Pecos Bill - Se villeIn lännen sarjis  21.1.–22.3.2020

PB julkka vaaka


Sarjakuvan samanniminen päähenkilö pohjautuu väljästi Edward O'Reillyn tarinaan susien kasvattamasta Pecos Billistä. Sarjakuvan Pecos Bill on jalomielinen rosvoja ja vääryyttä vastaan taisteleva villin lännen sankari, jonka erityiskyky on mielikuvituksellisen taitava lasson käyttö. Hän välttää pyssyllä ampumista, koska kykenee urotöihin tahdonvoimalla ja paljain käsin. Tarvittaessa Pecos Bill voi kutsua susilauman avukseen.

Sankarin läheisin kumppani on viisas ja yliluonnolliset kyvyt omaava hevonen Myrskytuuli, joka osaa huimat hypyt ja rosvojen nujertamisen sekä suorittaa itsenäisesti isäntänsä käskyt ja tulee sankarinsa avuksi pyytämättäkin. Seikkailuissa tärkeimmät taistelutoverit ovat todellisilta henkilöiltä nimensä lainanneet Davy Crockett ja Jane Calamity sekä intiaaniystävä Valkosulka.

Pecos Bill sarjakuvalehti aloitti italiassa 1949 Guido Martinan käsikirjoittamana ja Raffaele Paperellan piirtämänä. Jatkossa mukaan tuli useita muitakin piirtäjiä. Suomessa Pecos Billin julkaiseminen alkoi 1953 ja lehti saavutti nopeasti suuren suosion, jonka taustalla olivat loisteliaat värit, huikeat maisemat, mielenkiintoiset henkilöhahmot ja jännittävästä tilanteesta toiseen poukkoilevat tarinat.

Näyttely esittelee Pecos Bill sarjakuvalehden kultakautta 1953–1961, jolloin Suomessa julkaistiin 163 numeroa. Välivaiheen jälkeen sankari teki paluun vuosina 1963–1968 ilmestyneissä 67 pienikokoisemmassa lehdessä. Näyttely on tamperelaisen keräilijän FT Kari Elkelän kokoama.

Pe 24.1. ja 28.2. klo 17 Kari Elkelä esittelee näyttelyä. Vapaa pääsy!

0
Shares