Kirje koskettaa Ahjolan kansalaisopiston kalligrafian jatkoryhmien töitä 7.5.-11.8.2019.

kirjekoskettaa net

Näyttely esittelee kauniilla käsialalla kirjoitettuja kirjeitä, joissa kirjoittajat avaavat näyttelykävijöille koskettavia muistojaan, ajatuksiaan ja tarinoitaan.

Ahjolan kansalaisopiston kalligrafian jatkokurssilaiset Tampereella ovat kirjoittaneet kirjeitä lapsille, lapsenlapsille, äidille, ystäville, rakkaille, lemmikeille ja jopa tulevalle ratikalle. Osa kirjoitti omia tai sukunsa muistoja uusiksi ja niinpä kirjeitä on lapsuudesta, sukulaisilta säästyneitä ja rintamalta sotavuosina lähetettyjä.

Kaikki kurssilaiset osallistuvat näyttelyyn, oli sitten harrastanut kalligrafiaa vasta vuoden tai pidempään. Kuten käsialoissa, myös kalligrafiassa saa myös näkyä persoonallinen ote. Kuluneen talven aikana mustetta kului, terien kanssa taisteltiin ja kädet puutuivat jännityksestä. Mutta kirjoittamisen ilo säilyi.

Talojen tarinoita Tampereelta 13.8.–3.11.2019

TRE Ruuskasen oalatsi 1

Tampereen kaupunkikuva on jatkuvassa muutoksessa. Sadassa vuodessa kasvavassa kaupungissa on purettu vanhaa ja rakennettu paljon uutta. Rakennuksista osa on purettu ja osa seisoo paikallaan, kenties hieman alkuperäisestä muuttuneena. Monet rakennukset liittyvät kiinteästi sekä Tampereen kaupungin historiaan että kaupunkilaisten henkilökohtaisiin muistoihin.

Näyttely esittelee postikortteja, joissa on kuvattu Tampereen rakennuksia 1500-luvulta 1910-luvulle. Näyttelyn vanhin postikorttina esiteltävä rakennus on Messukylän vanha kirkko 1500-luvun alusta ja uusin Teknillinen opisto vuodelta 1915.

Postikorttien lähetysmäärät alkoivat kasvaa 1800-luvun lopulta alkaen. Samoihin aikoihin valokuvien ottaminen yleistyi. Kaupunkimaisemista ja nähtävyyksistä tuli pian suosittuja korttien aiheita. Kortista muodostui aikansa pikaviestin. Myös painotekniikan kehitys ja postimaksujen halpeneminen lisäsivät kuvapostikorttien suosiota. Näyttelyn kortit ovat kaikki postin mukana kulkeneita. Kuvapuolen merkinnät ja käsialat kuvaavat omaa aikaansa.

Kaikki näyttelyn 91 kpl korttia ovat arkkitehti, emeritus professori Kari Salosen postikorttikokoelmasta.

0
Shares