Postimuseon esinekokoelma on ainutlaatuinen. Vastaavaa postaalista esineistöä ei ole samassa laajuudessa muiden museoiden kokoelmissa. Esinekokonaisuuksiin kuuluu muun muassa postikilpiä, ajoneuvoja, sinetöintivälineitä, kirjelaatikoita, virka-asuja ja työvaatteita. Kokoelmassa on lisäksi myös paljon yleisempiä postitoimipaikoissakin käytettyä esineitä kuten kalustusta ja konttorien yleistä esineistöä. Kokoelmissa on yli 9500 esinettä. Kokoelmiin kuuluu mm. Postin ensimmäinen auto vuodelta 1911 ja maailman ensimmäinen elektronisen postiliikenteen laitteisto vuodelta 1986.

Kokoelma on karttunut pääasiassa posteista saaduista esineistä, mutta myös yksityishenkilöt ovat lahjoittaneet erityisesti virkapukuja. Vanhimmat esineet ovat 1600-luvulta. Esineistö painottuu kuitenkin 1900-luvulle.

Kuvia esinekokoelmista

Tätä rekeä on käytetty kelirikkoaikana postinkuljetukseen Kotkan ja Suursaaren välillä 1800-luvun lopulla.
Esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla käytettiin laiturivaunuja, joissa kuljetettiin postisäkkejä ja lehtinippuja juniin.
Venäjän vallan aikainen postitoimipaikan kilpi 1800-luvulta.
Toimipaikan tunnuskilpi.
Venäjän vallan aikainen postinkuljettajan rintalaatta 1800-luvulta
Aisakelloa on käytetty maantiepostinkuljetuksessa. Kun kello helkkyi hevosen aisassa, tiedettiin postinkuljettajan lähestyvän. Tämän kellon on valanut Henric Ericson Kesku Soini (Henrik Keski-Soini).
Laivoissa, jotka kuljettivat postia, käytettiin postilippua. Kuvassa on Sofia-nimisen postialuksen lippu Eckeröstä 1800-luvun lopulta.
Ase kuului postinkuljettajan varusteisiin. Vielä 1800-luvulla postinkuljettajilla oli miekka turvanaan pitkillä postinkuljetusmatkoilla.
Mustepullo ja hiekkatolppo ovat todennäköisesti 1800-luvun lopulta.
Postimaksukoneet otettiin Suomessa käyttöön 1920-luvulla.
Postinhoitaja Frithiof Öhbergin virkahattu. Hän toimi postinhoitajana vuodesta 1855 aina 1900-luvulle asti Viaporissa, Kristiinankaupungissa, Tammisaaressa ja Porvoossa.
Kassakaappi 1800-luvun lopulta.
0
Shares