Postimuseo esittelee Vapriikin ns. kokouskäytävällä pienimuotoisia näyttelyitä.

Marilyn Monroen elokuvaura postikorteilla 19.6.–26.8.2018

marilyn009 edited 1

Filatelisti Risto Pitkäsen postikorttikokoelma kertoo Marilyn Monroen elokuvaurasta. Marilynin uran aikana painetulla medialla oli suuri merkitys julkisuuden kannalta. Lehtijutuilla, postikorteilla, julisteilla ja erilaisilla keräilykorteilla markkinoitiin elokuvia ja näyttelijän persoonaa. Filmiyhtiöt lähettivät usein juuri postikortteja ihailijoille vastaukseksi ihailijapostiin.
Kokoelmassa on alun perin erilaisiin markkinointitarkoituksiin otettuja valokuvia, joista on sitten myöhemmin tehty postikortteja. Osa kokoelman korteista on alkuperäispainoksia, osa uusintapainoksia. Pienoisnäyttely täydentää Vapriikin kesän Marilyn – nainen roolien takana -päänäyttelyä.

Marilyn & Co. 28.8.–14.10.2018

marilyn012 net

Näyttely kertoo Marilyn Monroen uran kehityksestä ensipäivänkuorien avulla. Pienoisnäyttelyssä osa kuorista on ainutlaatuisia, sillä niissä on Marilynin vasta- ja kanssanäyttelijöiden omakätisiä nimikirjoituksia. Marilyn & Co tukee Vapriikin Marilyn – nainen roolien takana -näyttelyä ja se on esillä Vapriikin kokouskäytävällä.

Filatelisti Risto Pitkäsen kokoelma valottaa monipuolisesti Marilynin vaiheikkaan uran kehityksen nuoresta Norma Jeanista sivuosien kautta nousevaksi lupaukseksi ja elokuvamaailman legendaariseksi tähdeksi.

Kokoelma sisältää runsaasti myös Marilynin tuottajien, ohjaajien, säveltäjien ja käsikirjoittajiin liittyvien postimerkkien ensipäivänkuoria nimikirjoituksineen. Lisäksi esillä on kokonaisuuteen muuten sopivia elokuva-aiheisia ensipäivänkuoria.

Ensipäivänkuori (FDC, First Day Cover) on postimerkin julkaisupäivämäärällä leimattu kuori. Usein postimerkkiä varten on suunniteltu ja painatettu postimerkin aiheeseen sopiva kirjekuori ja ensipäivän postileima. Ensipäivänleima on tavallisesta postileimasta poikkeava ja käytössä vain postimerkin julkaisupäivänä. Ensipäiväkuorien keräily on yksi filatelian alalaji.

 

0
Shares