Postimuseo esittelee Vapriikin ns. kokouskäytävällä pienimuotoisia näyttelyitä.

Kirjoja ja lukijoita - Emmi Martinin lukijakorttikokoelma 5.9.–29.10.2017

Lukijoita2 p

Helsinkiläinen kirjastonhoitaja Emmi Martin inspiroitui keräämään kirjanlukija-aiheisia postikortteja parikymmentä vuotta sitten. Kokoelman pääpaino on lukijoissa, mutta myös muita kirja-aiheisia kortteja on kertynyt runsaasti. Kortteja on kertynyt yli 800, vanhimmat 1800-luvun lopulta. Hyvänä apuna kokoelman kartuttamisessa on Pariisissa asuva kirjailija Leena Rantanen, joka tekee löytöjä taidemuseoista, kirjakaupoista ja antiikkimessuilta.

Kokoelma on lavea niin tekniikoiden, tyylien kuin lukijakunnan suhteen. On taidejäljennöksiä, mustavalkoisia ja käsin väritettyjä valokuvia, piirroksia ja sekatekniikalla toteutettuja postikortteja.

Lukijoina on myös kuuluisuuksia Marilynistä Victor Hugoon, Helvi Hämäläiseen ja Babar-norsuun. Suurin osa lukijoista on kuitenkin tavallisia naisia ja miehiä, vanhuksia ja lapsia, rikkaita ja köyhiä. Neitsyt Maria ja pyhimykset, papit ja nunnat, äidit ja lapset lukevat toisilleen. Jopa nuket, teddynallet, peikot, kissat, koirat ja hanhet lukevat.

Missä kaikkialla luetaankaan: kotona nojatuolissa, pöydän ääressä tai sängyssä, lampun, kynttilän tai auringon valossa. Lukea voi myös ulkosalla paimenessa, puutarhassa, puistossa, joen rannalla sekä junassa, koululuokassa, kirkossa, kahvilassa ja kirjakaupassa. Yksin ja yhdessä - lukija ja kirja.

Postikortit ja itsenäistyvä Suomi 28.11.–31.12.2017

 karjalajapohjanmaa p

Näyttely tuo esille postikorttien ja lyhyiden historiallisten katsausten avulla esiin Suomen itsenäistymisen tärkeät vaiheet ensimmäisestä sortokaudesta 1899 vuoteen 1945. Tällä ajanjaksolla, etenkin 1900 –luvun alussa, postikorteilla oli suuri merkitys tiedonvälityksessä, yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa sekä suomalaisuuden ja suomen kielen aseman vahvistamisessa. Kortteja julkaistiin erilaisista asioista ja tapahtumista paljon ja jopa yllättävän nopeasti. Myös posti kulki luotettavasti ja nopeasti.

Näyttely perustuu hämeenlinnalaisen postikorttikeräilijä Kalevi Jalosen kokoelmiin. Näyttelyn kokoamisesta vastaa Markku Laakso / Korttien Talo ja historian asiantuntijana FT Ilkka Teerijoki.

 

 

0
Shares