Transit – rajapostia kertoo ensimmäisen maailmansodan aikaisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä Tornion ja Haaparannan välillä. Näyttelyssä korostuu viestintä- ja kulkuyhteyksien merkitys vuosina 1914–1918. Näyttely esittelee myös kaupunkien välisen maailman ainoan posti-ilmaradan.

Torniosta ja Haaparannasta muodostui sodan sytyttyä merkittävä kauttakulkuliikenteen polttopiste. Rajasta tuli ihmisten, tavaroiden ja valuutan kauttakulku- ja vaihtopaikka. Aikaa leimasivat paitsi lähimmäisenrakkaus ja auttamisenhalu, myös kiskonta, salakuljetus, bisnes- ja rikastumismahdollisuudet.

Näyttelyn pääosaa esittää sekä Suomen että Ruotsin postilaitosten henkilökunta, tavalliset virkamiehet ja kaupunkilaiset. Kaikkien vahva ja sitoutunut työpanos mahdollistivat ihmisten välisen yhteydenpidon ja liikkumisen vaikeista olosuhteista huolimatta. Valtavien pakettimäärien kuljetusta varten rakennettiin myös maailman ainoa postin kuljetukseen tarkoitettu posti-ilmarata. Sodan jälkeen rata purettiin ja myytiin huutokaupalla maanviljelijä ja liikemies Kalle Alastalolle, joka pystytti sen sahansa tarpeisiin Nokian Siuroon.

Näyttelyssä liikutaan molemmin puolin rajaa. Kartan päälle rakentuvan näyttelyn teemoihin voi eläytyä myös Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailun avulla. Rooliseikkailussa rajan tapahtumat heräävät henkiin postiljoonin, tarjoilijattaren ja koulupojan näkökulmista.

Postimuseo tuottaa näyttelyn yhteistyössä Ruotsin Postimuseon ja Tornion maakuntamuseon  - Tornedalens museumin kanssa. Näyttelyyn liittyy paljon erilaista oheisohjelmaa, kuten asiantuntijaluentoja ja rooliseikkailuopastuksia.

Transit-näyttelyyn liittyvä oheisohjelma:

Su 10.2. Klo 14 Yleisöopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn.

Pe 1.3.
Klo 14–15 Sensuurityöpaja. Tule selvittämään, miksi historian aikana postia on sensuroitu. Tutustumme sensuuriin Transit – rajapostia -näyttelyssä ja tutkimme työpajassa sensuuriin liittyviä esineitä ja kirjeitä. Osallistujat pääsevät myös kokeilemaan kirjeen sensurointia. Työpaja sopii kouluikäisille ja sitä vanhemmille.
Klo 16 Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus. Lähde torniolaisen koulupojan matkassa tutustumaan ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Tornioon ja Haaparantaan tarinallisella ja vuorovaikutuksellisella kierroksella! Kierros sopii kouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Su 3.3. Klo 14 Yleisöopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn.

Ke 6.3. Klo 18–19 Luento, erikoistutkija Mia Heinimaa: Leninin junamatka Sveitsistä Petrogradiin keväällä 1917. Vapaa pääsy! Ennen luentoa klo 17–18 opastettu kierros Transit – rajapostia -näyttelyyn. Lähtö opastukselle Vapriikin ala-aulasta.

Pe 8.3. Senioriperjantain ohjelmaa Postimuseossa. Klo 12–13 teemakierros Transit – rajapostia -näyttelyyn. Opaskierroksen jälkeen klo 13–14 tutustumme Tornion sensuuritoimintaan filatelisti Reijo Tannerin johdolla. Ohjelma järjestetään Vapriikin kokoustilassa, 2. krs. Ohjelmiin ovat tervetulleita myös muut museovieraat. Päivän aikana pääsymaksu senioreille 2 euroa.
Klo 16.30 Kovaa peliä rajalla - rooliseikkailuopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn. Vapaa pääsy!

Ke 20.3. Klo 18–19 Luento, FT, historioitsija Ilkka Teerijoki: Pakolaisia, salakuljettajia ja gulassiparoneita – Tornio ensimmäisen maailmansodan aikana. Vapaa pääsy! Ennen luentoa klo 17–18 opastettu kierros Transit – rajapostia -näyttelyyn. Lähtö opastukselle Vapriikin ala-aulasta.

Pe 29.3. Klo 16.30 Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn.

Su 7.4. Klo 14 Yleisöopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn.

Pe 12.4. Klo 16.30 Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn Vapaa pääsy!

Pe 26.4. Klo 16.30 Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn. Vapaa pääsy!

Su 5.5. Klo 14 Yleisöopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn.

Pe 10.5. Klo 16.30 Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus Transit – rajapostia -näyttelyyn. Vapaa pääsy!

18.5. Luento: FT Tuomas Hoppu: Jääkäriliike ja Torniojokilaakso (kellonaika vielä avoinna)

0
Shares