Talojen tarinoita Tampereelta 13.8.–3.11.2019

TRE Ruuskasen oalatsi 1

Tampereen kaupunkikuva on jatkuvassa muutoksessa. Sadassa vuodessa kasvavassa kaupungissa on purettu vanhaa ja rakennettu paljon uutta. Rakennuksista osa on purettu ja osa seisoo paikallaan, kenties hieman alkuperäisestä muuttuneena. Monet rakennukset liittyvät kiinteästi sekä Tampereen kaupungin historiaan että kaupunkilaisten henkilökohtaisiin muistoihin.

Näyttely esittelee postikortteja, joissa on kuvattu Tampereen rakennuksia 1500-luvulta 1910-luvulle. Näyttelyn vanhin postikorttina esiteltävä rakennus on Messukylän vanha kirkko 1500-luvun alusta ja uusin Teknillinen opisto vuodelta 1915.

Postikorttien lähetysmäärät alkoivat kasvaa 1800-luvun lopulta alkaen. Samoihin aikoihin valokuvien ottaminen yleistyi. Kaupunkimaisemista ja nähtävyyksistä tuli pian suosittuja korttien aiheita. Kortista muodostui aikansa pikaviestin. Myös painotekniikan kehitys ja postimaksujen halpeneminen lisäsivät kuvapostikorttien suosiota. Näyttelyn kortit ovat kaikki postin mukana kulkeneita. Kuvapuolen merkinnät ja käsialat kuvaavat omaa aikaansa.

Kaikki näyttelyn 91 kpl korttia ovat arkkitehti, emeritus professori Kari Salosen postikorttikokoelmasta. Kari Salonen esittelee näyttelyä yleisölle perjantaisin 30.8., 20.9., 4.10. ja 1.11. kello 17.

Virpi Pekkalan joulu 6.11.2019–12.1.2020

1691 pien

Virpi Pekkalan joulukortit ovat ilahduttaneet ja tuoneet jouluiloa koteihin jo lähes viisikymmentä vuotta. Pekkala on yksi Suomen suosituimmista korttitaiteilijoista. Tänä vuonna joulutervehdykset voi postittaa hänen piirtämillään joulupostimerkeillä.

Virpi Pekkala syntyi ja kasvoi Helsingissä. Isä luki Virpille lapsena paljon satuja.

- Kun opin lukemaan, aloin kirjoittaa omia tarinoita. Se jatkuu yhä. Keksin tarinoita samalla kun piirrän.

Virpi Pekkala on valmistunut mainosgraafikoksi vuonna 1979. Hän on työskennellyt somistajana ja mainostoimistoissa. Ensimmäiset postikortit Pekkala piirsi jo 1960-luvun puolivälissä. Päätoiminen postikorttien tuotanto alkoi vuonna 1980 oman yrityksen perustamisen myötä. Erilaisia postikortteja on syntynyt noin 2000 erilaista.

Virpi Pekkala maalaa postikortit akvarelleina suoraan lopulliseen kokoonsa ja viimeistelee kuvan ohuella mustalla tussilla. Kortti ei koskaan ole pelkkä kuva, vaan jokaisella on oma nimensä ja tarinansa. Nimeen liittyy usein kuvaava sanaleikki tai pieni pila.

Pekkalan korttien aiheet syntyvät siten, että hän havainnoi omaa ympäristöänsä ja elinpiiriänsä tarkasti. Pekkala ammentaa ideoita kortteihinsa kaikkialta, esimerkiksi luonnosta, ihmisistä, lehtijutuista ja ajan ilmiöistä.

- Tykkään erityisesti katsella ihmisiä. Keksin sitä kautta kaikenlaista kortteihin.

Vaikka Virpi Pekkalan päätuote on postikortit, niin hänen tuotantonsa on laaja. Hän on kuvittanut myös esimerkiksi kirjoja, kalentereita, tekstiilejä, astioita, paperikasseja, makeiskääreitä ja postimerkkejä.

Postille Virpi Pekkala on piirtänyt yhteensä 12 erilaista postimerkkiä. Hänen käsialaansa ovat muun muassa vuoden 2003 ja 2019 joulupostimerkit. Tämän vuoden joulupostimerkkien innoittajina ovat Virpille olleet joulusauna, joululaulut ja talvisen taivaan revontulet.

Virpi Pekkalan kuvituksien ystävät perustivat Virpi Pekkala -kerhon vuonna 2003, joka vaalii Pekkalan tuotantoa, osallistuu tapahtumiin ja järjestää mm. näyttelyitä.

0
Shares