Postimerkkiaarteet valtaavat Postimuseon, kun Suomeen saadaan ensimmäistä kertaa näytteille maailman ensimmäiset postimerkit kuningatar Elisabet II:n kokoelmasta.

Postimuseossa on esillä 28.4.–28.5.2017 näyttely, joka esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa todelliset harvinaisuudet kuningatar Elisabet II:n kokoelmasta sekä filateelisia aarteita Postimuseon omasta kokoelmasta. Näyttely liittyy suureen kansainväliseen Finlandia 2017 -postimerkkitapahtumaan, joka järjestetään Tampere-talossa 24.–28.5.

Näyttelyssä on esillä maailman ensimmäisten postimerkkien ja ehiöiden valmisteluun liittyviä ainutlaatuisia kohteita vuosilta 1839–1840. Mukana on myös ”filatelian maailmantähtiä” kuten käyttämätön sininen kahden pennin Mauritius Post Office -merkki vuodelta 1847 ja Bermudan kuvernöörin tilapäiset merkkijulkaisut vuosilta 1848–1854. Ns Kirkcudbright-ensipäivänkuoressa on kymmenen kappaletta ensimmäisiä yhden pennin mustia merkkejä ja se on suurin tunnettu ryhmä ensipäivän kuorella.

Postimuseo esittelee omista kokoelmistaan harvinaisuuksia Suomen ensimmäisistä vuonna 1856 julkaistuista 5 ja 10 kopeekan postimerkeistä sekä niitä edeltäneistä ehiöistä alkaen vuodesta 1845. Osa näyttelyn kohteista on ainutlaatuisia tai niitä tunnetaan maailmalla vain muutamia kappaleita.

Katso tästä Aamulehden tekemä video näyttelystä. Katso myös näyttelyyn liittyvää kuvamateriaalia.

Kuningatar Elisabet II:n postimerkkikokoelma tunnetaan nimellä The Royal Philatelic Collection. Sitä pidetään hienoimpana ja laajimpana Ison-Britannian ja Kansainliiton postimerkkien kokoelmana maailmassa. Kokoelman keräämisen aloitti Edinburghin herttua, myöhemmin kuningas Yrjö V, 1890-luvulla. Hän oli aktiivinen ja asiantunteva filatelian harrastaja, joka keräsi paitsi julkaistuja postimerkkejä, myös niiden luonnoksia ja koevedoksia. Kokoelman kartuttamista jatkoi kuningas Yrjö VI ja se on jatkunut edelleen kuningatar Elisabet II:n aikana.

Kirjeenvaihdon helpottamiseksi Isossa-Britanniassa yhtenäistettiin vuonna 1840 kirjetaksat ja otettiin käyttöön postimerkit ja arvoleimaiset ehiökuoret. Ehiöissä postimaksu on valmiiksi maksettu. Suomessa seurattiin esimerkkiä vuonna 1845, aluksi vain ehiökuorten ja yhtenäisen postitaksan osalta. Vuonna 1855 postitirehtööri Wulffert ehdotti postimerkkien käyttöönottoa. Senaatti hyväksyi ehdotuksen, ja postimerkit otettiin käyttöön kahden vuoden koeajaksi. Ensimmäiset merkit ilmestyivät maaliskuun alussa 1856, lähes kaksi vuotta ennen emämaa Venäjän postimerkkejä.

Oheistapahtumia näyttelyn aikana

Ke 17.5. klo 17 opastus Ensimmäiset postimerkit. Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu. Klo 18 Suomen klassisen filatelian asiantuntija Cyril Schwenson, Mitä vanhat kuoret kertovat? ¬– Postia Suomesta ulkomaille 1800-luvulla. Vapaa pääsy luennolle.

Ke 24.5. klo 10–18 uusien postimerkkien ensipäiväntapahtuma Tampere-talossa. Merkkien leimausta klo 10-18. Merkkien signeeraajat paikalla klo 13–14. Ilmestyvät postimerkit ovat: Malli 1917 Saarinen, Suomen vaakuna, Muumien aikamatka ja Yhteisjulkaisu Ahvenanmaan kanssa: sauna. Paikalla myös Suomen postcrossingyhdistys. Sisäänpääsy 10 €, alle 18 v. ilmaiseksi.

Ke 24.5. klo 13 opastus Postimuseon Ensimmäiset postimerkit – Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
Wed 24th of May at 4 pm. A guided tour in English for the exhibition of Postal Museum “The First stamps. Gems from the collections of Queen Elizabeth II and the Postal Museum”. Entrance fee: adults 12 € and children 6 €.
Wed 24th of May at 5 pm. Keeper of the Royal Philatelic Collection, Michael Sefi, LVO: The philatelic collection of Queen Elizabeth II and the world’s first postage stamps. Lecture in English. Free entrance.

To 25.5. klo 13 opastus Postimuseon Ensimmäiset postimerkit – Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
Thu 25th of May at 2 pm. A guided tour in English for the exhibition of Postal Museum “The First stamps. Gems from the collections of Queen Elizabeth II and the Postal Museum”. Entrance fee: adults 12 € and children 6 €.

Pe 26.5. klo 13 opastus Postimuseon Ensimmäiset postimerkit – Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
Fri 26th of May at 2 pm. A guided tour in English for the exhibition of Postal Museum “The First stamps. Gems from the collections of Queen Elizabeth II and the Postal Museum”. Entrance fee: adults 12 € and children 6 €.
Fri 26th of May at 3 pm–4.30 pm. Expert in Classic Finland, Cyril Schwenson: The early printing clichés treasured in the Finnish Postal Museum (1845-1875). Lecture in English (possibility of interposed questions in Finnish or German). Free entrance.

La 27.5. klo 13 opastus Postimuseon Ensimmäiset postimerkit – Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
Sat 27th of May at 2 pm. A guided tour in English for the exhibition of Postal Museum “The First stamps. Gems from the collections of Queen Elizabeth II and the Postal Museum”. Entrance fee: adults 12 € and children 6 €.

Su 28.5. klo 12 ja 15 opastus Postimuseon Ensimmäiset postimerkit – Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista -näyttelyyn. Vapriikin pääsymaksu.
Su 28.5. klo 13–14 Postimerkkien antiikkia, antiikkia. Tuo omat postimerkkisi arvioitavaksi. Wenzel Hagelstam juontaa tilaisuuden, jossa ammattifilatelisti Juha Valtonen ja postimerkkikauppias Hannu Vetola arvioivat asiakkaiden postimerkkejä. Vapaa pääsy.
klo 1416 Wine & Design. Tule tekemään uniikkeja koruja postimerkeistä ja -leimoista. Ohjaaja kuvataiteilija Outi Virtanen. Työskentelyn ohessa voi nauttia viiniä, sillä museoravintola Valssi on auki. Vapriikin pääsymaksu.

Ke–su 24.-28.5.2017 Vanha postibussi liikennöi välillä Tampere-talo – Postimuseo, museokeskus Vapriikki. Alustava aikataulu.
Ke 24.5. klo 11.30–16.30
To 25.5. klo 11.30–16.30