahtokustaa net

viestinviejt lapsia2 net
Näyttelystä löytyy useita kiehtovia tarinoita. Astu sisään Postimuseoon ja nauti tunnelmasta!

Katso kuvia näyttelystä sekä Postin historiasta

0
Shares